Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Prodej domén jako prádelna špinavých peněz?

I am really angryDostal jsem od známého link na zajímavou zprávu, že úchvatná doména Pizza.com byla prodána za necelé 3 miliony dolarů :-)

Nedivím se tomu, kdo si doménu kdysi registroval a teď ji po letech prodává, když se najde ichtyl, co ji za ty prachy koupí. Bývalý majitel byl prý inspirován prodejem stejně úchvatné domény Vodka.com za podobnou částku, která dnes už patří nějakému ruskému soudruhovi :-)

Mimochodem, design stránek Pizza.com měl na starosti nějaký bývalý sovětský vývojář dle informace dole na stránce, což je jistě náhoda. Jsem ale zvědav, kdo se tam ve WhoIs za chvíli objeví jako nový majitel.

Divím se jen, proč doménu Pizza.com někdo za takovou cenu koupil podobně, jak se divím dalším extrémním částkám, které někdo zaplatí za něco tak pofidérního, jako je jméno domény. Určitě to ale není proto, že by na tom někdo chtěl provozovat nějaký "Pizza Search Engine", když hned vedle na doméně Pizza.net se nachází již něco hotového.

Jinak pozor na další MFA reklamní splašky:

- Pizza.info, PizzaSearch.com, PizzaSearch.net, PizzaSearchEngine.com, OnlinePizza.com, OnlinePizza.net, OnlinePizza.info, podobně i Vodka.net, Vodka.info,...

Správně, všude je pouze reklamní balast ;-)


Může být za tím prodejem domén i něco jiného?

První, co napadlo jednoho kolegu, tak byla pračka špinavých peněz, kdy jsme se všichni nejprve smáli, ale pak jsme vzápětí přestali. A proč vlastně ne?!

Asi každý někdy slyšel o tom, jak se někde otvírají luxusní restaurace a bary, kde přes den skoro nikdo není, jako náhodou tam sedí jen podivné existence luxusně oblečené a mluvící jazykem, který jsme se kdysi před revolucí povinně učili. Podobně, jistě každý slyšel ty "výjimečné" případy, kdy nějaké firmy si vzájemně fakturují nějaké extrémní částky za nehmotné činnosti, tj. takové ty konzultantské, poradenské nebo marketingové služby.

Ne všechny případy jsou jistě mimo zákon, ale co se nabízí všem těm podvodníkům na daňové úniky, či přímo na praní špinavých peněz, jak právě takové "obchody" s nehmotným majetkem? (Nemluvím teď o tom normálním prodeji domén za pár tisíc, ale o těch miliónových částkách.)

U prodeje domén to je jistě jiné a naprosto v pořádku. Všechny aukce nejsou vůbec uměle vytáčené, aby se udělal všude kolem pěkný marketingový humbuk. To vydražené jméno domény má "jistě" takovou hodnotu, která ještě bude narůstat a další kupec v řadě za ni opět dá nějakou vyšší částku, neboť nekup to, za ty prachy.

Hahaha, tomu snad někdo věří?

Já osobně to tedy nechápu, ale je fakt, že já jsem trochu divný, neboť nechápu ani takovou samozřejmost, jako jsou lety milionářů do vesmíru nebo nákupy hloupostí, jako jsou soukromé tryskáče ;-)

Viz také - Chcete se pořádně zasmát?

10 comments :

Rammi řekl(a)...

A chapes jak muze stat v praze byt 1+1 treba 5 mio? Vzdyt se prece muzes odstehovat na predmesti za par korun...
Pokud mam cokoliv.com a mam na tom anglicky projekt, tak me vubec nemusi zajimat co se na cokoliv.net, org děje a žádným způsobem to neovlivňuje mé domény cokoliv.com
BTW 3Mio $ se mi zda taky docela dost. Ale nějak extra přehnané to asi taky nebude, věřím, že bez jakékoliv propagace se dá na doméně pizza.com rozjet kseft, ktery muze za 1 rok ty 3 mio vydelat (napr. objednavka pizzy po celem US)
Pokud bys to chtel rozjizdet na adrese orderpizzatoyourhome.com kterou budes mit oprazvdu za babku, tak stejne budes muset vrazit aspon milion do propagace a stejne ti to nepomuze.
Nekdy je proste lepsi mit dobry zaklad.
Jinak tenhle blog jsem docela rad cetl, nez se tady zacalo porad dokolecka probirat jak nekdo prodal nebo koupil domenu a ze je ten obchod nesmysl.
Cena cehokoliv je tvorena trhem. Nejsou to naklady + zisk, ale je to castka kterou jeste nekdo zaplati. Nema smysl se pozastavovat nad tim, ze nekdo neco prodal za cenu ktera se mi nelibi (nebo tise zavidim).

Cayman řekl(a)...

Jirko, proč sem pleteš byty? Myslím, že na tohle téma jsem už vysvětlení několikrát psal.

To, že tebe nezajímá, co je na jiné TLD, tomu se nedivím. Kdo obchoduje s doménami, tak to nepochopí. Podobně, když si myslíš, že na pizza.com bude nějaké skvělé objednávání pizzy pro celé USA nebo pro celý svět, tak se musím jen smát.

Objednával jsi Ty osobně někdy pizzu po internetu nebo po telefonu? Schválně, jak si Ty osobně kupuješ pizzu?

Každý normální člověk to snad dělá úplně jinak. Nebo si opravdu myslíš, že když bydlím někde v N.Y., tak že nemám "za rohem" oblíbenou pizzerií, kam znám i přímé telefonní číslo?

Proto o těch "hloupostech" píšu, neboť jsou mimo realitu, ale je fakt, že kdo je ovlivněn podobným "businessem", tak to nevidí ani nechápe.

Každopádně, já se nepozastavuji nad cenou "ktera se mi nelibi (nebo tise zavidim)", ale pozastavuji se nad lidskou hloupostí ;-)

Cayman řekl(a)...

Jinak, Rammi, jak se daří prodej těch SkypePhone.com telefonů, co máš na SkypeTelefon.cz?

Docela by mě to zajímalo, když vidím všechny známé a příbuzné sedět u PC se sluchátky a telefonovat přes Skype na počítači.

Anonymní řekl(a)...

2Rammi: Chápu, jak to Cayman myslí a co kritizuje. Asi by neupozorňoval na to, "jak muze stat v Praze byt 1+1 treba 5 mio", neboť to není nijak neobvyklé, když se jedná o kvalitní lokalitu.

Určitě by ale i tobě připadlo přinejmenším "divné", kdyby ten byt 1+1 stál 15 miliónů?

Tady se o tom už psalo:
http://caymanislander.blogspot.com/2007/08/proc-je-podnikani-v-usa-vyhodne.html

"...jedna realitka nabízí byt 1+1 za 12 300 000 CZK nebo 4+1 za 35 750 000 CZK"

Anonymní řekl(a)...

Mohla by to byt klidne pizza chain v USA. Tam je spousta fast foodu, ktere jsou take-out (take-away) nebo delivery. Ale i napr. v Nemecku jsou nejake pizza franchise. Pro ty je to prece idealni. Ale klidne muzou udelat i neco jako pizza.net a pak je sezrat, protoze pizza.net by pak nemela sanci.

.com je pro Americany neco jako iPhone nebo iPod, dalsi znacky nemaji sanci i kdyz jsou lepsi...

Anonymní řekl(a)...

Chápu, Dane, co myslíš. Já narážel spíše na tu cenu, kdy mi přijde smysluplnější vrazit raději 3 milióny dolarů do podnikání, jak za to pořizovat jen doménu.

Schválně, kolik pizzerií by šlo otevřít za 3 milióny dolarů?

Na takové doméně totiž nemůže být nic jiného, jak jen nějaký adresář pizzerií (+ reklama), kterých je všude kolem plno a nikdo ho stejně nebude využívat, neboť pizza se kupuje jinak.

Anonymní řekl(a)...

I když to nemám ve zvyku, musím reagovat. Uvědom si, že někdo tu doménu koupil za 3 miliony dolarů, ale svým způsobem je to obrovská reklama. Vím o tom já a víš o tom ty. Dostalo se to do médií. Nemyslím, že za 3 miliony doláčů lze pořídit lepší reklama. Jinak musím podotknout, že pizzu si online objednávám docela často. Jasně, můžeš zavolat. Ale takhle se jendou zaregistruješ a potom je to už jen otázka pár clicků+se můžeš podívat na aktuální stav své objednávky. Tohle prostě miluju. Někdo přesvědčuje někoho o nečem o čem ví sám prd. Takové české, jak to jen nazvat..zmrdečkovství ;)

P.S.: Nejsem doménový spekulant

Cayman řekl(a)...

To, že o nějaké reklamě ví celý svět ještě vůbec nic neznamená. Kolik lidí si pamatuje reklamu na "Bóbika" a kolik z nich ví, na co vlastně byla?

Aktuální stav objednávky v případě, že objednávám pizzu mě opravdu nezajímá. Její příprava trvá 15-20 min, takže je rychlejší zvednout telefon a objednat si ji.

Mimochodem, abys měl online objednávání pizzy přes Web, tak nepotřebuješ doménu Pizza.com nebo snad jo?

Takže tvůj komentáš svědčí jen o jediném a to si můžeš domyslet ;-)

Anonymní řekl(a)...

Nic si domýšlet nebudu. Nemá smysl se hádat s někým, kdo si myslí, že má patent na pravdu :\

Cayman řekl(a)...

Není potřeba mít patent na rozum, aby každý pochopil, že sledovat stav objednávky na pizzu je pěkná ptákovina :-)

Podobná hloupost je utratit 3 MIO USD za doménu, což je v přepočtu asi 48 miliónů korun. Kolik by stálo otevřít pizzerii? 1-2 milióny? (Nedávno jsme otevřeli hospodu, tak o tom něco vím.)

Nebylo by tedy lepší spíše otevřít 20-30 pizzerií místo pouhé platby za doménu?

Okomentovat