Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Investice do vzdělání se vyplatí, škoda, že na to přišla zatím jen Indie ;-)

People on BeachKontaktoval mě jeden head hunter z USA s nějakou úžasnou Jobs nabídkou a i když u mne moc neuspěl, tak jsme alespoň zajímavě pohovořili.

Nějak se totiž rozvykládal, že nemůže najít žádného lokálního kandidáta a že prý firmy již ustupují ve svých jobs inzerátech z té podmínky "for US citizens only". IT specialisté v USA jednoduše chybí a na všechna poslední pracovní místa se mu prý podařilo najít jen cizince s H1B vízem (vízum pro zahraniční specialisty ve vybraných profesích na 3-6 let, s možností získat trvalý pobyt).

Povrdilo to i mou zkušenost, neboť již delší dobu sleduji různé zprávy, že počet zájemců o studium IT oborů v USA stále klesá. Není se tedy čemu divit, že nejsou lidi a "nahrává" tomu i to, že většina (nejen) amerických firem přesouvá odbornou práci formou outsourcingu do Indie, Číny, Rumunska, Egypta, Brazílie, či jiných (zatím) levných zemí.

(Částečně to souvisí s tou honbou za hospodářským růstem, jsou ale firmy, kterým nic jiného nezbývá, neboť chybí odborníci ve všech technologických oborech.)


IT specialisté chybí ve všech zemích na světě?

V ČR je situace podobná a nedostatek odborníků se asi jen tak rychle nezmění, když si uvědomíme, jakými hloupostmi se zabývá vláda, jak si poslanci a senátoři stále hrají na svém písečku, když prezident se chtěl nedávno přivazovat na Letné a blokovat stavbu nové knihovny, jak Topolánek rozhodl, že je "důležité" mít novou verzi hymny,...

Viz také - IT odborníků je málo, firmy si je půjčují:
"Chronický nedostatek IT odborníků v Česku se dostává za hranici únosnosti. Řada firem loví vývojáře v zahraničí a na domácím trhu raketově roste stále početnější skupina jednotlivců i celých týmů, kteří se nechávají najímat na jednotlivé projekty."


Co zbude v ČR, když zboží je z Číny a technologie z Indie?

Chápu docela všechny ty dovozce čínského zboží, kteří chtějí vydělat a tak hledají co nejlevnější výrobky k dovozu. Co ale zbude v té krásné české zemi, když i technologická práce se bude přesouvat do jiných zemí? Je ČR vůbec schopna v něčem konkurovat?

Jasně, máme tady ještě pár skvělých vědců a výzkumných týmů, kdo v nich ale bude za pár let pracovat bez náležitých a opravdových investic? Kdy si konečně vláda, poslanci a senátoři uvědomí, že jedině vzdělání a smysluplné investice do školství můžou pomoci udržet náš stát na nějaké odpovídající úrovni?

Na českých vysokých školách studuje sice plno IT specialistů, kdy každý rok prý končí asi 5,000 absolventů IT oborů. Co to ale je ve srovnání se světem? Taková Indie chrlí každý rok přes 400,000 engineers a oficiální zprávy hovoří o tom, že Indie chce ještě zvýšit investice do vzdělání o 500% a již nyní má 10x více počítačových specialistů jak třeba USA ;-)

Viz také - India is producing brainpower:
"I would like to see 500 million skilled technicians, and I think this is possible in the next 15 years,... We need to create a capacity for becoming the education laboratory of the world."


Co z toho pro mne osobně vyplývá?

Nic, mohl bych říci, je mi jen líto, že to nedochází našim zvoleným zástupcům, kdy ministr školství Liška má sice pěknou snahu, kterou můžu jen chválit, ale kolem sebe ve vládě má několik zkušených matadorů, kterým jde úplně o něco jiného.

Jedno základní ponaučení si ale můžu vzít, když tedy nebudu zavírat oči a strkat hlavu do písku nad děním ve světě: O vzdělání svých dětí se musím postarat sám podobně, jak se sám musím postarat také o svůj důchod, či jak se již dnes starám o své rodiče ;-)

Viz také - Wall Street's collapse may be computer science's gain
"One positive development stemming from the collapse of Wall Street may be a boost in interest in computer science and IT careers among students who were previously interested in financial services jobs."

8 comments :

Anonymní řekl(a)...

Já ti teda nevím, není 400tisíc z 1.1miliardy ještě míň než 5000 z 10.4miliónu?? (To ještě nepíšeš, jestli "engineers" == "absolventi IT oborů".)
Aneb věřím jen statistice, kterou si zfalšuji sám. :)
Ještě mě překvapuje, že se ty, jako světa a bussinessu znalý člověk, nezmíníš o "kvalitě" některých indických programátorů.

Anonymní řekl(a)...

Caymane - vyhni se tomu, brát si to osobně

Dělal jsem programátora a poté co jsem to přestal dělat jsem zjistil, že pro většinu lidí kolem je programátor něco jako šlapka, prodáváš své tělo (v případě programátora mozek) za velice slušné peníze. Dáváš do toho sebe a své city a vrací se ti za ně jen materiální statky. Je to ta největší oběť, co pro společnost můžeš udělat a já to obdivuji a cením si tě za to. Já jsem se na místě programátora probouzel vystresovaný a slintající, psychicky mě to vyčerpávalo.

Důvod proč nechápeš problémy normálních lidí je ten, že cena kterou za ty peníze platíš jsou tvoje emoce. Ať tak či onak, to o čem tu píšu se vysvětlit a popsat nedá, ale věř mi, že za dobu co nedělám programátora se ze mě stal relativně jiný člověk.

Anonymní řekl(a)...

2PK: Nepoměřuji nyní počet absolventů k počtu obyvatel v nějaké zemi, ale celkové množství "engineers", který každý rok leze třeba v té Indii, ale podobně na tom je Ukrajina. To množství je neskutečné a ta dostupnost vzdělaných lidí je také motivem, proč vývojová centra se přesouvají do Indie a ve drahé Evropě toho moc nezbude.

Ad "kvalita" indických programátorů:

Ta je v průměru stejná, jako kvalita v každé zemi. Máš schopné profesionály, co vlastní úspěšné IT firmy, pak se jsou i junioři, kterým zkušenosti chybí.

Třeba databáze Oracle je kompletně vyvinuta v Indii a patří k nejlepší na trhu. Řekl bys o ní, že je "nekvalitní", když ji používá např. tvůj mobilní operátor a tvoje banka ti v ní spravuje peníze?

Anonymní řekl(a)...

2Markonius: Už jsem ti kdysi psal, že "programátor" v dnešní době už není nikdo "vystresovaný", který by psal od rána do rána nějaký kód, který mu nefunguje.

Dnes se software "navrhuje" a je radost něco tvořit, kdy odměnou ti nejsou jen "materiální statky", ale právě ten dobrý pocit, že něco nového tvoříš a někomu pomáháš.

Jak píšeš, špatně se to vysvětluje, ale chystám se něco o tom napsat, neboť hodně lidí má trochu pomýlené představy a netuší, jaká je to pohodička.

Jinak, každý, kdo poskytuje nějaké služby, tak je vlastně taková "šlapka", ať už prodává tělo nebo mozek, v tom máš pravdu :-)

Anonymní řekl(a)...

Caymane, muzes prosim specifikovat IT obor? Patri do nej i internetovy marketing?
Kdyz pises o tech vystudovanych odbornicich - kdyz vidim, jake pozadavky jsou kladeny na studenty CVUT, dela se mi spatne nad kvantem informaci, ktere proste musi pochopit, jinak maji smulu a do dalsiho rocniku nepostoupi.

Anonymní řekl(a)...

Cayman: Tak sem si ujasnil jake prispevky mam na tomto blogu nejradeji, ano jsou to ty tematicky ne nepodobne tomu dnesnimu a tesim se na tech dalsich 50 :)

Skydiveprincess: Shodou okolnosti jsem studentem CVUT FEL a souhlasim ze je toho dost, na druhou stranu ale musim rict ze jde v prvni rade o prehled a schopnost se ucit, pak si preci muzes vybrat co te opravdu bavi... jak se pravi v klasice: Ukazeme ti dvere ale vstoupit uz musis sam...

Anonymní řekl(a)...

Moc marketingu nerozumím, ale "internetovy marketing" bych spíše hledal někde na ekonomce nebo nějaké nové podnikatelské fakultě. Přeci jen mi tam zní více to slovo "marketing" + reklama, public relation, a pak terpve to "internetový".

Měl jsem na mysli spíše technické IT obory (computer science), jako architektura a návrh IS, programování, správa sítí a databází,... Na každé škole se to nazývá jinak nebo "schovává" v jiných studijních oborech.

Ještě k té poznámce: "...kdyz vidim, jake pozadavky jsou kladeny na studenty CVUT, dela se mi spatne nad kvantem informaci..."

Proto jsem zmiňoval v příspěvku tu nutnost smysluplné investice do školství, což není jen, že se do každé školy "nalijí" peníze. Je nutno úplně změnit oceňování vyučujících, neboť chybí zásadně lidé z praxe (kdo z opravdových odborníků by na nějaké škole učil za tu almužnu), chybí napojení výuky na praxi a na technologické firmy...

Ale to je na extra příspěvek ;-)

Anonymní řekl(a)...

cayman: Kdy si konečně vláda, poslanci a senátoři uvědomí, že jedině vzdělání a smysluplné investice do školství můžou pomoci udržet náš stát na nějaké odpovídající úrovni?

Tak tohle je otázka, kterou si kladu denně, protože ČR se může prosadit jedině skrz mozky.

Okomentovat