Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Chcete plat 3 milióny ročně a pracovat pro Skype, eBay, PayPal?

Ireland_achill_950Když jsem kdysi publikoval jednu nabídku na práci programátora za 120 (90) tisíc, tak jsem dostal pár negativních reakcí ve stylu, že "já PL/SQL neumím a nevím, jak se to rychle naučit".

To mi ale jen ověřilo tu starou pravdu, že kdo chce, hledá způsoby (jak ano), kdo nechce, hledá důvody (proč ne).

Dnes tedy něco dalšího na zamyšlení, neboť specialistů je stále všude nedostatek, ve srovnání třeba s nabídkou čínského zboží, takže jen ověření, že znalosti jsou to jediné, co je a vždy bude žádané na trhu.

Jako všechny firmy z eBay portfolia, tak i Skype nabírá lidi, co mě ale docela pobavilo, tak je jedna pracovní nabídka u Skype, kterou přeposlal kolega jako zajímavost - Senior Compliance Manager at Skype, salary 3 million CZK / year.

Skype Job

"You will drive innovation in a rapidly growing business with the help of cutting edge technologies. As you develop your career, your will take advantage of a broad range of international opportunities within eBay, Skype and PayPal."

No, nekup to za tu cenu, i když při neustále se měnícím kurzu koruny to nebude asi právě aktuální nabídka :-)

Každopádně, je hezké, že stále se v Praze vytváří plno pracovních příležitostí a to nejen v IT oboru, kde každému odborníkovi jsou dveře dokořán. Skype zastupuje v ČR původem irská personální agentura Grafton, která se jako jedna z prvních HR agentur začala specializovat i na IT obor.

Mají na Webu plno zajímavých pracovních nabídek, takže kdo si stále stěžuje na nízký plat a stoupající náklady na život, tak může lehce najít něco zajímavého nejen na Monster.com nebo Jobs.cz, ale je i plno jiných stránek a HR firem na trhu, které můžou pomoci.

Mimochodem, znáte Grafton Street v irském Dublinu? Bylo tam také natočeno pár scén i z úchvatného oskarovém filmu Once, za který Glen Hansard a Markéta Irglová dostali Oscara za nejlepší filmovou "Music and Lyric".

Nejen kvůli tomu názvu se mi vždy agentura Grafton líbila i když nevím, jak na tom jsou dnes s kvalitou svých služeb. Vzpomínám si ale, že kdysi před lety mi odborníci z Grafton Recruitments několikrát pomohli. Grafton má sice pobočku v Praze, ale já vždy raději jednal přímo s irskou centrálou, která sice nesídlí na Grafton Street, ale od jejích sídla u řeky to není zase tak daleko :-)

4 comments :

Anonymní řekl(a)...

Kurz dolaru ted extremne stoupa viz http://www.csob.cz/bankcz/cz/Csob/Kurzovni-listky/kurzovni-listek-detail.htm?Currency=USD&DateFrom=1.1.2008&DateTo=8.8.2008
dneska jsem posilal $6000 tak jsem si toho vsimnul ;)

Anonymní řekl(a)...

Zkušenost spolupráce s Graftonem mám, ale nic moc. Řekl bych, že v Praze jsou lepší agentury a ne všechny pracují stejným stylem. Tím myslím například to jak se člověka snaží prodat. Některé agentury, kam řadím i Grafton pracují takovým pasivním stylem, vyzpovídají kandidáta (typický pokec, pořád ty samé otázky) a pošlou ho někam na pohovor aniž by vůbec měli představu, jestli je to odborník, nebo podvodník :-) Někde však mají k dipozici přímo v agenturách technické konzultanty, kteří IT rozumí a přímo si člověka proklepnou a když zjistí, že je opravdu dobrý ve srovnání s průměrem, tak ho dokáží podle toho také prodat, čili tu cenu určují oni a sanží se samozřejmě maximalizovat zisk klienta a tím pádem svůj. Je spousta lidí, kteří se podceňují, nebo se nechájí otrávit několik společnostma, kde se jim v nadsázce po vyslechnutí požadovaného platu vysmějí. Takový model je podle mě správný, ale spousta agentur a mám jich prověřených dost "pracuje" jinak. Takové nepodporujte :-)

Anonymní řekl(a)...

Mimochodem plat až 100k pro PHP programátora to je už docela nážez. Přitom si myslím, že ty požadavky jsou celkem v pohodě, v pdstatě jsou naprosto srovnatelné s inzeráty, kde ovšem je třeba 40k. Jinak myslím, že není třeba brát vážně těch 5-10 let. Kvalitní programátor si PHP osvojí po roce a po dvou letech, po třech letech už může být na vrcholu :-)

Cayman řekl(a)...

Ten plat až 100 tisíc pro PHP programátora stál asi za větší zmínku, neboť kromě takového docela slušného platu se k tomu ještě přidává ta hodnota "pracuji pro Skype", což má jistě mnohem vyšší hodnotu v CV. Když to srovnám s nějakými nabídkami lokálních firem, které nabízejí 40 tisíc a stále se diví, že nemůžou nikoho sehnat přes své inzeráty v Adsense... ;-)

Paolo, plně souhlasím s tím tvým hodnocením personálek. Některé jsou opravdu jen takovým "sběrným místem" pro životopisy a nic jiného neumí. Jejich jediná "kvalita" je, že mají dobré kontakty na velké IT firmy, od kterých dostávají tučné provize za každého kandidáta a nemusí se ani moc snažit.

Však jsem zmiňoval, že u Graftonu jsem preferoval centrálu v Dublinu (pracoval jsem chvíli v Irsku), kde to kdysi vypadalo trochu jinak.

Okomentovat