Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Informace jsou nejcennější komodita současné doby aneb jak se rodí konspirace

Volovina jako krávaSchválně, máte někdo informace, které si necháváte jen pro sebe a neříkáte na potkání? Ani bych se moc nedivil :-)

Asi nikdo nepochybuje o tom, že informace jsou jedna z nejlepších komodit a asi to nejlepších, co podmiňuje nějaký úspěch. Řekl bych, že v dnešní informační době rozhodují a vše ovlivňují jen dvě základní nehmotné hodnoty - čas a informace (samozřejmě, ještě štěstí, ale to nemůžeme moc ovlivnit).

O hodnotě času a hospodaření s časem tady píšu stále dokola, neboť to považuji za tu nejdůležitější hodnotu, které máme všichni stejně a kdy záleží jen na nás, kolik času budeme mít na své sny a přání, kolik času nám po práci zůstane na život, kolik času na co věnujeme. Zde totiž nerozhodují ani konexe ani peníze ani známí, kteří nám něco dohodí. Záleží jen na nás osobně, jak s časem dokážeme hospodařit.

Informace jsou už něco jiného, neboť mnohdy nedokážeme potřebné informace získat a rozhodujeme se v životě i v podnikání jen na základě odhadu, předpokladu nebo někdy i na základě mylných informací.

Kde všude by nám mohly dobré informace pomoci? Napadá mě pár otázek, které mají ti u pramene mnohem jednodušší:

Jaká bude zítra cena akcií? Jaký bude kurz eura nebo dolaru? Jaké budou úrokové sazby? Jaká je nejnižší nabídka na nějaký tendr? Jakou firmu koupí Google, Oracle, Microsoft nebo IBM? Jaká je nejvyšší cena na prodej bytu obálkovou metodou? Co lidi nejvíce nakupují? Kde něco nakoupit nejlevněji? Kde mají nejlevnější letenky? Jaké budou otázky v testu nebo u nějakých zkoušek?

Asi je každému jasné, co všechno se dá díky dobrým informacím získat, ať už jsou získané jakkoliv. Když si jen vezmu, že guvernér centrální banky minulý týden zmínil v tisku, že banka asi sníží úrokové sazby a hned kurz koruny vůči euru oslabil o 0,90 Kč, tak to je snad nejnázornější ukázka, kolik se dalo jen díky takové malé informaci okamžitě prodělat, či vydělat ;-)


Stačí mít ty správné informace a svět je jako na dlani?

A teď pojďme o krok dále, neboť je i jiný druh velmi cenných informací ve světě, které jsou k dispozici firmám, které mají populární free nástroje, jež využívají milióny lidí na světě zdarma.

Co lidi nejčastěji hledají na Internetu díky free vyhledávačům? V jakých lokalitách na zemi se hledá jaké zboží, služby, informace? Jaká free videa jsou nejsledovanější na Webu? Jaká reklama dokáže přitáhnout nejvíce zákazníků? Na jakou textovou, grafickou, či video reklamu lidi nejvíce klikají? Jaké stránky lidi na Webu nejvíce navštěvují?

Jaké lokality na free mapách nejvíce hledají? Jaké fotky a odkud si upravují ve free tools a nahrávají do free foto galerií? Jaké články na free blogovacích systémech jsou nejčtenější? Jaká je struktura návštěvníků ve free statistikách návštěvnosti?

A tak by se dalo pokračovat ve výčtu všech možných informací, které má k dispozici pár velkých hráčů na trhu (jeden?), kdy otevřená otázka zůstává jen, zda všechny ty tooly zdarma, které máme skoro všichni instalované na disku a často využíváme, neumí i něco jiného, o čemž nikdo nemá ani potuchy a ani dobrý (free) firewall nedokáže detekovat - co třeba Google Desktop, skenující lokální disk počítače ;-)

Když k tomu přidám, že Google prý chce zavést i nové internetové bankovnictví, když přidám informace z biometrických pasů nebo z chystaných Real ID Cards se zabudovaným RFID chipem, tak mě napadá i lehká dostupnost informací libovolného typu např.:

Ukaž mi na mapě všechny cizince v Bostonu, filtruj návštěvníky z muslimských zemí nebo lidi, kteří mají na kontě více jak 100 tisíc dolarů. Zobraz mi na mapě všechny lidi, kteří jsou v okolí státních institucí a napsali nějaký článek kritizující politiku, či zobraz mi detaily o osobě XYZ, která právě vstoupila do prodejny Wall-Martu na 34. ulici a hledala někdy na Webu tohle zboží...

S informacemi je to stejné jak s časemKdyž jsem pracoval v Irsku, tak jsem se naučil, že jsou opravdu důležitější věci na sledování,...Čti více...


Autoři sci-fi na to už dávno přišli?

Každý vynález ve společnosti byl vždy založen na fantazii a nápadech tvůrčích lidí, kdy typickým příklad jsou autoři fantastické literatury, jejichž nápady mnohokrát inspirovaly technické tvůrce vynálezů ve všech oborech. Technokratům totiž chybí právě ta fantazie, takže se nechají rádi inspirovat myšlenkami všech těch idea makers v literatuře, filmu i v umění.

Stačí vzpomenout, o čem všem psali Jules Verne nebo Stanisław Lem ve svých románech. Vůbec bych se tedy nedivil, kdyby nás čekal dříve, či později, novodobý Matrix.

Jen mě napadá, co všechno za informace má k dispozici velký Google díky všem těm free tools, které nabízí světu, a kdo všechno by toho mohl chtít využít nebo dokonce už využívá ;-)

Rockefeller Interview & Real ID/RFID Conspiracy:



"Do you understand how flawed this card is? Any hacker can retrieve our social security number, fingerprints, retinal scans and medical records simply by monitoring the radio frequency using equipment available at any Radio Shack."

9 comments :

Anonymní řekl(a)...

Další příklad: klubové karty Billa, dříve klubové karty Delvita. Zákazníci se zaregistruji, dají prodejci jméno i s kompletní adresou a jsou happy, že sbírají body a časem dostanou slevu.

Málokdo si ale uvědomí, kolik informací o sobě obchodníkovi dají. Třeba, podle toho jestli si kupují krabicové víno anebo láhev za pár stovek se dají jasně odhadnout majetkové poměry. A taky se dají poznat výkyvy ze stereotypů: každý má nějaké zvyky, ale pak čas od času koupí dva pecny chleba, štangli trvanlivého salámu a basu piva, a pak se v obchodě týden neukáže... Stačí, aby si cenu těchto informací uvědomil některý ze zaměstnanců, který má k datům přístup, a když se tento zákazník vrátí ze zasloužené dovolené, bude se divit že má vybílený byt.

To je důvod, proč nemám profil ani na Linkedin. Může se zdát, že informace které tam zadám nikomu nemůžou nic říct. Ale co když někde v pozadí je někdo, kdo je přecejen umí využít nějak jak bych nečekal?

Aneb, to že jsem paranoidní ještě neznamená že po mě nejdou :-)

Anonymní řekl(a)...

Zmínka o Google je přesná - videl jsi obrázek "Google 2084"?
http://www.tech2check.org/2007/07/google-in-2084.html
:)

Cayman řekl(a)...

2zadirr: Dík za pěkný příklad, vidíš to by mě nenapadlo asi proto, že žádné takové klubové karty nevlastním. Je fakt, že v dnešní době má skoro každý přístup k databázím se zákaznickými informacemi.

Kdo netuší, tak každý dB admin u mobilního operátora má přístup k vašemu heslu na ověření změn, které děláte po telefonu, dokáže si přečíst všechny vaše SMSky, včetně těch, co posílají banky, dokáže zjistit, zda jste zrovna v cizině,... :-)

Jinak s tím LinkedIn bych se tak nebál. Je to podobné, jako když někde na Webu uveřejníš svůj životopis, taky ho může kdokoliv zneužít.

2Wu: Díky za ten link, to je moc pěkná myšlenka. Jen bych to klidně posunul i na bližší dobu, třeba Google 2018 by mohlo být reálné :-)

Anonymní řekl(a)...

www.bigbrotherawards.cz

Anonymní řekl(a)...

Cayman: pravda, ta doba se blíží, jenže pak by to ztratilo vedlejší význam - upomínku na jednu opravdu působivou knihu.

Cayman řekl(a)...

To je fakt, ta skoro 60 let stará kniha byla velmi předvídavá a stále musím obdivovat Orwella, co všechno dokázal předpovědět. Je vidět, že nejen dobré příklady a nápady jsou následované ;-)

Anonymní řekl(a)...

Kdysi jsem se toho taky obával, ale pak jsem si přečetl Illuminatus (obecná konspirační teorie) a pochopil jsem zajímavou věc.

S přibývající organizací (informace co o někom víš) identicky roste přibývající chaos (informace co nevíš).

Vrať se například 100 let nazpět, nevěděl si toho moc skoro ani o státu vedle, pohybech aut, lidí nic. Dneska je pohyb aut a lidí šíleně monitorovaný (kreditní karty, kamery, atd.), ale zase je tak ohromný, že to vyfiltrování nějaké skupiny lidí je velký problém.

Největší problém je totiž znát kontext informací a na to žádný algoritmus není. Takové to, že se někdo podívá na tebe, ty se usměješ a trošku zašklebíš a vy dva víte co máte na mysli a kdokoli kolem vás vlastně to může vidět, můžeš to nahrát na kameru, zaznamenat mikrofonem, ale vůbec neznáš kontext, nevíš o co jde, co se vyměnilo za informace.

Cayman řekl(a)...

Marko: S tím chaosem spojeným s velkým množstvím informací máš pravdu. Ale tady nejde o obavu, že by někdo nějaké informace mohl zneužít. Každý normální jednotlivec nemá snad ani co tajit.

Jde o to, že některé firmy (např. Google a a na něj navázané firmy a agentury) už ty hlavní informace mají a když je doplní o info z Real ID Cards, tak se stávají neomezeným vládcem naší doby :-)

Anonymní řekl(a)...

Jde jen o ten zasranej pocit svobody a anonimity, že si děláš co chceš a nikdo to nesleduje, nejsi ničí majetek a svobodně se rozhoduješ a pohybuješ.

Okomentovat