Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Způsob života je příliš svázán s krátkodobými cíli a úspěchy

My IdeasZaujal mě jeden rozhovor s Ivanem Medkem na iDnes, kde se zmiňuje o společnosti bez hodnot:

"Způsob života je příliš svázán s krátkodobými cíli a úspěchy..."

Což možná může být také jeden důvodů, proč hodně (většina?) lidí obdivuje spekulanty s doménami, prodejce čínského haraburdí, spekulanty na burze, provozovatele hracích automatů, či prodejce zbraní jen proto, že vydělávají pořádné prachy a to třeba bez ohledu na nějakou morálku, či vyšší životní hodnoty.

"Vemte si, že životní úroveň se tady měří schopností nakupovat. Čím víc budeme nakupovat, tím budeme kvalitnější společnost. Nedovedu si představit větší nesmysl!"

Hodně lidí možná vůbec ani netuší, že existuje i něco více, jak peníze, mamon, honba za majetkem a vydělávání peněz za každou cenu, bez nějaké morálky a úrovně. Jak jsem se ptal v minulém příspěvku, zda v životě a v podnikání jde jen o peníze, tak co takhle důvěra rodiny, hrdost dětí na to, co táta dělá, úcta přátel a známých, skutečná ocenění odborníků v nějakém oboru, ohled na společnost ve které žiju?

Jsem přesvědčen, že je to tím "poškozením hodnot" ze socialistických dob, neboť neexistují ty správné vzory (nebo je jich žalostně málo), výchova v rodině pokulhává, o škole snad ani není nutno se zmiňovat, kdy bude trvat minimálně ještě dvě generace, než se to "postižení socialismem" dá trochu do pořádku.

Záleží tedy na tom, jak dnes vychováme své děti a jaké děti pak vychovají ony. Jaké dnes dáme morální zásady svým dětem a jaké vzory jim ukážeme, tak takové základní hodnotové myšlenky se s nimi potáhnou celý život.

Nedělám si ale moc iluze, když se podívám kolem a vidím, kdo a jak své děti "vychovává", jaké názory a přístup projevují někteří současní rodiče, příp. jaké hodnoty zastávají ti, co ještě děti nemají.

Je ale hezké, v tom se shoduji s mnoha rozumnými rodiči, že přístup k životu, k podnikání a k opravdovým hodnotám se nějak změní a upraví (alespoň u těch chytřejších) právě po narození vlastních dětí. To pak všechno, od honby za penězi až po hospodaření s časem, dostane úplně jiný smysl.

Money all around

Psal jsem kdysi, že když člověk pozná a pochopí nějaké jiné hodnoty, tak pak vydělávání peněz dostane trochu jiný smysl a nejde vůbec jen o to žít na vysoké noze. Ale možná se pletu, jako každý naivní člověk na této planetě.

Jen aby to někde nedopadlo, jak prorokoval Horatius ;-)

"Pokolení našich rodičů, horší dědů, zplodilo nás ještě horší a my brzy zplodíme potomstvo ještě zkaženější."

2 comments :

Anonymní řekl(a)...

"Spekulanti" s akciemi, nebo spíše s komoditami a na forexu, se vůbec za penězi nehoní. Není to žádný gambling, naopak je to docela zajímavá technická disciplína. Většina těch lepších obchoduje denně jen 2 až 3 hodiny.

Doporučuji zabrousit na www.financnik.cz

byF

Cayman řekl(a)...

V tom souhlasím, měl jsem na mysli "extrémní" případy burziánských tygrů :-)

Viz návazující příspěvek - Nic se nemá přehánět...

Okomentovat