Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Cíl je nikdy nekončící cesta za splněním snů, co se nedají koupit

Time for GuinnessNastává opět období přesunu do věčně letních krajin, neboť pražský smog, zima a politika mi již mírně lezou krkem.

Jako obvykle tedy dokončuji kolečko se všemi kamarády a známými, neboť se nějakou dobu neuvidíme. Včera jsem se opět dal s pár kamarády do diskuze o životě, starostech, plánech, snech a přáních každého z nás.

Příjemné a zábavné posezení, poučné a inspirativní. V některých věcech se ale stále opakuje to samé, slyším podobné sny a skoro stejné chyby (pomýlení) spojené s realizací. U většiny snů a přání, co jsem slyšel, co vidím všude kolem, mi totiž chybí něco víc.

Mohlo by mi to být jedno, osobně se mě to moc netýká, ale svůj názor vyjádřit můžu, ať si o nějakých snech myslím, co chci. Stále si totiž ověřuji, že každý se na cestu ke svému cíli musí dostat sám a žádné rady nikomu nepomůžou.

Viz také - Chci žít na vysoké noze nebo mi jde o něco jiného?


Cíl není jen nějaký "bod" v čase, místě nebo na kontě!

Někdo touží vydělat 100 tisíc nebo milion korun (dolarů), ale jaksi neví, co potom s nimi. Někdo vydělává na baráček za Prahou, kde si chce potom užívat prostoru, zahrady, či bazénu. Další se někde na webu "inspiroval" a chce jít do důchodu ve třicetí, ale co pak? Bude si jako dalších 40-50 let užívat těch pár drobáků, co se mu podařilo vydělat a začně potom opravdu žít?

Zajímalo by mě, co tedy dělají všichni DNES, kdy se honí třeba za tučným kontem? Není na světě něco jiného, co nejde koupit? Už jsem tady párkrát psal, že "jen" po penězích touží obvykle ti, co nikdy žádné peníze neměli a proto zřejmě nechápou, že milion se dá rychle vydělat, ale také rychle utratit, a to nemusí být ani žádná finanční krize.

U dalších "snů" na založení firem, vybudování různých portálů na Webu, či rozběhnutí nějakých eShopů, je to úplně stejné. Zdá se mi, že chybí nějaký opravdový sen, příp. alespoň odpověď na otázku, co pak dál?

Žádný cíl (sen) přece nemůže být jen založit firmu, neboť to je jen první krok z něčeho dalšího, mnohem náročnějšího, tj. provozovat firmu.

Nechci filozofovat, psal jsem o tom mnohokrát, ale stále častěji to vidím kolem a zdá se mi, že mnozí sice jakoby jdou za svým snem a cílem (mnohé jsem i osobně inspiroval), ale plno "snílků" netuší, že pravé cíle se začnou objevovat, až po dosáhnutí první mety, tj. třeba po vydělání toho milionu.

Žádný cíl není jen nějaký "bod" v čase, místě nebo na kontě, za kterým nastává vysněný ráj ;-)

Viz také - Jak najít opravdový sen a neutíká nám něco?


Jsou "věci", které nejde koupit...

V určité fázi, když např. výdělky začnou prevažovat nad našimi potřebami, tak se sny začínají měnit a (nejen) já jsem si ověřil, že každému dojde, o co vlastně v životě jde. Chce to ale otevřené oči, (penězi) nezkažený pohled a čistou mysl.

Jsem rád, že jsem to pochopil a že to snad pochopily i mé děti, kterým docela závidím, že mají lepší start na míč a samy se dokážou zorientovat ve světě mnohem lépe, jak mnozí mí vrstevníci ;-)

5 comments :

Anonymní řekl(a)...

Caymane, není to až tak moc k článku, ale obecně k Tvému blogu - je výborně čtivý. A co je asi podstatnější (pro mne, Tobě to bude pravděpodobně lhostejné :-)) - jsou mi docela blízké Tvé názory.
Přeji hodně skvělých nápadů na další články a ať se Ti daří v teple (a vlastně obecně v životě)

Blackdiamond

Anonymní řekl(a)...

No mozna kdybys sel za svym cilem tak v teplych krajich uz muzes davno bydlet (a trvale). Nemusela by ti lezt krkem zima nebo politika v CR.

Jini sve sny plni treba tim, ze si tu firmu zalozi a delaji co chteji delat. A jsou pak spokojeni:-))

Anonymní řekl(a)...

Johne, chápu, že to je i částečná reakce na můj komentář u tebe, o zaměstnancích napíšu ale extra příspěvek.

Jinak, já si už dávno dělám, co chci, své sny si také už pár let plním, v teplých krajích také už částečně bydlím a podnikám, ale v ČR mám rodinu a také mě více baví střídání prostředí, jak se někde na trvalo usadit. No a politika by mi lezla krkem i US ;-)

Anonymní řekl(a)...

2Blackdiamond: Díky za pochvalná slova. Neboj, žádný názor mi není lhostejný, ba naopak, jsem rád, že sem chodí podobně smýšlející čtenáři.

Ať se také daří!

Anonymní řekl(a)...

Je videt, ze jsi vnimavy a inteligentni clovek:-)

Okomentovat