Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Google přijímá nápady "powered by Google" za $10 milionů dolarů

Logo copyrighted by Google, Screenshot from Cayman!Když jsem včera zmiňoval, jak Seznam.cz vyhledávání je stále enhanced by Google, tak současně je nutné zmínit, že právě dnes nebo včera (záleží v jaké jsme time-zone), raději tedy 27.9.2008, se oficiálně slavilo 10. výročí založení firmy Google, která bez diskuze ovlivnila a stále ovlivňuje život každého z nás.

Na ty významné Google narozeniny jsem již upozorňoval v dřívějším příspěvku - Co dáme Google k 10. narozeninám, kdy jsem dumal, jaký dárek dát někomu, kdo má už skoro všechno. Každopádně, jsem rád, že Google na svém oficiálním blogu v jednom příspěvku - Ten years and counting, sám napověděl, co by si přál k narozeninám:

"...since everyone keeps asking what we'd like for our birthday (besides cake and party hats) -- the first thing we thought of was a nice new server rack."

Hmm, "new server rack" jim asi nikdo jako dárek nekoupí, že ;-)


Project 10^100 aneb nápady "powered by Google"?

Každý určitě zaregistroval to desáté výročí - Google 10th Birthday, kdy i děti doma se o tom bavily, dokonce i děda v důchodu o tom četl v Týdnu. Většina si asi také všimla toho svátečního Google loga. Nevím, zda ale každý zaregistroval, jak Google chce toto výročí oslavit se všemi uživateli na světě.

O tom, že Google podporuje nové nápady a inovace jsem se už tady mnohokrát zmiňoval, třeba v příspěvku o Google Code Jam 2008 - Kdo chce vyhrát $10,000 USD.

Nyní je tady podobná akce s názvem Project 10^100, kdy mají šanci všichni kreativní "idea makers", kteří hýří nápady a chybí jim třeba "jen" finanční zázemí:

Project 10 to the 100th:

Google Project 10 to the 100th"Project 10^100 (that's 'ten to the hundredth') a call for ideas that could help as many people as possible..."

Máte-li tedy nějaké skvělé nápady a jen si nevíte rady s realizací, tak Google nyní přijímá jakékoliv nápady v kategoriích např. Community, Opportunity, Energy, Environment, Health, Education, Shelter, Everything else. Ze všech zaslaných příspěvků pak Google vybere 100 nejlepších a od 27. ledna začne veřejné hlasování pro nominaci 20ti nejlepších nápadů do semifinále a pak pět nejlepších bude vybráno k realizaci, na kterou je vyčleněno "$10 million USD".

Uzávěrka nominace nápadů: 20. října 2008


Nápady nejsou důležité, jde o jejich realizaci?

Stále zastávám názor, že není důležitý nápad, ale je mnohem důležitější, jak se co realizuje a uvede do praxe. Jsou ovšem některé bláznivé nápady, které bez financí opravdu nejde realizovat.

Každému je asi také jasné, kdo jiný by mohl více pomoci s realizací nápadů jak Google, který i své vlastní zaměstnance motivuje k nápadům, třeba i tím svým jedním dnem v týdnu, kdy se každý může věnovat svým osobním nápadům v pracovní době.

Co vy, patříte mezi ty, co hledají nápady na podnikání nebo spíše máte nějaké nápady v šuplíku, pro které hledáte sponzora? Zdá se vám, že by šlo uspět u Google nebo raději zvolíte vlastní realizaci, či najdete finance raději u nějakého lokálního investora?

Viz také - Jak realizovat své nápady (nejen podnikatelské)

3 comments :

Zdenek řekl(a)...

No, bohužel, ve FAQ se dočteš, že když bude vybrán Tvůj nápad, Google vybere nějakou organizaci, která ten nápad bude realizovat a ta bude dostávat onu podporu. Takže můj sen, že dostanu podporu na svůj nápad, se rozplynul :)

Anonymní řekl(a)...

To mě taky zarazilo, že já jim pošlu nápad a nebudu snad nikde uveden ani jako autor ani se nebudu moci podílet na realizaci?! To tam sice vyloženě nepíšou, ale jestli realizaci mého nápadu dají nějaké třetí firmě, tak je to asi jasné.

Marně přemýšlím, proč bych jim měl posílat nějaké své nápady a nic mě nějak nenapadá.

Anonymní řekl(a)...

Hmm, asi jsem měl zdůraznit v příspěvku, že nejde o nějaké osobní podnikatelské nápady, ale že Google chce realizovat něco, co pomůže lidem ve světě. V odkazované originální zprávě se to ale snad vysvětluje podrobně, takže to nemá cenu zdůrazňovat.

Když budu mít třeba rozpracovaný nápad, jak vybudovat nové studny nebo sluneční elektrárny někde v Nigérii, jak někde ve třetím světě zlepšit školský systém, tak v takovém případě asi nepůjde o nějaké "autorství", ale právě o tu realizaci a dobrý pocit, že se něčemu pomohlo.

O tom je ale celý život, či ne?

Okomentovat