Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Social Networks na mapě, News a Twitter na mapách, co na to Surf Network?

Každý se teď snaží všechno možné integrovat s mapovými podklady, od databáze firem, bydliště celebrit, pozemků a nemovitostí k prodeji, až po fotky, či videa z YouTube. Lokální mapy soutěží s globálními hráči, všichni se snaží ukusovat co největší díl koláče na trhu, není a nebude vítězů ani poražených.

Napadá mě, že jedině snad zákazníci, tj. běžní uživatelé Internetu, někdy zapláčou, neboť je sice pěkné, že všechno bude dokonale integrované se vším, že každá firma nebo každý blog bude pěkně zobrazen na mapě, ale co se stane po čase, až ta data nebudou aktuální?

Blog skončí, firma třeba zkrachuje, ale jejich profil na Webu zůstane a je jedno, jestli jen někde v databázi firem nebo blogů, či na Google Maps, s odkazy třeba na Flickr nebo YouTube. Co pak s takovým Internetem zamořeným plevelem? Kdo pak bude ten správný Viktor čistič?

Je to každopádně podnět k zamyšlení do budoucna a koho něco napadne v tomto směru, tak bude mít o business postaráno. Dnes bych chtěl ale jen upozornit na tři zajímavé služby, na které jsem takhle za noci narazil, když hrála hudba, která nabíjí :-)


Kdo na sebe upozorňuje v současnosti na Internetu?

Používáte Twitter? Já zatím ne a myslel jsem si, že ani nikdy nebudu, jak jsem psal v příspěvku Proč používat Twitter. Narazil jsem ale na pěkný 3D projekt TwittEarth, který je založen na Twitter rozhraní a zobrazuje online příspěvky na zeměkouli.

Moc hezké, "zemegula" se točí, příspěvky vyskakují...

Twitter zápisky tak dostávají trochu jiný (3D) rozměr a vidím mírný business potenciál. Hlavně si ověřuji, jak každý musí být schopen flexibilně měnit svůj někdy "zaslepený" pohled, že?

Globe Maps - TwittEarth


Firmy na online mapě asi nejsou tak neobvyklé, podobně jako všechny možné Web stránky, databáze událostí, či zde jeden z těch novějších projektů VerveEarth, kde je možno umístit svůj blog na mapu. Z ČR ani z Korfu tam ještě nikdo není, tak kdo chce být jeden z prvních?

Globe Maps - VerveEarth


Viděli jste už ten Interactive NewsGlobe založený na Yahoo! News, který zobrazuje aktuální zprávy ve světě? Úchvatné a napadá mě plno business možností využití v reálném životě, jen nahradit ten Yahoo! Top Stories RSS nějakým vlastním zdrojem dat. Nebude to ani moc problém, neboť ten první odkaz na TwittEarth používá stejné grafické komponenty.

Globe Maps - NewsGlobe


Co na to Surf Network?

A koho nebaví ani mapy ani nějaké internetové aplikace, tak pro pobavení vzpomínka, jak se dělá longboarding v Malibu - "State of the Art in Longboarding":



Podobně, Mary Osborne na longboardu také umí, winner of MTV's Surf Girls, viz to video ve starším příspěvku, kdyby se nějaké holky chtěly přiučit :-)

0 comments :

Okomentovat