Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Vyhledávač Seznam.cz je stále "enhanced by Google"?

Seznam - enhanced by GoogleKdysi jsem zmiňoval, že se většinou pohybuji na zahraničních Web stránkách, jako vyhledávač používám primárně Google Search, namátkou Yahoo Search nebo MSN, výjimečně něco jiného.

Vyhledávání na Seznam.cz nepoužívám, nemám rád plagiátory, proto jsem ani netušil, že ten "slavný" vyhledávač na Seznamu používá Google Search, což je dost dobrá taškařice, když si vezmu, že Seznam soutěží s Google v anketě Křišťálová Lupa v kategorii Vyhledávač ;-)

Dnes, v rámci jedné analýzy, jsem ale potřeboval porovnat výsledky Google vyhledávání a z českých "vyhledávačů" jsem namátkou zvolil Seznam.cz, což jsem asi neměl dělat, neboť mi to opět přiostřilo pohled na české epigony.

Zjistil jsem, já naivní blázen, že Seznam.cz sice vyvinul něco jako vlastní vyhledávač, ale ten používá jen při volbě hledání "česky". Kdo chce hledat na celém Webu a zvolí "ve všech jazycích", tak již používá na Seznamu vyhledávač Google.

Nebo to logo "enhanced by Google" vpravo dole znamená úplně něco jiného? Bych se divil ;-)

Seznam.cz vyhledavac enhanced by Google


Seznam používá Google Adsense místo Sklik?

Také jsem překvapeně hleděl, že Seznam sice okopíroval vyvinul vlastní reklamní systém (Sklik), ale reklamu Sklik používá jen při vyhledávání stránek "česky". Při hledání "ve všech jazycích", tj. na opravdovém Webu, nasazuje konkurenční Google Adsense ;-)

Reklama Sklik v pravém sloupci při hledání "česky":

Seznam.cz Reklama Sklik

Reklama Google Adsense při hledání "ve všech jazycích":

Seznam.cz Reklama Google Adsense

- "Sponzorované odkazy" jsou reklamy Google Adsense
- "Zde může být vaše reklama" vedou na Google Adwords


Takže, jeden tip pro Křišťálovou Lupu:

Kdo tedy hlasuje pro Seznam v kategorii Vyhledávač v té anketě Křišťálová Lupa, tak z poloviny vlastně hlasuje i pro Google, který se stará na Seznamu o vyhledávání ve světě, že? Co tedy, milá Lupo, polovinu hlasů, které přijdou pro Seznam, přesunout na Google?

Každopádně, nejlepší by bylo, každého vítěze vyřadit v příštím ročníku ze "slosování", když se nic ohromujícího na daných stránkách nezmění, příp. úplně zrušit kategorii Vyhledávač, když už tam nemůže vyhrát Seznam ;-)

12 comments :

Anonymní řekl(a)...

Diky, tohle jsem nevedel a dost me to prekvapilo, i kdyz prekvapilo nebude to prave slovo, spis jsem o tom nemel tuseni. :)

Unknown řekl(a)...

Musím se přiznat, toto jsem nevěděl a mnohokrát děkuji za upozornění, poněvadž toto jsou drobnosti, kterých si člověk nevšimne. ;-)

Já osobně jsem Google pozitivní osoba, ale nemůžu si odpustit to, že Atlas používá Search engine Seznamu a Seznam zase Google :-)

Anonymní řekl(a)...

pokud vim, jednu dobu pouzival seznam google pro veskere hledani, predtim tusim jyxo a jeste predtim zase svoje(ale jak to tehdy mel se zahranicnim netusim).

Anonymní řekl(a)...

ad: "Také jsem překvapeně hleděl, že Seznam sice okopíroval vyvinul vlastní reklamní systém (Sklik)"

Tusim, ze Sklik nevyvinul Seznam, ale pronajímá si technologii od jyxa

Axiss řekl(a)...

a) Seznam používá google search už mnoho let. To už i v době, kdy vyhazoval relevantnější výsledky pro české weby, než sám pan google.

b) Sklik seznam neokopíroval, to začalo dělat Jyxo už v době, kdy seznam ani Sklik ještě neplánoval. Jak už tady zaznělo.

c) Autor má asi pocit, že udělat něco na první pohled stejného jako má konkurence je něco jednoduchého. Nebo že tak malá firma jako seznam může nějak soupeřit s google, když to stále porovnává ;-)

Anonymní řekl(a)...

Já bych řekl, že zobrazování AdSense u výsledků vyhledávání "ve světě" je logicé. Myslím, že by Google asi nesouhlasil, kdyby měl u svých výsledků vyhledávání konkurenční reklamy ;)

Anonymní řekl(a)...

Taky pamatuji, jak Seznam na veškeré hledání používal Google, ale od té doby, co začal soutěžit v kategorii "Vyhledávač" na Křišťálové Lupě, tak jsem myslel, že ten jejich vyhledávač už funguje jako opravdový vyhledávač a ne jen jako napodobenina, co umí scannovat jen české stránky.

Podobně, je mi jedno, zda Sklik reklamy vyvinulo Jyxo (Nova.tv) nebo vývojáři v Seznamu. Nyní ho používá a komerčně nabízí Seznam (název je snad dostatečně výmluvný).

Je hlavně o to, že Seznam vystupuje jako "vyhledávač" a přitom používá Google Search ;-)

Anonymní řekl(a)...

2Axiss: Okopírovat něco, co už je hotové je opravdu "trochu" jednodušší, jak vše vymýšlet od úplného začátku, jak sám nastavovat obchodní model, jak definovat veškerý business.

Seznam sice je "malá" firma ve srovnání s Google, ale s Google soupeří a sama to o sobě i tvrdí ;-)

Anonymní řekl(a)...

Seznam sice nevykřikuje do světa, že používá Google pro hledání "ve všech jazycích" , ale ani to nijak netají - viz http://napoveda.seznam.cz/cz/hledani-fulltext-vyhledani-v-internetu.html.
Zřejmě se ale nejedná o pouhé přebírání výsledků od Google. Alespoň tak usuzuji z toho, že mi oba vyhledávače vrací při stejných slovech trochu jiné výsledky.

Petr Steinbauer řekl(a)...

Vyhledávání od Google tady můžeš mít i ty (a to i zdarma i bussines verzi) - podmínkou je, že u reklam budeš mít bud google adsense reklamy (zdarma), nebo žádné (bussines), jestli se nepletu, možnost, zařadit své reklamy smluvně povolena není...

Uvědom si, přece si seznam nepodřízne větev, a nezakáže čechům světový internet....? ;o)

Anonymní řekl(a)...

Však vyhledávání od Google tady mám (vpravo), ale rozdíl je, že já nesoutěžím na Lupě v kategorii Vyhledávač :-)

Unknown řekl(a)...

Tak se pod 2 letech od zveřejnění příspěvku dívám jak se seznam.cz "vyvinul". No nevím jestli se to dá označit za krok kupředu ale můžete si povšimnout, že nyní " výsledky dodává Bing" :-D Nemůžu si pomoct, ale tohle mě pobavilo ještě víc - přechod od Google na Bingo :-) Developeři u seznamu musí mít těžkou práci

Okomentovat