Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

New York a okolí má nejvíce High-Tech jobs v USA

New YorkTo jsem tedy opravdu netušil a dosud ve mně přetrvávala představa, že na západním pobřeží kolem Silicon Valley je mnohem vyšší hustota specialistů na technologie a na jeden kilometr.

Záleží ale asi na tom, jaké odbornosti se do těch různých statistických čísel započítávají. Možná v tom také jsou zahrnuti jen občané USA a ne všichni ti přistěhovalci s dočasnými vízy, neboť ne každý z nich dostane zelenou kartu nebo občanství a budou se muset vrátit do své domoviny založit nějakou vlastní počítačovou firmu.

Každopádně, už se nedivím, že mám nejvíce High-Tech známých právě z New Yorku a širší metropolitan area, neboť to asi opravdu odpovídá skutečnosti.

Dle NYTimes.com vedou prý následující lokality v celkovém počtu všech High-Tech jobs:

"The New York metropolitan area leads the nation in the number of high-tech jobs, followed by Washington, San Jose / Silicon Valley, Boston and Dallas - Fort Worth. New York had 316,509 high-tech jobs, and Silicon Valley had 225,343. High-tech pay averaged $79,484, compared with $42,405 for all private-sector work."

Source: U.S. High Tech Said to Slip (NYTimes.com)

Když se tak zamyslím, tak něco na tom je, neboť plno firem sice začalo v křemíkovém údolí a spousta gigantů i menších Start-Up firem stále působí v Silicon Valley, má tam centrály, či tam stále nové firmy vznikají. Znám ale také mnoho případů firem, co se přestěhovaly na východní pobřeží, ať už to je N.Y nebo Boston.

Na co ale stále častěji narážím v IT oboru, tak většinu pozic začínají přebírat přistěhovalci ze světa (klasicky Indie, Čína) a nejedná se jen o nějaké programátory ani jiné "dělníky" na nejnižších úrovních. I na mnoha významných managerských pozicích nacházím stále častěji exotická jména z celého světa.

Já vím, globální svět nezná hranic, jen mě tak napadá, kam to spěje, když už skoro žádné výrobky se nevyrábí jinde jak v Číně a i tu vysoce odbornou technologickou práci začínají přebírat specialisté z Číny nebo z Indie.

(Divili byste se možná, kolik existuje např. jen v Indii výzkumných firem zabývajících se biotechnologiemi.)

Každopádně, jsem rád, že New York zatím vede a že mé rozhodnutí tam nějakou dobu žít a pracovat bylo správné. Sice to je jedno z nejdražších měst, ale také ty odměny za nějakou práci jsou přeci jen o "něco málo" vyšší, jak ten zmiňovaný průměr v "High-Tech" průmyslu :-)

5 comments :

Anonymní řekl(a)...

Já se na peníze moc nedívám, o kvalitě života říkají nula. Kupříkladu jsem teď byl týden v jižních čechách a kvalita jídla / ovzduší atd. je tak o 100% lepší než v Praze a o 300% lepší než v Londýně.

Ok, oběd v jižních čechách stojí +- to samé co v Praze, ale ta kvalita je neporovnatelná. Upřímně kvalita jídla / ovzduší ovlivňuje mé štěstí mnohem víc než poslední model Mercedesu.

Opravdu je pro tebe New York jen o penězích nebo za tím stojí i něco jiného?

Cayman řekl(a)...

Božínku, vůbec to není o penězích, to jsem zmínil jen jako příklad, že je tam sice skoro nejdráž v US, ale také platy jsou tam vyšší.

Já hlavně mám rád multi-kulturní města, kde to "žije" a atmosféru NY, která je nezaměnitelná a jedinečná na celém světě.

Anonymní řekl(a)...

Tak to je překvapující, že NY vede nad Silicon Valley a v řeči čísel je to docela rozdíl...

Ještě menší dotaz - ty průměrné platy jsou vypláceny za jak dlouhé časové období práce? Předpokládám správně že za rok? Rád bych to orientačně věděl.

Anonymní řekl(a)...

To jsou bez diskuze roční platy, jak je to běžné v USA. Je to někdy těžké si na to zvyknout proti nám, co máme měsíční platy. Taky tam vyplácejí platy týdně, což je zase možná lepší, jak ta dlouhá měsíční perioda.

Takže žádné dvouměsíční výpovědi, ale v pátek máš na stole obálku s poslední výplatou a v pondělí už nemusíš chodit.

Musím potvrdit, že v New Yorku jsou mnohem vyšší platy, proti jiným státům, což je těmi náklady jako bydlení apod.

Anonymní řekl(a)...

Díky za objasnění situace.

Týdenní platy mají něco do sebe, alespoň ten nápad se mi zamlouva. Jednou to zavedu ve své budoucí firmě :)

Okomentovat