Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Dokážou ovlivnit kvalitní Web stránky úspěch v podnikání?

I am really angryDesign Web stránek pro mě nikdy není rozhodující, když hledám nějakou informaci na Webu nebo když chci něco koupit.

Rozhoduje obsah stránek, což je podobné jako v případě jména domény, to je také podřadné, když najdu pomocí vyhledávače, co hledám.

Musí se ovšem jednat alespoň o funkční Web, který je rychlý, s přehlednou navigací, design stránek není chaotický a layout stránek neskáče nahoru - dolů. Něco dokážu tolerovat, ale když to nějaký amatérský Web začne už přehánět s chybami, tak začínám zvažovat, zda-li podobnou kvalitu budou mít i nabízené služby.

Vždy, samozřejmě, hraje roli, o jaké stránky se jedná. Když budu hledat dobrého zedníka, tak mu odpustím i chabé Web stránky, které bych netoleroval u firmy, která by mi chtěla nabízet např. grafické nebo počítačové služby na nějakém amatérském Webu plném chyb. I to se poměrně často stává ;-)


Vyplatí se investice do Web designu stránek?

V každém podnikání je potřeba zvažovat, na co se celkové plánované investice využijí. Zda na pronájem drahých kanceláří v centru města, na tvorbu drahého Webu, na nákup domény, či raději na investice do výrobních prostředků, nákup zboží nebo nutného vybavení, příp. na nákup kvalitních lidí, kteří jsou pro každé podnikání nejdůležitější.

Co je ale důležité v každém podnikání, ať se jedná o cokoliv?

Rozhoduje vždy nabídka služeb a zboží, také kvalita a cena (spojené nádoby). Web stránky jsou skoro až na posledním místě, když se tedy nejedná primárně o internetové podnikání.

V případě čistě internetových projektů jsou Web stránky totiž jedinou úvodní ukázkou "kvality" nabídky pro každého nového návštěvníka stránek, tj. potenciálního zákazníka.

Může si nějaký začínající podnikatel dovolit riskovat ztrátu nějakého návštěvníka, když má jen pár sekund na přesvědčení, že je ta pravá firma, než návštěvník ztratí zájem a půjde jinam, neboť vidí amatérskou stránku plnou chyb, stránky se třeba pomalu načítají, neobsahují všechny potřebné informace a standardní funkce, které většina hledá?

Ano, může, když takhle "podniká" na trhu, kde je neomezené množství zákazníků a kde není potřeba ani vyvinout nějaké úsilí, neboť všichni kupují všechno ;-)


Kolik tedy investovat do Web designu?

Tohle je naprosto specifické a souvisí s druhem podnikání, které se bude nabízet pomocí daných Web stránek. Nedá se radit ani výše částky ani odhadovat procento z celkového objemu nákladů na provoz firmy, které je dobré investovat na tvorbu Webu.

Cena za Web stránky může být klidně i zdarma, někdo nabízí tvorbu Web stránek za 2-5 tisíc, jsou firmy, jejichž nabídky začínají od 10 tisíc nahoru, výjimkou nejsou ani Weby jejichž tvorba stála i několik stovek tisíc. Vše záleží jen na rozsahu zakázky, použitých technologiích, zkušenostech vývojáře.

Cena za nějaké statické Web stránky nebo kompletní firemní portál ale vůbec nesouvisí s kvalitou. Za stejnou cenu je možno získat naprosto rozdílný Web, ať už rozsahem, či kvalitou.

Někdo nemá správné nástroje, nemá připravené šablony, neumí dělat dobrou grafiku, neví, co to je databáze, kód stránek píše ručně, takže co takový "rádoby" profesionál udělá za 1-2 týdny, to může zvládnout nějaký "opravdový" profesionál s použitím správných technologií za 1-2 dny.

Kdo neumí sám tvořit dobré Web stránky a nechce investovat ani pár tisíc, tak se samozřejmě spokojí s čímkoliv, aby "ušetřil". Z neznalosti si ale většinou neuvědomuje, že cena za Web je úplně stejná při tvorbě špatného nebo dobrého Webu.

Jeden jednoduchý příklad, kdy náklady na vytvoření např. blog stránek zdarma jsou stejné, tj. nula, ale jeden Web vypadá "mírně" lépe jen proto, že se použila lepší šablona:

Simple Stupid Web DesignSimple Stupid Web Design


Které stránky by kdo preferoval, kdyby měly zhruba stejný obsah?

(Mimochodem, pár tipů na Web design zdarma jsem publikoval v příspěvku Jak upravit a kde najít Free Templates, včetně linků na další zdroje.)

No a úplně stejný přístup k Web designu platí i pro tvorbu dobrých nebo špatných firemních stránek, kdy cena může být stejná (zdarma) a stejný postup platí i pro všechny ty WordPress, Joomla nebo Drupal weby s defaultní šablonou, ve srovnání s weby, které mají trochu profi šablonu buď zdarma, příp. za pár drobných.


Web design by měl odpovídat cílové skupině zákazníků!

Když firma poskytuje služby, výrobky nebo zboží nějaké skupině zákazníků, tak tomu by měla odpovídat i prezentace firmy. Každá cílová skupina zákazníků vyžaduje specifickou "prezentaci", což znamená, kromě nabídky služeb i název firmy, sídlo, firemní Web prezentaci, či vizitky, katalogy atd.

Asi je každému jasné, že nějaké luxusní kadeřnictví zaměřené na VIP klienty nemůže sídlit někde ve sklepě, že cestovní kancelář, jež prodává drahé zájezdy do Karibiku, nemůže mít jen oxeroxovaný černobílý katalog, že luxusní auta Ferrari se nemůžou prodávat někde na louce oplocené drátem, ale že je nutné mít luxusní show room.

Podobně je na tom i Web design, kdy každý obor podnikání a každá skupina zákazníků vyžaduje odpovídající kvalitu. V nějaké oblasti nám na designu Web stránek vůbec nebude záležet, jinde bude kvalita Webu prvořadá, což platí na každém konkurenčním trhu s převahou nabídky nad poptávkou.


Když rozhoduje jen rozsah nabídky a cena...

Hledá-li nějaká skupina zákazníků "jen" nejlevnější zboží nebo nějaké speciální služby, tak na designu Web stránek opravdu pramálo záleží. Rozhoduje cena nabízeného zboží a taková cílovka se nezajímá o kvalitu Web designu, je jí úplně jedno, odkud zboží pochází a jakou má kvalitu. Když se to navíc týká neomezeného trhu s velkým množstvím hloupých zákazníků, co vše posuzují jen a pouze dle ceny, tak ani není co řešit.

Co ale v případě, že mám skoro stejné nabídky služeb?

Dovoz z USA - ShipitoDovoz z USA - Zasilkova Sluzba


Zmiňoval jsem se o těch službách už v příspěvku Jak nakupovat v USA a jak využít nízkého kurzu dolaru, jen na doplnění bych asi přidal další ukázku profi-webu s podobnými službami, které by mohly při dovozu zboží z USA pomoci:


MyUS - US Mail Forwarding, Worldwide Shipping

Dovoz z USA do CR

"Use MyUS package forwarding service to shop USA websites, ship parcels to your own US address, and save on international shipping costs to your own international address."


Je jasné, že kdo je levnější nebo má lepší služby, tak asi získá náhodného návštěvníka bez ohledu na Web design. Co když ale cenové nabídky i rozsah služeb budou skoro totožné?

Kdo bude vítězem v souboji o zákazníka mezi profesionální a amatérskou Web stránkou?

Co když u cílové skupiny nerozhoduje až tak moc cena, ale základem je kvalita, úroveň poskytovaných služeb, servis, náhradní díly? Nebude v takovém případě alespoň trochu rozhodovat kvalita Web prezentace?

11 comments :

Anonymní řekl(a)...

Bez ohledu na kvalitu Web Designu, platí stále, že Ferrari si nekoupím někde na louce oplocené drátem, ale třeba levnou a kvalitní cibuli si koupím klidně od stánkaře s bedničkou někde na rohu.

Podobně, kvalitní kolo za 60 tisíc si koupím v odpovídajícím obchodě s veškerým servisem, ale levné kolo z Číny s jednou brzdou a za pár šupů si pojedu koupit klidně někam do skladu nebo koupím na Webu přes amatérské stránky, které připravil nějaký studentík ;-)

Anonymní řekl(a)...

[1] OT: Čo si napíšeš, to si okomentuješ? Hm, pobavilo

Cayman řekl(a)...

2Piki: To nebyl komentář, ale doplnění příspěvku. Jen jsem se nemohl ve vlaku jaksi přihlásit, tak jsem to hodil do komentářů ;-)

Anonymní řekl(a)...

Ze by reakce na Johnuv clanek o designu? :-)

No musim s tebou souhlasit, normalne design nerozhoduje u sluzeb, ktere s vubec IT nesouvisi... Ta ukazka s shipito je docela jasna, ale ma jinou strategii... Myslis, ze prichazi o hodne penez?

Cayman řekl(a)...

Ano, byla to inspirace tím článkem, kdy nejde ani tak o to, že by někdo přicházel o hodně peněz jen proto, že nemá kvalitní design. Na US trhu totiž platí úplně jiná pravidla jak v Evropě a díky "hladu" lidí z ČR po levnějším zboží z USA nebude nikdy nouze o zákazníky.

Mně šlo spíše o zdůraznění toho, že kvalitní design je možno mít již od počátku a bez nějakých investic, neboť náklady jsou úplně stejné na špatné nebo profi stránky a ne jak tvrdí samozvaní "geekové", kteří Web designu vůbec nerozumí ;-)

Cayman řekl(a)...

"...nebude nikdy nouze o zákazníky"

Jinak, tohle bude platit jen do té doby, dokud konkurence nenabídne stejné služby a za třeba levnější ceny. Pak se můžeme bavit o ztrátě zákazníků i o ztrátě peněz.

Anonymní řekl(a)...

...neboť náklady jsou úplně stejné na špatné nebo profi stránky...
To je svatá pravda a ještě bych dodal, že v mnoha případech je špatný web nákladnější než dobrý.
1. Dobrý web - je nákladnější v počáteční fázi: příprava, kvalitní grafika, kodér, programátor atd.
2. Špatný web - vypadá ze začátku levně: žádná příprava, žádná specifikace prostě se začíná na zelené louce. Prodraží se při provozu, aktualizaci, rozšiřování aj. Já osobně neznám nic nákladnějšího, než dávat dohromady a spravovat špatně navržený web.

Cayman řekl(a)...

2MacInek: Přesně řečeno, také "neznám nic nákladnějšího, než dávat dohromady a spravovat špatně navržený web".

Ideální je udělat zákazníkovi analýzu, kolik by stály požadované opravy a rozšíření nějakého patvaru, ve srovnání s novou a profi verzí.

Kolikrát je levnější (pro zákazníka), když se mu něco udělá úplně znovu. Zákazník si tak ověří, že předtím buď naletěl nějakému amatérovi, příp. že amatérsky něco bastlit se opravdu nevyplatí a stojí to mnohem více v provozu a údržbě.

Anonymní řekl(a)...

No je to tak. Momentalne bohuzel prave jedny takovy stranky mam, protoze ono obcas dokopat grafika k cinnosti je fakt mazec ... coz me docela sere, protoze jinak jsou ty stranky docela dobry, jedinej pruser je v grafice, kterou jsem musel delat (prozatimne) ja, no a jak to asi muze dopadnout kdyz programator dela design, ze jo :)) ? Tady to je ...

Cayman řekl(a)...

2Botanicus: Ty stránky nejsou zas tak hrozné. Jen na velmi rychlý pohled pár tipů na úpravu, které mě hned trkly do očí:

1. Title TAG - vyhodil bych to 101Ideas.cz na začátku, neboť z pohledu SEO je důležitější spíše to za tím, tj. Tvorba webových stránek... + Stejně tak Description s bla bla bla, to bych upravit co nejdříve a rozšířil Keywords.

2. Ten poslední bod na titulní stránce nad formulářem "Jakmile nám zaplatíte, tak..." by chtělo přeformulovat, neboť to zní skoro výhrůžně. Spíše bych napsal něco jako "Spustíme Vaší aplikaci a když budete spokojeni, zaplatíte" :-)

3. Na titulní stránce je vyhovíme "na počkání", ale v záložce "Nabídka" je zase do 1 týdne, 10 dnů, to by chtělo nějak upravit, třeba dát "skoro na počkání". Takové maličkosti docela odrazují.

4. Kontaktní formulář bych nechal jen v sekci "Kontakt", nemusí to být na každé stránce.

Líbí se mi název firmy a doména, to má pěkně našlápnuto. Dobře působí i sekce "O nás", neboť zákazníci mají rádi nějaké osobní informace a fotky, klidně tam hoďte i nějaké další fotky třeba externistů.

Každopádně, ať se daří.

Champ2244 řekl(a)...

http://www.BongoUS.com - Mail and Parcel forwarding

Okomentovat