Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Google Webmaster Tools si ze mě dělají "kozy", čili taškařici :-)

Asi většina již zná Google Webmaster Tools (Google Nástroje pro správce webu), což jsou další ze skvělých nástrojů Google dostupné zdarma pro všechny vývojáře a provozovatele Web stránek, pomocí kterých je možno získat diagnostické a statistické informace o každém registrovaném Webu. Kdo tam svůj Web ještě nemá, tak doporučuji napravit.

Google Webmaster Tools

Jedinou funkci, kterou jsem dosud využíval byla vždy jen registrace každých nových Web stránek a poskytnutí informací o struktuře stránek ve formě souboru Sitemap, což napomáhá lepší a rychlejší indexaci v Google vyhledávači. To bylo asi tak vše a o další dostupné funkce jsem se nikdy nezajímal.

Když ovšem tento blog ztratil PageRank (stále si myslím, že "díky" nějakému agilnímu zaměstnanci Google, kterému se zde něco nelíbilo), tak jsem se jal blíže studovat, co všechno tam Google sleduje a zda-li si z těch analytických údajů můžu vzít nějaké poučení. Ano, můžu si vzít poučení ;-)


Proč si ze mě Google Webmaster Tools dělají "kozy"?

Pokaždé, když se chci "pobavit", tak mrknu na diagnostiku tohoto blogu v Google Webmaster Tools a vždy se docela pobavím. V diagnostice stránek jsou zobrazeny úplně jiné "chyby" dle toho, jakou má zrovna Googlebot náladu.

Většina "chyb" je totiž způsobena tím, že si Google neví rady se svým vlastním serverem Blogger.com (Blogspot.com), kde nabízí blogovací portál zdarma.

Příklady chyb, které Google zobrazuje:


1. Stránka nenalezena "Chyba 404 - nenalezeno" (Not found)

V této sekci se náhodně zobrazuje plno stránek, pokaždé jiné, včetně Home Page tohoto blogu, které samozřejmě všechny existují a je jen problém Google, že asi nemá rychlou odezvu ze svých vlastních serverů, že mu to háže tuhle chybu.

Zajímavé, že všechny takové stránky nejsou zobrazeny v sekci Nedostupné adresy URL, ale jen v Nenalezeno, kdy kromě všech existujících stránek, které dle Google neexistují, jsou ještě v této sekci zobrazeny i nějaké podivné stránky, které nikdy nebyly vytvořeny ani na ně nikde neexistuje žádný takový link:

- caymanislander.blogspot.com/.../www.cestovatelka.estranky.cz
- caymanislander.blogspot.com/.../www.ostrovanka.bloguje.cz

Kde tohle Google našel? Jasně, v komentářích někdo připojil odkaz na své stránky, které Google špatně interpretoval, ale všechny komentáře mají rel="nofollow", tak proč se to zde objevuje?


2. Chyby adres URL v souborech Sitemap (Errors for URLs in Sitemaps)

Nahrál jsem tam Sitemap tohoto blogu, přesně jak vyžaduje definice, tj. odkaz na RSS zdroj, no a světe div se, následující adresa je chybná:

- http://caymanislander.blogspot.com/

Pěkné, ale v době kvalitního software zdarma docela pochopitelné, jen mě zaráží proč žádné chyby nejsou zobrazeny např. v sekci Chyby a varování souboru Sitemap, ktera obsahuje jen milou hlášku - "Nebyly nalezeny žádné chyby nebo varování" ;-)


3. Duplicitní značky názvu (Duplicate title tags)

Pominu teď český překlad termínu "Title" stránky na "značka názvu", to jen ukazuje na kvalitu českých, či slovenských, specialistů v Dublinu, co mají na starosti lokalizaci.

Co je ale neskutečné, tak Google považuje za chybu duplicitního názvu všechny stránky, které mají komentáře.

Např. následující stránky jsou všechny "závadné", neboť mají stejný Title stránek (nemluvě o tom, že takové URL ani nefungují, tak nevím, kde si to Google vycucal):

TITLE: Není důležité, CO děláme, ale hlavně JAK a PROČ to děláme!

- neni-dulezite-co-delame-ale-jak-proc.html?showComment=1210506540000
- neni-dulezite-co-delame-ale-jak-proc.html?showComment=1210597140000

Tohle se týká všech příspěvků zde na blogu, které mají komentáře, takže si asi dokážete vynásobit to množství "chyb" (+1000), které nejde nijak eliminovat. Jedině snad, kdyby si Google sám nastavil něco ve svém systému.

Poznámka pro Google překladatele:
Použij, prosím, TITLE nebo název stránky a ne takovou zhovadilost!


4. Duplicitní popisy META (Duplicate meta descriptions)

Tohle je asi "nejlepší" chybová sekce, neboť na Google serverech Blogger.com, tj. na všech blog stránkách na doméně Blogspot.com, není možno nějak jednoduše definovat META speciálně pro každou stránku (jde to, ale normální laik to nemůže zvládnout).

Do šablony (Template) si sice můžete ručně přidat následující dva řádky, což je navíc doporučováno Google, aby se zobrazoval relevantní komentář ve vyhledávači:

<meta name='Description' content='Describe your Blog here' />
<meta name='Keywords' content='Add, all, keywords, here' />

Tato definice bude ale stejná pro všechny stránky na vašem blogu, takže tahle "pomoc" vyhledávačům, aby věděly, o čem jsou vaše stránky, aby mohly zobrazovat relevantní popis k výsledkům vyhledávání, je úplně na nic. Tedy, je dobrá k tomu, že v Google Webmaster Tools vám to vše Google nahlásí jako chyby ;-)

Poznámka pro Google překladatele:
Zajímavé, že tady šlo použít klíčové slovo META v překladu, že?


5. Další chyby v Google Webmaster Tools

Plno chyb se objevuje i dalších sekcích diagnostiky tohoto blogu, kdy se musím opravdu smát:

"Značky názvu, které nejsou informativní" snad není možno ani komentovat, už ten název sekce svědčí o všem.

"Krátké popisy META" jsou na tom podobně, neboť Google může být rád, že někdo používá jen pár klíčových slov a snad si i tak indexuje celou stránku a má kompletní obsah?!


Doporučení na závěr:

Základní problém je asi nemožnost si cokoliv uživatelsky nastavit na blogovacím portálu Google, tj. na serveru Blogger.com, neboť s jinými Web stránkami nemám žádné podobné problémy.

Blogger server je ale stále zatížen špatnou integrací do technické struktury Google technologie a bude ještě nějakou chvíli trvat, než se upraví na patřičnou úroveň, která je typická pro všechny ostatní Google produkty.

Je potěšující, že Google alespoň doplnil definici do robots.txt souboru pro všechny blogy na svých serverech, kdy soubor robots.txt sice není možno nijak editovat, ale alespoň tam doplnili automatické blokování všech Tags stránek, tj. stránek spadajících pod nějaký Label, aby nedocházelo k duplicitě obsahu při indexování.

Mé doporučení pro autory blogů na Blogger.com je následující:

- Používejte raději AJ verzi stránek Google Webmaster Tools, vyhnete se tak nesmyslnosti českého překladu.

- Nepřidávejte žádné soubory Sitemap do Google Webmaster Tools, částečně tak eliminujete chyby, kterými Google ohodnotí váš blog.

Mimochodem, jedna z významných osobností českého IT světa má také blog na Blogger.com a také PageRank "zero", což je nějaké podivné po třech letech blogování, že?

2 comments :

Apin řekl(a)...

no opravdu slušnej bordel se v tom po sobotním přepočtu nadělal... na blogu mi skočila dvojka, některé weby si taky polepšily, ale na jednom mi z PR3 klesl na PR1
Nepřál bych to nikomu...

Cayman řekl(a)...

Náhodou, ten sobotní Google Dance to tady trochu zlepšil :-)

Okomentovat