Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak ztratit Google PageRank a co vadí vepříkovi, kůzleti a gůgleti v Čechách a ve světě?

Volovina jako krávaDostávám automaticky upozornění mailem, když se změní Google PageRank nějakých stránek, no a pobavilo mě, že po uveřejnění příspěvku Google Code Jam 2008, propagující Google soutěž v programování, ztratil tento blog PageRank 3 a má nyní takovou tu pěknou nulu, či mínus jedničku :-)

Nějak sice neprožívám všechna ta vymyšlená Numb3rs, tj. čísla typu Google PageRank, Alexa Rank, Jyxo Rank, SRank, jen mě zaujalo, že ztráta PageRanku nastala 1-2 dny po publikování příspěvku, který četlo i pár zaměstnanců Google, příp. členové sdružení rodičů a přátel Google (chodí sem pár lidí přímo z centrály i z poboček, kdy to opravdu není žádný robot).


Co vadí českým a/n slovenským zaměstnancům Google?

Jak se psalo kdysi v článku Bonzují čeští zaměstnanci Google? (doporučuji přečíst) o výpadku firemních stránek z Google indexu, tak se k tomu přidávám a musím také vyslovit myšlenku, že za vším hledej "nejakeho horliveho ceskeho zamestnance Google".

Článek o "bonzování" končí myšlenkou, že to dává logiku a autor tomu věří jako "nejpravdepodobnejsi teorii". Souhlasím a jen přemýšlím, co jim asi vadí?!

Je to ten v příspěvku umístěný odkaz na tituly z prestižních univerzit, což je zamyšlení, kterého si asi zaměstnanci Google nevšimli dříve? Je to zmínka, že "v Praze je sice také cosi, co připomíná (názvem) pobočku Google", což není kritika ale fakt?

Je to ten můj "Update", kdy jsem zmínil, že se dané soutěže nemůžu zůčastnit (poté, co jsem ji vychválil), neboť Google ve FAQ zmínil, že použité nástroje musí být freely available, což odporuje tomu propagovanému použití "libovolných nástrojů"?

Nevím, nerozumím tomu, jen jsem mírně zmatený. Tyto stránky sice (zatím) Google Index nevyřadil ze své indexace, ale co není, může brzy být, že? Děkuji tedy tímto všem českým zaměstnancům Google za podporu ;-)


Jak nepřijít o Google PageRank?

Rada, jak nepřijít o PageRank, je jednoduchá - nepište o žádných službách ani o žádných produktech firmy Google a když už budete náhodou chtít vyjádřit svůj názor, tak se vyjadřujte jen pochvalně, příp. publikujte převzaté oficiální zprávy z médií a zdržte se nějakých komentářů.

Kritická vyjádření nebo vlastní subjektivní názory určitě nepište česky, ale používejte nějaký neobvyklý jazyk, kterému bude málokdo rozumět. Esperanto? Morzeovka?

-... --- -. --.. ..- .--- .. -.-. . ... - .. --.. .- -- . ... - -. .- -. -.-. .. --. --- --- --. .-.. . -. . -... --- .--- ... --- ..- - --- .--- . -. .--. - .- -.-. .. .--- .- .-. .- -... .- -.-. .. ..--..

Možná je také dobré si nevšímat věcí kolem sebe, o nic a nikoho se nestarat, čekat raději pokorně ve frontě na nový iPhone 3G, či si číst o vepříkovi a gůgleti kůzleti ;-)


Doporučená literatura: Čtení o vepříkovi a kůzleti

"Kouzelné povídání z dílny Václava Čtvrtka o tom, jak spolu hospodařili vepřík a kůzle. Rohaté kůzle vaří a uklízí a kulaťoučký vepřík se stará o zahrádku. Chcete vědět, co se jim přihodilo, když pekli kaštany nebo když si pletli svetr?"

18 comments :

Anonymní řekl(a)...

Gůgl je dobrý sluha ale zlý pán. Je to nesporně dobrý vyhledávač a já osobně ho beru jako sluhu. Nedovedu si představit, že by moje živobytí bylo závislé na různých PR, na algoritmu, který nikdo nezná a pod.

Myslím si, že to vše vzniklo na základě lenosti a blbosti. V domnění, že stačí vytvořit web, naplácat tam pár informací a reklam, počkat až ho Gůglík nebo Lukačovič zaregistrují a bude do konce života vystaráno, se spousta jedinců i firem stala dobrovolnými otroky ranků, návštěvností, konverzních poměrů…

Věřím, že se někomu díky Gůglu splnil sen o zlatém praseti ale dnes je to jen samé: gůgl nedoporučuje, gůgl zakazuje, gůgl změnil. Všichni zapomínají, že k tomu aby člověk v něčem uspěl, musí něco umět a ne se spoléhat jen na vyhledávač. A když něco umíte, práce i peníze si vás najdou i bez gůglu.
Když se mi nezvedá PR mého webu, tak je mi to ukradený. Až se mi nebude zvedat něco jiného, tak to bude větší průser.

Anonymní řekl(a)...

Napadlo mě, zda ta ztráta PageRanku není náhodou proto, že tady máš ten Topspot, ale to by asi dostali penalizaci všichni, co to taky používají, takže to to asi nebude.

Tak přeji brzké "zotavení".

Cayman řekl(a)...

2MacInek: Máš pravdu a divím se všem, co zakládají podnikání na pozici v Google, či na PageRanku. To jsem tady již mnohokrát zdůrazňoval.

Mne jen zaujalo, že stačí napsat něco mírně rýpavého o Google a nějaký český "ťoupa" zaměstnaný v Google je schopen srazit PageRank na nulu a to bez nějakého důvodu.

To mě přivádí na kdysi dávnou myšlenku, že se u Google nechám zaměstnat, abych mohl do těch "čachrů" proniknout a možná, abych poznal pár dalších dementů, co tam pracuje ;-)

2Pavel: Tím to určitě není, neboť to by o PageRank přišlo plno stránek v Čechách i ve světě.

Anonymní řekl(a)...

To je přece jasny, gůgl nechce, aby se po světě šířily chmurné myšlenky, pomluvy a podobné zlé věci. Když chceš být v gůglu, musíš myslet pozitivně. Dyť je to tam přece jasně napsany: Don't be evil :-)

Cayman řekl(a)...

Kdybych Google nějak pomlouval, tak neřeknu, ale udělám jim reklamu a připadá mi to pak pěkně dětinské.

Také to pravidlo "Don't be Devil" už moc neplatí. Sice vypadá pěkně jako reklamní slogan, ale taková cenzura v Číně na pokyn komunistů to úplně převrací naruby.

Fakt se tam nechám zaměstnat. Mám už od nich pár žádostí, tak do toho asi skočím :-))

Anonymní řekl(a)...

Tve morzeovce opravdu nelze rozumet. jednotliva pismena byvaji oddelena lomitkem...

Veprika a kuzle si pamatuju z poradu Stepanky Hanicincove jako tv pohadky :)

Anonymní řekl(a)...

Anonymni: ja rozumim ;) BONZUJICESTIZAMESTNANCIGOOGLENEBOJSOUTOJENPTACIJARABACI?

Cayman řekl(a)...

Rammi, jsi jednička :-))

Anonymní řekl(a)...

Koukám, že jsi tady v posledních dnech zrušil Blogroll s linky na cizí blogy, že by to souviselo? Kdesi jsem četl, že stránky s velkým množstvím linků můžou také ztratit PageRank a stále mám v hlavě to pravidlo - Don't Link at Garbage.

Anonymní řekl(a)...

Vsadím svoje Meindlovky proti Tvým nejošlapanějším papučím, že je to kvůli placeným TopSpots.

Cayman řekl(a)...

Tak to musím nesouhlasit, Pachollini. Ten TopSpots nejsou klasické placené linky, jak vidíš někde na jiných stránkách v nabídce k prodeji. Ani v HTML neuvidíš žádný A HREF tag, neboť se zobrazují scriptem.

TopSpots používá plno lidí u nás i ve světě a nikdo s tím nemá sebemenší problém, není to ve své podstatě prodej linků, ale spíše podpora daných stránek.

Jsem přesvědčen, že to s tím vůbec nesouvisí a tak se s tebou klidně vsadím i když papuče nenosím :-)

Cayman řekl(a)...

Mojo, dočasně jsem zrušil linky na Interesting Blogs, ale z důvodu toho, že toho bylo už hodně a zpomalovalo to načítání těchto stránek.

"Don't Link at Garbage" je dobrá a osvědčená SEO metoda, ale těch blogů se to opravdu netýkalo. Jediný "garbage" v tom byla ta rychlost, konkrétně s některými blogy z bloguje.cz, či idnes.cz, kdy odezva nebyla adekvátní.

Hodím to ale do extra databáze a budu zobrazovat jinak, ještě uvidím, jak bude čas.

Anonymní řekl(a)...

Sleduji tuto diskuzi, ale TopSpots to nebude. Používá to plno známých lidí u nás např. Misantrop (Martin Malý aka Arthur Dent, autor bloguje.cz) nebo Marigold (Patrick Zandl aka Tangero) a plno jiných, kteří asi nejsou amatéři.

Takže souhlasím s Caymanem, že TopSpots za ten PageRank nemůže. Bude to spíše nějaký horlivec z Googlu, jak se píše nahoře.

Anonymní řekl(a)...

No, pravda, asi bych ty boty ztratil.
Ale že by Google stáhnul tu zelenou nudli za kritiku něčeho je IMHO totální nesmysl.

Anonymní řekl(a)...

Taky si myslím, že na čtení článků nemá Google čas, píše o tom i ten podnikatel v USA, ale to jsou jen úvahy.

Bude to asi tím množstvím linků, co tady bylo na okraji na ty jiné blogy. Stačí, abys linkoval na nějaký blog z penalizovaného serveru a je to. Ten "garbage" může být kdekoliv na bloguje.cz, blog.cz i na idnes.

Anonymní řekl(a)...

Vidím, že necelé 2 měsíce a PageRank 0 skočil na PR 4, jaks to dokázal?

Anonymní řekl(a)...

S tím PageRankem z 0 na 4 jsem také koukal. To víš, kdo umí, ten umí a nemusí být ani žádný samozvaný SEO odborník :-)

Anonymní řekl(a)...

Největší problém gůglu a všech main stream vyhledávačů je především v tom, že ohledně efektivní cenzury za čínskou zdí moc nezaostávají.
Vyhledávač by měl správně najít a zobrazit nejrelevantnější výsledky na daný dotaz a ne nějaký top výběr, hutně procenzurovaný....škoda slov.
No a kde není transparentně veřejně vysvětlený princip daného systému, spravedlnost, řád a stejný metr nečekej.


alien

Okomentovat