Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Online reklama na Webu aneb Paparazzi, GPS, Tajemný poklad, čili Zápisník programátorů

Surf Waves"Tak nám zdražili umístění 'tipu' na Cayman's blogu," řekla posluhovačka. "Kterýho 'tipu', paní Müllerová?" otázal se Švejk, nepřestávaje si masírovat kolena opodeldokem. "Ale, milostpane, TopSpots 'tipu', toho linku ve ScratchBack gadgetu." "Ježíšmarjá," vykřikl Švejk, "to je dobrý. A jak se mu to stalo?"

Ano, je to tak, poslední dvě volné pozice vpravo v sekci "Are You In My TopSpots", tj. Paparazzi.cz a GPS blog.sk, které automaticky skočily na 1. a 2. místo v seznamu linků, zaplnily všech nabízených 10 pozic poté, co nějakou dobu vedl žebříček Tajemný poklad, čili Zápisník programátorů.

Tímto děkuji všem "účastníkům zájezdu", tj. všem těm prvním deseti, kteří tento blog podpořili svým "tipem", tj. linkem na vlastní nebo cizí stránky.

Nyní tedy nastává ta pravá hra, kdy každý nový "tip" se automaticky dostává na první pozici v seznamu, ostatní "propadají" níže a ten poslední v seznamu úplně dole, bohužel, vypadává.

Věřím, že ten zde nadefinovaný model je docela férový a že i ten poslední link, si svou slávu dostatečně užil, když porovnám, že linky v tom TopSpots gadgetu jsou "wide-site", tj. objevují se při zobrazení nejen HomePage ale i jakékoliv individuální stránky zde na blogu.

Jen pro zajímavost, ten úplně první link na Fotbalový zápis (nyní dole na 10. pozici) se zobrazoval na všech stránkách tohoto blogu od března 2008, tj. +3 měsíce. No nekup to za těch úvodních $10 USD, což byla původní cena jednoho linku, kterou jsem nastavil jako jednorázovou platbu :-)


Jsou linky v TopSpots jako prodej reklamy na Webu?

Ano i ne, jak píšou v recenzi na Toy Box: Have you got TopSpots?:

"Isn’t this just a form of advertising? Well, yes and no. It’s technically not advertising because there is no guarantee on your part on how long the link will be on your site, or even if it will appear. The tipper should be sending you the money because they really do appreciate your work and the value your content provides."

Je to spíše podpora stránek ve stylu PayPal tlačítka "Donate", kdy čtenáři se dobrovolně rozhodnou zaslat někomu drobný peníz jako dar. V TopSpots je to uděláno trochu lépe a každý přispěvatel dostává jako poděkování možnost mít na stránkách umístěn link na své, příp. i na cizí, stránky.

Každý link ale může být zrušen nebo odmítnut, což je právě to, čím se odlišuje od běžné reklamy nebo prodeje linků na Web stránkách. Pozor tedy, co budete posílat za linky ;-)


"Play the game" aneb jak tedy dále?

Jak jsem už sliboval kdysi dávno v příspěvku Proč nás takový dobrý Online Business nenapadl, kdy zde bylo ještě 5 volných pozic, že zdražím cenu za jeden "tip" po zaplnění všech deseti pozic, tak se právě stalo.

Nyní je stále možné přidávat linky na Web stránky a zlepšit si tak propagaci na Webu, kdy každý nový link se automaticky umístí na první pozici "In My TopSpots" a ostatní klesají níže. Aktuální cena je ale zvýšena na $25 USD za "barel", tj. za jeden link.

Jen trh nyní určuje, jak dlouho se nějaký link udrží na předních pozicích, kdy někoho posune níže třeba konkurence, příp. nahradí silnější hráč :-)


Na závěr poděkování před dovolenou:

Díky všem, kteří tento blog podporují, odkazují na něj na svých stránkách, kteří ho pravidelně čtou, komentují příspěvky, posílají mi tipy a nápady na zlepšení. Jsem rád za každý i nesouhlasný názor, rád si přečtu i osobní zkušenosti každého čtenáře v komentářích nebo v mailech a vězte, že se budu snažit na všechny podněty dle časových možností reagovat.

Surf Waves

Přeji všem vysoké vlny a krásnou dovolenou! Mimochodem, taky někdo potřebujete k životu moře?

Viz také - Jak vydělat na Webu s online reklamou

0 comments :

Okomentovat