Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Ó Solo Mío... aneb co bude časem dělat správná čínská kolonie?

Volovina jako krávaNepůjde dnes o návštěvu Benátek ani o zamyšlení nad kvalitou zpěvu serenády Ó Sole Mío v benátské laguně. Jen jsem kdesi zahlédl, že SOLO Sušice končí s výrobou sirek po skoro 170 letech. Propustí se pár desítek lidí a zbytek zaměstnanců se zaměří jen na dovoz a vývoz.

"Výrobní zařízení spolu s know-how výroby zápalek bude převezeno a instalováno v Asii, kde je možnost nalézt sirkárny s dlouholetou tradicí a znalostí výroby zápalek. V tomto regionu je zatím možné získat výhodu přijatelných výrobních nákladů..."
(Source: Sušické Solo přestane na konci roku vyrábět sirky)


Krabička poslední záchrany (KPZ) s čínskými sirkami?

Nevím, zda dnešní skauti ještě používají KPZ a zda stále platí mít v povinné výbavě 3 sirky na rozdělání ohně. Dnes asi každému skautovi kdekoliv v pustině bude stačit nabitý satelitní telefon, aby si přivolal helikoptéru, tatínkova zlatá kreditka, příp. bude jedno, zda v kapse bude mít sirky z ČR nebo z Číny.

Je mi také jasné, že se všichni musíme smířit s tím, že dovážíme nejen jahody z Číny, ale veškeré výrobky jsou nebo budou z Číny, veškeré služby z Indie, Vietnamu, či jiných low cost zemí. Kdysi i ČR patřila mezi takové levné země a jak jsme si všichni pochvalovali, že k nám západní firmy přenášejí výrobu všeho možného - od koberců do auta až po tvorbu software ;-)

Co si to ale rovnou logicky nepřiznat a přestat se honit za plněním nějakých nereálných hospodářských výsledků a hned teď veškerou výrobu přesunout do Asie? Stejně to tak dřív nebo později dopadne, tak proč nebýt progresivní?

Je teď jedno, zda se ruší sirkárna nebo výroba porcelánu, zda za špatné výsledky hospodaření firem může nějaká finančně hospodářská krize, kurz české koruny, neschopnost managerů, přehnané mzdové požadavky zaměstnanců, či neustále stoupající náklady na provoz firem.

Viz také zamyšlení - Když jsme vyráběli věci (Reflex.cz):

"V Evropě se brzy nebudou vyrábět auta či stavební stroje. Dokonce se od nás stěhují služby a výroba nehmotného softwaru. Co nám tedy zůstane, co budeme moci v konkurenci s rychle bohatnoucím rozvojovým světem ještě nabídnout?"


Co bude dělat a jak bude vypadat správná čínská kolonie?

Každý podnikatel se snaží optimalizovat náklady a maximalizovat zisk, takže jediná šance pro každého evropského (amerického) výrobce jak uspět v konkurenci, je najít co nejlevnější výrobu, tj. minimalizovat náklady. Tedy, přesun výroby do (zatím) levné Asie, příp. do Afriky, kdy opravdu "progresivní" podnikatel může najít ještě levnější výrobní sílu někde v pralesích u pramenů Amazonky.

Výsledek? V Evropě se nebude nic vyrábět ani pěstovat, vše bude jen dovoz z (zatím) levných zemí.

Až se tedy veškerá produkce domácích výrobků zastaví, tj. zruší se veškeré výrobní linky a nahradí se prodejními sklady, až se na každém poli, kde se někdy něco pěstovalo, postaví supermarkety a kolem dálniční okruhy, abychom si mohli zajet pro pár šroubků do té správné haly, tak co nastane?

Nastane ta správná doba "přesouvačů krabic", kdy všude budou (zatím) jen obchodníci. Jak vyplývá i z příkladu SOLO Sušice v tom článku výše, tak "zbytek zaměstnanců se zaměří jen na dovoz a vývoz". Musíme si ale uvědomit, že význam má i to slůvko "zatím".

Proč by i prodejci, obchodníci, příp. manageři, nemohli být nahrazeni levnějšími, třeba importem z Asie, či z jiných levných zemí?

V rámci optimalizace zisku by možná šlo "dovézt" i vládu, levnější poslance a senátory, ať už máme konečně tu čínskou integraci za sebou. Takový čínský soudruh by jistě s přehledem vyřešil i rómský problém, bezdomovce, sociální dávky, valorizace důchodů, příp. i pronájem kolotočů na Matějské ;-)


Proč o tom stále píšu, když je to všem jasné?

Dnes a zítra je den voleb, tak jen doufám, že všichni ti věční nespokojenci, kterým se nechce pracovat, všichni ti, co čtou tento blog v pracovní době <g> místo toho, aby pracovali na sobě nebo makali pro svého kapitalistu, tak že snad nebudou volit tu "rudou lůzu" nebo socanské demagogy.

Každý by se měl zamyslet, že za globální problémy zas tak moc nemůže nějaká vláda, že za krachující firmy a propouštění zaměstnanců můžou konkrétní podnikatelé, že za osobní problémy jednotlivců si může každý sám, neboť každý by měl být zodpovědný za své činy i za svá rozhodování, co dělá se svým životem - všechno už ale bylo mnohokrát zmíněno:

Kde bydlím, co a JAK studuji, CO umím, kde a JAK pracuji, CO dělám ve volném čase...

Viz také - Investice do vzdělání se vyplatí ;-)

7 comments :

Petr Steinbauer řekl(a)...

Mno :)
A pro ty nerozhodné tady je program, který jim vypočte kam vlastně patří. Žádný osobní (ne)sympatie, nebo hádky - proste jen suchá statistika - program Vám dá asi 20 otazek na který hlasují Ti zmetci v parlamentu a porovná ty Vaše odpovědi s těma poslaneckýma - nakonec Vám procentualně vypíše co vlastně jste za partaj a taky Vám nakresli kde jste na politicky mapě...
je a webu: http://www.kohovolit.eu/cz/hlasovani.php

:) tak do toho :)

Anonymní řekl(a)...

"Čínská lidová" v tom holt umí chodit a to velmi chytře. Do ČR byli nedávno vysláni na náklady čínské vlády učitelé a nabízejí zdarma výuku čínštiny na MŠ a ZŠ. Vše je zdarma a Čína platí těm svým vyslaným lektorům ubytování, mzdu, hradí i výukové pomůcky a prý je o jejich výuku velký zájem.

V Praze na Fildě se mezitím asi zruší výuka čínštiny a orientálních jazyků, že je prý "drahá" a nejsou peníze ;-)

Anonymní řekl(a)...

Na otázku toho co budeme dělat my, až vše bude dělat čína, tak jednoduše řečeno konspirovat stejně jako američani.

Například čínská továrna vyrobí 1.000 krabic zápalek denně co doveze do ČR za 1.000.000 Kč. V ČR je odběr 1.000 krabic sirek denně.

A teď pozor, existuje jediný stroj na výrobu sirek, jehož hodnota je 0 Kč, protože není poptávka po víc sirkách. Jak vydělat peníze?

Objednám od číňanů 2.000 krabic sirek a nabídnu jim výkupní cenu 2.000.000 Kč / 2.000 krabic sirek. Jenomže číňani je nemohou vyrobit, potřebují koupit další výrobní stroj. Tak se domluvím s člověkem co prodává ty stroje a prodáme jim stroj za 100.000.000 Kč. Přičemž mě dá 50.000.000 Kč, z čehož já zaplatím penále za neodběr nadbytečných sirek 10.000.000 Kč a zůstane mi 40.000.000 Kč a mému společníkovi 50.000.000 Kč a číňanům super stroj na výrobu sirek, po kterých není poptávka.

A teď perlička na závěr, číňani prodaj jiné továrně ten stroj a ta je začne také vyrábět, bude výroba 2.000 krabic sirek denně a poptávka 1.000 krabic sirek denně, takže se jejich cena sníží. Právě jsme v ČR vydělali 100.000.000 Kč jednoduchou účetní operací a ještě nám ty sirky dováží levněji. Takto to doopravdy funguje.

Anonymní řekl(a)...

2Markonius: Skvela konspiracni teorie, ale takhle to opravdu nefunguje. Leda ze bys mel ten purchasing power a ovlivnoval prakticky celou dannou industry v prodeji i nakupu materialu. V dnesni globalni ekonomice je neco takoveho nemozne i pro velke firmy.

Anonymní řekl(a)...

Markonius má vždy velmi pěkné a chytré postřehy, ale tentokrát na to spíše sedí "konspirační teorie", kterou zmínil Soprano z US :-)

Anonymní řekl(a)...

cechoamerican: Doporučuji ti pořídit si knihu "Money Game" od Adam Smith, abys viděl jak to možné je.

Jinak jsem na internetu našel tenhle článek (Globalizace a její dopady na zaměstnanost, světové trendy zaměstnanosti)

http://is.muni.cz/el/1456/jaro2005/PETPPZ/Prednaska_13.txt?fakulta=1456;obdobi=3023;kod=PETPPZ

A s hodně závěry se ztotožňuji.

Anonymní řekl(a)...

2Markonius: Miluji teoreticke prednasky z univerzit :-) Bohuzel pro jejich posluchace, praxe vypada naprosto jinak.

Okomentovat