Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Pamatujete hru "Space Invaders" a viděli jste už výtvory toho pouličního umělce?

Kolega mi poslal interview s chalanem, co si říká Space Invader a jehož originální street art zaplavuje svět už pěkných pár let. Prostě takový ideově lepší sprejer, který umisťuje motiv hry Space Invaders v různých zemích a městech po celém světě.

Interview with street artist Space Invader
- BOMB IT Space Invader:

"Interview with the anonymous artist who as been installing Space Invader themed street art around the world since the early 1990’s, as he describes it - invading public space":




Musel jsem hned tu hru najít, neboť to byla asi první počítačová hra, kterou jsem kdy hrál. Mám dokonce takové tušení, že jsme kdysi dávno s kamarádem chodili hrát tu hru do nějaké herny, neboť nikde jinde počítače ještě nebyly a obyčejné XT-čko stálo tehdy +200 tisíc Kč :-)

Game - Space Invaders:

Online Free Game - Space Invaders

"Japanese company Taito had the inspired idea around 1978 that killing aliens was extremely good fun. So they invented a game called Space Invaders."

A ještě jedna úchvatná hra kdysi před lety lámala rekordy:

Game - Asteroids:

Online Free Game - Asteroids

"A company called Atari had recently wowed crowds with their clever use of lines in a game called Pong, but now this line technology had advanced. It was 1979, and lines could be made to look like spaceships and big rocks and flying saucers..."

No nejsou to skvělé relikvie ve srovnání se současnými 3D hrami plnými animací a video efektů? Takový novodobý antikvariát.

Haha, teď si vzpomínám, že se mi někde válí starý notebook plný her s exotickými parametry, který bych mohl snad i někde vydražit jako historickou památku - má 20 MB harddisk!, 640 kB paměti a dokonce disketovou jednotku 3,5", jestli někdo tuší, co to znamená :-)

9 comments :

Anonymní řekl(a)...

Pretoze nezvladam hry co maju strasne velky pribeh a ovladaju sa tak ze treba pouzivat viac ako tri klavesy su pre mna nove hry nezaujimave. Ale space invaders si rad zahram vzdy, mam tu hru na kazdom pocitaci s ktorym nieco robim. Proste si to musim cas od casu zahrat.

Anonymní řekl(a)...

3,5" disketovka je ještě "mladá", což teprve 5,25"

Cayman řekl(a)...

Koukám, že jsou zde i pamětníci, co znají i 5,25" diskety. Co takhle 8" :-)

Mimochodem, kromě starého notebooku, na který udělám někdy aukci, jsem našel i originální zabalenou krabičku s 10ti disketami Verbatim 5,25". Taky pěkná relikvie :-))

Anonymní řekl(a)...

No i kdyz muj vlastni prvni pocitac byl uz nadupany 386DX se 4MB RAM a 130 MB hdd, tak presto pamatuju archaictejsi veci: co treba takhle Didaktik, ktery se nahraval z kazety? :) Nebo stare dobre slusovicke XTecko se monochrom zelenym monitorem? :D Ale urcite nezapomenu na prvni komunitni server: INFIMA BBS, 1200 baudu modem a neomezene dlouhe volani za 1Kc ;)

Anonymní řekl(a)...

No, aktivně jsem používal jen 3,5" diskety, 5,25" jsem jen viděl. Disketovku jsem doma neměl. A myslím, že 8" diskety mám doma, asi 5 v krabičce. Ale to už jsem používat neviděl. A starý rozhodně nejsem. :)

Anonymní řekl(a)...

Tak se taky přidám - můj první počítač byla 386SX a jen 2 MB RAM, disk byl asi 40 MB. Co vím ale určitě, tak jsem platil 1.500,- Kč měsíčně za leasing na 3 roky :D

Rammi řekl(a)...

tak stahujte original pro dos:
http://www.abandonia.com/en/games/572/Space+Invaders.html

pro spusteni ale bude potreba jeste dosbox
http://www.dosbox.com/download.php?main=1

dosbox a tim padem i tyto hry by mely jit i na linuxu, unixu, atd.

Anonymní řekl(a)...

Nějaký podobný notebooku jsem měl taky jako máš ty, ale bohužel už je v čoudu - to jsem tenkrát nedomyslel..

8" disketu mám taky doma, ale pamatuji, jak tohle byla spešl novinka a nikdo na to neměl. Tenkrát byly ještě ty kotoučové kazety a pamatuji jako malý kluk i ty děrkované pásky :). Jsem na to vždycky hleděl a strašně se mi to líbilo jak to tam jezdí a bliká :)

Anonymní řekl(a)...

Jj, děrné pásky se mi také líbily.

Každopádně, ti závidím tu 8" disketu, ta bude mít někdy dost dobrou cenu :-)

Okomentovat