Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak OSA podporuje charitu a vybrané "autorské poplatky" posílá neziskovým organizacím

Volovina jako krávaMá někdo doma nějaké okopírované hudební CD? Stahuje snad někdo hudbu z Webu? To snad né?! Fuuj, taková zlotřilost!

Věřím, že všichni takoví bad boys & girls alespoň poctivě platí té partičce hudebníků z OSA autorský poplatek, když si jdou na kopírku okopírovat svůj vlastní rodný list, když si koupí novou tiskárnu nebo pevný disk do počítače.

ANO, "autorský poplatek" platíte hudebníkům z OSA i když si jdete okopírovat rodný list, což je vlastně také "hudební" dílo, na čemž má jistě Karel Gott svoji zásluhu, neboť nebýt třeba jeho písniček, tak bychom se možná ani nenarodili.

Za co ale platíme "autorský poplatek" té povedené partičce v OSA, když si necháme okopírovat někde na kopírce úplně čistý list papíru A4, tj. bez textu?

Autorský poplatek OSA z čistého papíru

(Z té jedná A4 to dělalo jen 0.05 Kč, ale jde snad o princip.)

O tom, jak OSA devastuje morálku jsem už psal a všude po Internetu je psáno v podobném duchu o těch nesmyslných poplatcích, co schválila buď "podplacená" nebo zřejmě "duševně nemocná" nadpoloviční většina poslanců a senátorů. Čas od času je potřeba na to opět mírně upozornit, neboť kapka po kapce...

Vážení poslanci, senátoři, prosím, vzpamatujte se a zrušte tuhle do nebe volající hloupost a tupost, kterou jste schválili!

"Autorské poplatky", které všichni platíme soukromé společnosti OSA za naše vlastní autorská díla, fotografie našich dětí, vlastní videa, vlastní data na počítači, která zálohujeme na CD/DVD, což nemá s Helenkou Vondráčkovou, Karlem Gottem, Michalem Davidem ani s "Francis Little Johnem" anóbrž Františkem Janečkem, nic společného, tak přinášejí těm povedeným umělcům pěkných pár miliónů ročně.

Napadá mě, že když se v ČR schvalují zákony podobné těm "autorským" poplatkům OSA, tak co takhle, poslanci milení a senátoři učení, schválit např. i takovéto poplatky:


1. Daň z prodaného motorového vozidla:

Z každého prodaného auta, motorky, náklaďáku by se odváděla daň 10-20% a vybrané peníze by šly buď plicním oddělením nemocnic a nebo, což by bylo jistě smysluplnější, také přímo partičce v OSA.

Zvuk motoru je přece neautorizovanou hudební produkcí "ukradené" hudby. Každé zatroubení by mělo být ještě zpoplatněno speciální sazbou.


2. Daň z prodaného jízdního kola:

Z každého prodaného jízdního kola by se odváděla také daň 10-20% za poškozování silnic, navíc by se zavedl povinný poplatek "z kola" všem bez rozdílu (děti, kojenci, důchodci, invalidé) podobně, jako je např. poplatek za TV & rozhlas.

Vybrané peníze by opět mohly jít přímo OSA a nebo společnosti Shell Oil jako kompenzace za to, že cyklisté nekupují její benzín.


3. Daň z mluveného slova:

Když máme daňově podchycenou hudební produkci doma, v hospodách, na koncertech, či kdekoliv na veřejnosti, jak je možné, že ještě neplatíme daň z mluveného slova? Pro začátek, aby se daňové zatížení nedotklo sociálně slabších, tak by stačila jen daň z otázky. Prostě, kdo se na něco zeptá, zaplatí daň z otázky.

Odpovědi by (zatím) mohly být bez poplatku a děti do 15 let by měly otázky zdarma.

Už vidím socany, jak požadují zdarma otázky do 18 let? O tom se dá ale diskutovat ve sněmovně, opozice může podat nějaké pozměňovací návrhy a komunisté by mohli navrhnout referendum.


CO se má kdo na co ptát?

Komu by ale šly tyhle vybrané poplatky "z otázek"? Buď partičce v OSA, příp. by se odváděly tomu, koho se ptáme? Dobrý nápad! Takže se oficiálně ptám:

PROČ platíme "autorské" poplatky společnosti OSA za kopie svých soukromých dokumentů a za svá vlastní autorská díla a vlastní data, která si uložíme na CD/DVD, vytiskneme na vlastní tiskárně, či si necháme okopírovat?

Daň číslo 3. sice zatím nebyla schválena, ale budu progresivní a udělám si daňovou rekapitulaci na "daň z otázek":

- počet otázek v příspěvku celkem: 10
- odhadnutá paušální sazba daně za otázku: 1,- Kč
- na zálohách daně z otázek zaplaceno: 0
- daň z otázek celkem: 10,- Kč


Ptáte se, jak vlastně OSA podporuje charitu?

Zmrdíkům v OSA právě vybranou "daň z otázek" posílat nebudu, ale částku vynásobím a pošlu dětskému domovu ve svém rodišti. Takže takto nějak "podporuje" OSA charitu a neziskové organizace.


PS: Tohle je jen fiktivní příklad a ukázka stupidity, na jaké je postaven "autorský poplatek", který vybírá "OSA – Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním, o.s." (www.osa.cz).

5 comments :

Cayman řekl(a)...

Mimochodem, OSA nabízí job a má volnou pozici "PROGRAMÁTOR ANALYTIK". Nechce jim ten jejich systém někdo "pošéfovat" a udělat jim trochu pořádek v databázi? Každý kdo dělá v IT oboru, tak by jistě s potěšením pracoval pro takovou organizaci, že?

Anonymní řekl(a)...

OSA jsou fakt šmejdi o tom vime! Jinak dobrý nápad, už vidím, jak se někoho zeptám "Jak se máš?" a dám mu korunu ;-D

Anonymní řekl(a)...

Caymane, nevím, jestli má cenu stále o těch poplatcích psát. Každého to ser.., ale dokud se neudělá nějaká pořádná akce, jako byla ta petice za Radiožurnál, tak se nic nezmění.

Mě by spíše zajímalo, co vlastně "dostáváme" za ty autorské poplatky, co platíme OSA? Je někde nějaký seznam, co tedy jako můžeme dělat a co je legální?

Prej stahovat hudbu je legální, ale zase ji nejde poskytovat, tak odkud se jako dá stahovat oficiálně a legálně? Je někde nějaký seznam Webů, odkud můžu zdarma a legálně stahovat hudbu, když už jsem zaplatil ty poplatky?

Anonymní řekl(a)...

Teda hejbe mi to žlučí - co teda navrhujete zorganizovat?
Věřte tomu že kdyby žádný z těchto poplatků neexistoval, kultuře by to jen prospělo.

Anonymní řekl(a)...

Autorské poplatky jsou opravdu zvláštní, proč stále nemůžeme legálně pálit stažená data na cd , když za ně předem platíme autorská práva, nebo proč tedy autorské poplatky nezruší a pak at nás stíhají za porušování autorských práv. Ale nechápu proč bych měl platit autorská práva a nemoc si to vypálit ... asi tomu nerozumím a budu rád, když mi to někdo vysvětlí

Okomentovat