Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Start-Up na výrobu a prodej aut v Californii (také díky Google zakladatelům)

Tesla Roadster CarAsi někteří už slyšeli o tom elektrickém auťáku Tesla Roadster, který kromě úžasného designu nabízí také dokonalé technické parametry, včetně nulových emisí díky tomu pohonu na baterky.

Moc bych si toho nevšímal, neboť ve městě jezdím pouze cadillacem, ale až teď jsem si kdesi ve starších zprávách všimnul, že mezi investory Tesla Motors patří i Sergey Brin a Larry Page. Takže Google podporuje ekologii i tímto sympatickým způsobem.

- Tesla Motors Unveils Jaw-Dropping Menlo Park Showroom:
"Tesla Motors, the automobile startup with backers that include Sergey Brin and Larry Page, held a party tonight to mark the launch of its Menlo Park storefront."

Jak podporuji Den bez aut a jsem obecně za zdravá města bez aut a pro lidi, tak takové elektrické vozítko bych si nechal líbit. Myslím, že i Nikola Tesla, po kterém je automobilka pojmenovaná, by měl radost. Však svištět si takovým ekologickým vozítkem po beach road někde v Californii musí být pěkný zážitek :-)

- Tesla Motors:
"The official site for Tesla Motors, makers of the Tesla Roadster, the high-performance electric sports car. Electric cars from Tesla Motors are developed with an emphasis on design, performance, and efficiency."

Tesla Motors - Tesla Roadster Car
  Source: Tesla Motors (Media Center)

Jen kdyby ty ceny nebyly tak přehnané! Však posuďte sami ceny pro rok 2009 stanovené na základě závazných objednávek:

- USA - Base Price: $109,000 USD
- Europe - Price: €99,000 Euro (excluding VAT)

Napadá mě, jak by se svět změnil, kdyby všechny automobilky na světě najednou zrušily prodej všech těch benzínových a naftových modelů a konečně pustily na trh za levné ceny všechna ta ekologická vozítka, co mají nachystaná v laboratořích. To by to pěkně zamávalo s trhem a s cenou za barel ropy, že?

Holt, business a prachy jsou, bohužel, zatím všude základ a nezbývá než doufat, že některé další generace (snad) dostanou rozum ;-)

- Tesla Roadster:



20 comments :

Anonymní řekl(a)...

Hlavně by to zamávalo s cenou a dostupností elektřiny, kdyby všichni relativně rychle přešli na elektrobmobily.

Cayman řekl(a)...

Možná jo, ale alespoň by nebyla ropa taková strategická surovina, neboť elektřinu si umí vyrobit skoro každá země a některé ji i exportují. Viz plat ředitele ČEZu :-)

Anonymní řekl(a)...

Ten kdož si myslí, že velké korporace stále nevynalezli účinný lék na rakovinu, levný alternativní pohon nebo jen účinný lék na rýmu je blázen.

Proč taky drasticky vyšachovat zboží, které nám přináší zisk? Když by si všichni jezdili zadarmo, kdo by pak ve velkém odkupoval drahou ropu? Kdyby měla auta životnost sto let (nic nereálného), kdo by kupoval další nově vyrobené modely?

Anonymní řekl(a)...

Velké korporace se chovají stále stejně. Podobné to přece bylo na trhu, když se ještě prodávaly gramodesky a CD čekaly v laboratořích, nebo trh s VHS/Beta a DVD se také ještě nedostaly na trh díky nenažranosti výrobců ještě něco utržit. S ekologickým pohonem je to úplně to samé.

Anonymní řekl(a)...

O Tesle se vsude mluvi, ale pockal bych az jak se opravdu takove auto za 100K uchyti, protoze za tuhle cenu si muzu koupit velmi luxusni auto a pokud na to mam, tak me cena benzinu opravdu netrapi.

Anonymní řekl(a)...

Tento model Tesly beru jako "testovací" značnou překážku zlevnění tvoří cena, hmotnost, doba nabíjení a kapacita baterií. Díky tomu je cena taková jaká je. Značný posun do snesitelnějších sfér bude u jejich dalšího připravovaného 4dveřového modelu.

Poznámka o tom, že velké korporace mají v "zásuvce" již vše vyvinuté a připravené zavání konspirační teorií. Kdyby to tak vždy bylo, tak proč např. jedna z největších automobilek světa GM je v podstatě těsně před "krachechem" a má stále problémy s připravovaným a oddalovaným revolučním modelem Volt? Byť jejich konkurence je vtomto značně napřed. Tím však netvrdím, že když někdo něco vynalezne, že nevytěží stávající technologii a novou nasadí až ve vhodnou dobu. Pravda je vždy někde uprostřed.

Unknown řekl(a)...

Co se pak dela s bateriemi - jak dlouho vydrzi, nez se musi repasovat? Daji se recyklovat, nebo je to na prvni pohled neviditelna ekologicka stopa?

Cayman řekl(a)...

Jasně, že je to testovací série, ale za hlavní překážku té přehnané ceny bych spíše viděl ty velké korporace a ropnou lobby. To není žádná konspirační teorie, alespoň ne o moc větší jak to, že FED v USA je skoro soukromá "firma" řízená několika miliardáři ;-)

Ty baterie jsem nestudoval a ani nevím, jestli se náhodou nedovážejí z Číny, kde třeba už při výrobě se devastuje prostředí a nikomu to nevadí. Holt, za vším hledej business a prachy v první řadě, jak jsem psal nahoře.

Anonymní řekl(a)...

A proč je GM skoro před "krachem"? Stačí se zamyslet nad tím, proč má většina automobilek na světě problémy. GM se asi potýká s pěknou konkurencí z Asie, že?

No a bez ohledu na inovace a cokoliv, co mají nachystané na další rozvoj nemají prachy, takže je lepší "business" nějakou divizi prodat do Indie nebo do Číny a vydělávat "prachy" zase na něčem jiném. Stačí se zeptat akcionářů GM :-)

Anonymní řekl(a)...

Velke korporace... ty se budou vzdycky snazit ridit se aktualnim ekonomickym systemem. Kdyz je v kurzu konstantne zvysovat obrat rocne o nejaka ta procenta (to mi vzdycky pripadne jako perpetu mobile), tak se holt neda nic moc delat.

Jde o budoucnost nasi male planety, takze se problem zda docela dulezity. Co kdyby existovala vlada (kdo jiny?), ktera zakaze prodej benzinovych vozidel. A kde vzit takovou vladu? Hmm... zvolit? Ale to je dalsi z utopii, ze. Bohuzel vlada vypada v dnesnim svete z tohoto pohledu zase jenom jako velka spolecnost.

Anonymní řekl(a)...

Se tady najednou načalo velké množství zásadních problémů, ale okomentuji jen to co se týká automobilek:
ad GM) nemyslím si, že příčinou jejich problémů je jen konkurence z Asie (ač jejich hlavní rival Toyota jim slušně zatápí), byť k tomu určitě přispívá. Konkrétně u GM je to však kombinace jejich zaměstnaneckého důchodového systému, kdy si z minulosti přivlekly velké břemeno, které se bude muset splatit v řádech mnoha mld usd. Dalším problémem této automobilky je velký podíl zaměření na SUV a jiné těžké vozy s velkou spotřebou, které díky rostoucí ceně ropy rozhodně nejdou na odbyt tak jako dřív. Proč jsem, ale vůbec původně GM zmínil. Měl jsem totiž tu možnost v Detroitu trošku nahlédnout "pod pokličku" a žádné převratné "šuplíkové" technologie se nekonaly. "Jen" prostý vývoj jako mají všude, v něčem byli dále než ostatní v jiném zase řešili co jinde mají hotové. Chci tím říct, že kdyby měli nějakou "převratnou" technologii (což by by mohl být předpoklad, když se jedná o jednu z největších firem na světě) tak by ji vzhledem k jejich problémům už dávno použili či byli těsně před uvedením na trh.

ad Tesla) za primární překážku vysoké ceny, spíše než ropnou lobby, vidím maloseriovost a také nutné investice při rozjezdu nové automobilky na zelené louce.

ad elektromobily) nesdílím optimismus, který kolem nich panuje. Při stávajících technologií se mi zdá, že se jen ekologická zátěž přesouvá z běžného uživatele na korporátní kdy to není "tak vidět". Mám na mysli energetickou náročnost při výrobě, (jak již bylo zmíněno) ekologickou zátěž při recyklaci/výměně baterií. Ale zejména ve vlastním provozu, kdy stále ještě velký podíl na výrobě el.energie mají tepelné eletrárny nehledě na to, že při masivním přechodu na tyto vozy by museli být stavěny další elektrárny a hlavně budovány (přebudovány) rozvodné sítě, které jsou mnohde již nyní na hraně maximální kapacity. ... Rozhodně proti elektromobilům nejsem, nicméně při současných technologiích to nevidím jako kvalitní řešení, ale spíš jako gesto proti omezení závyslosti na ropě a krok určitým směrem.

Anonymní řekl(a)...

Nejlepší je zrychlení a ta dynamika. Páni. Tomu bych chtěl šlápnout za krk.

Anonymní řekl(a)...

Nevím, jaká je spotřební daň z benzínu v Americe, ale v Evropě tvoří význačnou část státních rozpočtů. Ze strany politiků tedy nelze nějaké vstřícné kroky k elektromobilům (či aut s pohonem na vodík) čekat. To je začarovaný kruh, který rozetne buď fatální zdražení ropy, její nedostatek, nebo nějaký dravec, který začne prodávat taková vozidla ve velkém (aby byly levné).

JANciJ řekl(a)...

A co auta na vodu?

Anonymní řekl(a)...

Kdo chce, hledá způsoby a je úplně jedno, zda jde o auta na elektřinu, na plyn, vodík, vodu, sluneční pohon.

Kdyby se na světě nic nepřehánělo, tak by bylo všechno v relativním pořádku. Ale to je samá honda za hospodářským růstem, za penězi, každý chce auto a "musí" s ním jezdit i do centra města, tím stoupá i těžba ropy, kácejí se pralesy, staví dálnice Českým rájem atd.

Stačí ale uvědomění každého z nás, kdy nic mě nepotěší více, než když potkám bývalého šéfa, který bez auta nedal kdysi ani ránu, no a najednou ho vidím vystupovat z tramvaje, neboť auto zapíchnul na okraji města :-)

Anonymní řekl(a)...

Dnes jsem četl krátký článek o autech na vodík a zarazilo mne pár faktů o nichž jsem nevěděl či jsem si to neuvědomoval. Článek byl o tom jak auta na vodík vlastně zas až tak ekologická nejsou. Na první pohled sice spalují čistě a vypouští jen páru. Avšak vodní pára se podílí již nyní ze 2/3 na tvorbě skleníkového efektu - nicméně hromadný přechod na "vodíková" auta, by toto již výrazně nezměnil. Překvapilo mne (není to můj obor tak prosím nekamenovat za neznalost, byť základní) že nyní se vodík získává z 90% ze zemního plynu, ropy, uhlí ... což závyslost na ropě asi moc nesníží. Pro čistší získávání vodíku se nabízí drahá elektrolýza, avšak aby i ta byla čistá musí se uvažovat (min. v našich podmínkách) využití pouze jaderných elektráren. Pokud by měla všechna auta jen u nás přejít na vodík potřebujeme další 1-2 Temelíny (s přechodem na elektromobily to nejspíš bude obdobné). Dalším problémem může být vlastní "skladování" vodíku, kdy i sebemenší skulinkou může uniknout značné množství, které je na vzduchu výbušné a při jeho vystoupání do atmosféry svou oxidací se stává přímo požíračem ozonu. (pokud jsem něco špantně interpretoval tak se omlouvám) Jen tím chci říct, že zatím zdaleka nemáme ideální technologii jak toto řešit, každá má své výhody či omezení, ale žádná z nich není čistě ekologická jak se může z titulků zdát.

Anonymní řekl(a)...

Taky mi nepřijdou ty automobily s bateriemi plnými kyseliny zvláště ohleduplné k přírodě.

Pokud je to pravda, co říká Milan s tím vodíkem, tak to také nic moc.

Tak snad jedině auta se setrvačníky nebo se stlačeným plynem a energii získávat z vertikálních větrných elektráren a solárních panelů.
Ale zde mi nikdo nevymluví, že stavba obrovských polí těchto elektráren by neměla vliv na proměnu ekoklimatu, když tu energii Zemi sebereme.

Pak už zbývá jen doufat v termojadernou fúzi a solární elektrárny na oběžné dráze.

Anonymní řekl(a)...

veena: auta na stlačený plyn... auta na vzduch, toto také proběhlo CZ médii před pár měsíci. Podobné pohony existují už dlouho např. toto používali horníci, lokomotivy na stlačený vzduch/plyn. Ale stlačený vzduch/plyn/médium je opět energeticky velmi náročný a jsme zpět u pojmů jako efektivita a účinnost.

Co se elektráren týče, zatím mi nejekologičtější přijde jádro. Získávání energie ze vzduchu / světla může být líbivé, ale aby nahradili např. 1 temelín tak máme takové monstrum, které s ekologií mnoho společného mít nebude (při současných technologiích). Termojaderná fúze by mohla hodně zamíchat kartami. Slunce prý za jednu vteřinu vyzáří takové množství energie, které by lidstvu stačilo na sto let (alespoň tak to bylo řečene v jednom vědeckotechnickém pořadu) takže je naprosto pochopitelná snaha toto nějak využít. Možná by do budoucna mohl být černým koněm "konkurent" slunce... menší, je "blíž", a není ovlivněn výkyvy den/noc/oblačnost... geotermální energie / zemské jádro. Problémem je hloubka, ale třeba jednou pokud nevyjde fúze by to mohlo být odpovědí... ale už plácám

Anonymní řekl(a)...

Milan: s jadernými elektrárnami je problém, že produkují radioaktivní odpad. Do které vesnice ho vyvezeme?

Cayman řekl(a)...

No není to hezké? České firmy míří do Silicon Valley

"CzechAccelerator je originálním způsobem, jak slibným podnikatelským myšlenkám zajistit prostor pro jejich další rozvoj a také originální metodou, jak Českou ekonomiku napojit na příliv nejmodernějších technologií přímo z místa, kde vznikají. Česká republika se musí zaměřit na moderní obory podnikání..."

Okomentovat