Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Řekni mi, co čteš a já ti povím, jaký jsi aneb proč je lepší číst anglické blogy

Není to ani rok, kdy jsem vyzýval Řekni mi, jaký čteš blog a už musím udělat rekapitulaci, neboť stav je naprosto zásadně odlišný, abych tedy tím nedávným příspěvkem nemystifikoval náhodné čtenáře.

Zmiňoval jsem se, že se pohybuji většinou na anglickém Webu a čtu tedy spíše blogy v angličtině. Jde o to, že u AJ stránek se vždy (většinou) jedná o původní autorský obsah a když už někdo používá odkazy, tak je doplní o svůj vlastní názor a osobitý pohled a hlavně, nejedná se JEN o nějaký přeložený obsah nebo návod převzatý z originálních anglických stránek, jak se dnes a denně objevuje na českém Webu.

Viděl snad někdo anglické stránky, kde by autor jen přeložil nějaký originální český příspěvek?

(Připravovaný cyklus článků o službách Google snad nemůže portál Zive.cz ani myslet vážně? Je mi naprosto jasné, o co tam půjde a "podněty" čtenářů v komentářích mě jen přesvědčují, že ta česká společnost je opravdu sto let za opicemi. Copak si nikdo není schopen přečíst ani nápovědu v angličtině, když nechápe, jaké "Advanced" parametry použít v Google Search? To bylo opravdu naposledy, co jsem na Zive.cz zabrousil. NEVER more!)

Přehled anglických stránek a blogů, které pravidelně sleduji, sem ale asi nemůžu dát, neboť kdybych chtěl všechny anglické zdroje, které využívám, publikovat, tak bych snad mohl vytvořit extra Web stránky jen pro "seznam všech blogů" rozdělených dle skupin, zaměření, zemí, či oborů, kterým se věnují. Místo seznamu by tak vznikla spíše databáze linků na jiné blogy, příp. portál se zdroji z celého světa.

(Možná bych to mohl pojmout, jak ten zmrdík, vydělávající na reklamě, který jen sepsal názvy zeměpisných útvarů - ostrovů, zemí, či názvy různých oděvů, obuvi nebo batohů, či co všechno má registrované za domény, aby zaplevelil Web reklamou doplněnou o RSS zdroje z Webu, a kterému se peníze jen hrnou díky tuposti uživatelů na českém Webu.)


Stojí vůbec za to, číst české blogy?

Nejprve bych v úvodu zmínil "nejlepší blog českého Internetu", který dostal ocenění Křišťálová Lupa 2007 a který je snad nejlepší ukázkou, jak to na českém Webu funguje a co se oceňuje. Copak blog, kde je pár fotek z létání a nějaké reklamní články na služby Seznamu, si zaslouží nějakou cenu?

Chápu, píše ho "osobnost" českého Internetu, tak proč vlastně ne ;-)

Jak je to tedy se stavem českých Web stránek, o kterých jsem psal, že je sem tam navštěvuji?

  • Dobrý web
    - Nečtu! Možná je to dobrý Web, ale mě nezajímají kampaně AdWords ani žádná jiná propagace na Webu, která žádné informace nevytváří, jen tahá z lidí a firem peníze.

  • Fandorovy vyprávěnky
    - Nečtu! Není ani co číst, neboť spekulant s doménami se věnuje primárně prodeji domén, které nasyslil kdysi dávno, když byl u korýtka a dnes nic zajímavého nenabízí.

  • FFFILM (František Fuka)
    - Nečtu! "Recenze" na filmy, dá-li se těm úryvkům takto říkat, které sleduje autor mě nezajímají, čtu raději o filmech, co jsem si sám vybral a na co jsem se já díval.

  • ITBIZ - IT a byznys z jiného úhlu
    - Sem tam mrknu, ale nechápu, proč na stránkách ITbiz, kde bych čekal články o IT recenzují automobil Cadillac. Dávám jim ještě pár měsíců, abych posoudil, jestli stojí za to.

  • Jersy Woo >/dev/null
    - Zatím v /dev/null, neboť nějak nic nového, či nic moc inspirativního.

  • Jilm.cz
    - Sleduji. Škoda jen, že není moc častá aktualizace, neboť myšlenky a názory autora stojí za pozornost.

  • Lupa o českém Internetu
    - Sleduji. Jen nějak nevím, nevím, Slábne nějak ta lupa jedna, asi nasadila husákovy čočky nebo nemá peníze na provoz?

  • Marigold (Patrick Zandl)
    - Sleduji. Jen mě pokaždé naštve ta Marigoldíreklama, kterou ignoruji, nesnáším a nechápu. Proč je takhle hnusně nahoře?

  • Podnikání v USA (John Vanhara)
    - Sleduji. Honza zatím nemá chybu a jen lituji, že jsem ho neznal dříve a že jsme se nikdy nepotkali osobně. Je málo takových lidí na Webu, či na světě?

  • Rammi.cz
    - Sleduji. Zatím. Jirka kdysi něco psal, ale nyní vázne aktualizace. Chce to asi ještě nějaký čas.

  • Sova v síti (Marek Prokop)
    - Nečtu! Sova toho už dlouho nic moc nenapsala a nevím, zda ještě někdy něco napíše.

  • Tuesday Business Network
    - Nečtu! Nemají už co nabídnout a doporučoval bych jim už zavřít krám. Aktuální je dnes First Monday & Monday Business Network.

  • Větrovka.cz
    - Nečtu! Takové pěkné jméno a jen články o hlouposti typu Sklik nebo o nějaké poblbané PPC reklamě, jako by nebyly vážnější věci.

  • Webtrh Blog
    - Nečtu! Vypadalo to na pěkné diskuzní fórum, ale scházejí se tam teď většinou jen spekulanti s doménami a jiní podobní "umělci", takže nemám důvod takové stránky navštěvovat. Škoda, možná že chlapci někdy pochopí, o čem je podnikání.

  • Yuhůův weblog
    - Nečtu! Není důvod. Jen staré věci a nuda. Nic neodpovídá zajímavému jménu.

  • Žirafka.cz
    - Už jí to prý nebaví, tak to sama dobrovolně zabalila. Škoda.

Každopádně, jsem rád, že existuje světový Web a originální stránky v angličtině, co stojí za pravidelné čtení. Vypadá to, že české blogování je o něčem úplně jiném, takže kdo by chtěl mrknout na něco inspirativního v češtině, tak doporučuji vybrané stránky v pravém sloupci - pro muže i pro ženy to nejlepší :-)

11 comments :

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,
Jenom bych chtěl říct, že
tenhle článek mě opravdu zklamal... čekal jsem právě nějaké dobré odkazy a tipy na četbu v angličtině, ptž najít kvalitní blog je těžké i na českém internetu, natož se ještě orientovat v anglických stránkách kterých je nekonečné množství...
Byl bych rád kdybyste to ještě přehodnotil :-)

Dolfa řekl(a)...

Nemusíš vypsat všechny feedy, stačí být na digg.com nebo del.icio.us a občas něco zajímavého taggnout ;) (a samozřejmě zveřejnit své profily)
Ale jinak jsem na tom podobně, čtu převážně anglické blogy, z českých bych k tvému seznamu přidal jako dobrý ke čtení určitě tvůj ;-) a pak třeba dagblog

Anonymní řekl(a)...

Suhlas, dobre zhodnotenie.

Anonymní řekl(a)...

Milý Anonyme, však já to přehodnotím a udělám ten portál se všemi blogy a stránkami, co čtu, jak jsem o tom psal v příspěvku :-)

Nic jsem neuváděl, neboť by to bylo na více stran, ale mírně se k tomu vrátím v příštím příspěvku.

Každopádně, co bys chtěl zadarmo, se nediv, že ty nejlepší odkazy a tipy si nechávám pro sebe. Nebo máš něco, o co by ses zde se čtenáři podělil Ty?

Anonymní řekl(a)...

Souhlas. 95% blogu a webu co ctu jsou take v anglictine. Z ceskych blogu, ktere jsi nezminil ctu treba Misantropa a Pixyho.

Anonymní řekl(a)...

Cayman - nerozumeli sme sa, suhlas som povedal na tvoj povodny clanok, nie na tie kritizujuce reakcie:)
Tvoj blog je naozaj vyborny a citam ho pravidelne.

Anonymní řekl(a)...

Však já (asi) reagoval na toho prvního anonyma a NE na tebe - anonyma č. 2 :-)

Když tak si příště vymysli alespoň přezdívku, ať se lépe reaguje s oslovením. Stačí zvolit - Název/Adresa URL, místo Anonymní.

Díky a ať se daří.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, Caymane - jsem ten první anonym :-), který si "stěžoval".

Chápu že od tebe nemůžu chtít, abys za mne prosurfoval internet a vypsal mi pár zajímavých odkazů :-) stejně tak vím, že tento blog je přístupný zdarma (ostatně jako velká část internetu). Jen jsem využil možnosti komentáře. Přišla mi škoda, žes nějaké zajimavé stránky neuvedl, když už ses o tom rozepsal...

A hned další článek "Jak končí dobrý anglický blog..." nezklamal a přivedl mě na zajimavé čtení.

Jinak když jsi se zeptal, zatím neznám moc aj webů, které bych chtěl doporučit ostatním, ale sleduji např. http://www.dvorak.org/blog/ kde jsou občas zajimavé zprávy, nebo pro věčné studenty angličtiny doporučuji zábavný podcast http://www.thebobandrobshow.com, kde si člověk může poslechnout britský i americký přízvuk najednou...

Anonymní řekl(a)...

Díky za tipy, myslím, že se ty tvé linky budou hodit i ostatním čtenářům. Jinak ty stránky, co jsem ověřil a pravidelně sleduji, tak opravdu zpracuji, neboj :-)

Líbí se mi ten nápad s portálem, jen nevím, zda-li už toho není nějak moc na webu. Uvidíme...

Anonymní řekl(a)...

Musím se zastat Dobreho Webu a Sovy v síti, ať už jsou oba blogy komerčně pojaté, jsou přeci jen user friendly. A co se týká webtrhu, ten přestávám číst, hlavně díky pánům, co si tam chodí masírovat sebevědomí. Pořád se do někoho naváží za dotazy. Tomu se říká sdílení informací? Nebo si zase hraje každý sám na svém písečku?

Momentálně hledám nějaké pěkné blogy (je jich plejáda,proto stojím jen o ty přehledné :o) o webgrafice a flashi - v aj či špj, - na grafice.cz se nevyznám, je to pro mě velmi nepřehledné. Díky

Anonymní řekl(a)...

Na vysvětlenou, já nemám nic proti zmiňovaným webům, jen je nečtu, ale někomu jinému se můžou líbit.

Blog "Dobrý web" je dobrý Web, jak jsem psal nahoře, ale mě nezajímají kampaně AdWords ani moc reklama, tak proto jsem psal, že nečtu.

Blog "Sova v síti" byl dobrý, ale poslední článek je více jak měsíc starý, předposlední článek je potom z ledna. Blog, kde není ani jeden článek měsíčně snad už není blog. Proto nečtu, jinak bych snad i četl :-)

Okomentovat