Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

"Stát narychlo mění software", když má dostatek peněz na investice ;-)

I am really angryDoporučuji někdy navštívit stránky ekonomického deníku E15, jestli ho tedy nemáte k dispozici v papírové podobě. Stručné, rychlé a docela zajímavé zprávy ze všech oblastí.

Jedna z posledních zpráv mě ale docela dostala ;-)

- Stát narychlo mění software:

"Stát v rychlosti nakoupí programy od společnosti Microsoft za 1,55 miliardy korun. Bez jakékoli publicity nyní vypsal obří tendr, v němž hledá dodavatele těchto počítačových licencí. Zájemci musí podat své nabídky do konce týdne. Podle dokumentace, zveřejněné na serveru Centrální adresa, chce ministerstvo vnitra nakoupit nejméně 200 tisíc multilicencí Microsoftu. Jedna vyjde na 7750 korun."

V článku se také uvádí, že některé státní instituce již používají Open-Source produkty - "Na Linuxu dnes pracuje například Česká pošta nebo okresní úřad Ostrava jih." Mě tedy jen zaráží, proč u některých úřadů to jde a někde ne?

Chápu, že "open-source" software není "zdarma", když se k tomu připočítají náklady na instalaci, vyškolení a provoz. Kde je ale nějaká odpovídající finanční analýza a porovnání všech možných řešení? O tom, že by se investice 1,55 miliardy korun měla plánovat "trochu" v předstihu ani nemluvím ;-)


Kupuji komerční software, ale...

Nedávno jsem sice zmínil, že osobně preferuji komerční software, ale sorry, kupuji si ho za své a ne z něčích daní. Navíc, licence nekupuji narychlo, jak to předvádí státní správa, neboť prý 1. října končí platnost některých licencí pro státní správu.

Může mi někdo vysvětlit, co to je za licence, že jim "končí platnost"? Copak licence od Microsoftu se kupuje jen na nějakou omezenou dobu?

7 comments :

Anonymní řekl(a)...

Nejsem žádný odborník přes licencování MS produktů. Prakticky o tom vím naprosté kulové. Ale Microsoft má něco jako licence na leasing či paušál. V podstatě jde o to, že si nekoupím licenci na konkrétní produkt např. Office 2007, ale koupím si právo na dobu jednoho roku na Office. A pokud během toho roku vyjde nová verze tak jí prostě zcela automaticky mám aniž bych jí musel kupovat. Je to velice jednoduše řečeno, ale vyjde to mnohem levněji než si koupit lincenci na neomezenou dobu na konkrétní verzi.

Anonymní řekl(a)...

No jsou to zmrdi, co dodat. Pripomnelo mi to hezky Hlavenkuv clanek o Statni kase: http://www.bloc.cz/bloccz/art_169/statni-kasa-se-zacina-podezrele-podobat-internetu-do-skol.aspx

Anonymní řekl(a)...

No, mě by zajímalo, kdo ten tendr vyhraje. Mám svého favorita, kterému se daří v "vyhrávání státních zakázek" ;-)

Anonymní řekl(a)...

Jo, jeste technicka - tu protivnou captchu vypnout nemuzes? Bloggera nepouzivam, tak netusim, ale to to vazne nenabizi jinou ochranu pred spamem? Osobne to resim pres JS ... nikoho to nesere a kdyz si s tim da clovek praci (jakoze ja jsem si nedal), tak to je i unobtrusive a pokud je JS off, tak se proste zobrazi policko na opsani neceho etc.

Anonymní řekl(a)...

Aha, to jsem nevěděl, že MS má "licence na leasing", ale asi pro nějaké velké hráče. Jen nevím, kolik nových verzí (OS, Office) se objeví během roku, aby se to vyplatilo stále instalovat ;-)

2PK: Nevím, kdo vyhraje tendr na dodávku, ale každopádně vyhraje MS.

2Botanicus: Zkusil jsem vypnout tu captchu, ale jak se začne objevovat spam, tak to budu muset zase zapnout. Pak jediná cesta je dát refresh a počkat na další čitelnější.

Anonymní řekl(a)...

Řekl bych, že mu nejde o nečitelnost, ale o to, že musí něco opisovat. Osobně to taky řeším JS a zatím to funguje. Opisuje jen ten, kdo má JS vypnutý.

Anonymní řekl(a)...

tak to ja to resim taky pres JS, a kdo ho ma vypnuty, tak ma smulu

Okomentovat