Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak vést a motivovat tým, když "Moje hodinky stojí více, jak tvoje auto!"

Volovina jako krávaKdysi jsem odmítl "úchvatnou" nabídku vést a motivovat indický team, neboť nelze zodpovídat za nějakou práci s týmem, který si sám nemůžu sestavit. Nelze plnit zodpovědně nějaké cíle a úkoly, když si nemůžu sám vybrat ty správné lidi do týmu!

Jsem přesvědčen, že právě takové "umělé" obsazování managerů do nějakých týmů je příčinou všech následných problémů, které vznikají, jako jsou např. nedokončené a nefunkční projekty, či nekvalitní produkty a služby. Několikrát jsem si již ověřil, ať už jako člen týmu nebo jako takový šéf, že takhle to opravdu nejde a je úplně jedno, jak kvalitní je šéf nebo jeho tým.

Takový management, když někam "uměle" dosadí nějakého šéfa, jen ukazuje svou nekompetentnost, naivitu a hloupost, neboť "koupit", tzn. přeplatit penězi, akciemi, či firemními požitky, nějakého dobrého managera opravdu nestačí na zlepšení hospodářských výsledků nějaké firmy, divize ani týmu.

Chybí totiž logická firemní kontinuita, kdy přirozená snaha a motivace stávajících odborníků v týmu vypracovat se svým úsilím někam výše ve struktuře firmy, je takovým dosazením někoho "z venku" úplně rozšlapána na padrť. Ať se pak nikdo nediví, že i sebelepší manager po čase odchází, pracovní tým se začíná rozpadat nebo minimálně morálka týmu dostává pěkně na frak. Výsledky jsou pak ještě mnohokrát horší, jak byly kdysi na začátku.

Viz také - Jak by měl vypadat dobrý šéf?

"Od dětství jsem měl představu, a stále jsem tak naivní, že tomu věřím, že JEN ten nejschopnější pracovník týmu se po čase může stát team leaderem, tj. šéfem týmu. Šéfem týmu lidí, u kterých má přirozenou autoritu, kteří ho berou odborně a oceňují i jeho osobní kvality."


Co ale dělat, když se (nechtíc) dostanete do pozice takového "šéfa"?

Ani jako freelance contractor nemusíte být ušetřeni takových zkušeností, neboť ta dnešní (penězi vynucená) móda nechat si vše dělat v low-cost zemích, se může dotknout i vás, když se podílíte na řešení, které navazuje na práci nějakého outsourcing týmu z Indie, Číny, Brazílie, Panamy...

Firmy v USA i v Evropě jsou totiž díky tomu stále "zbožňovanému" hospodářskému růstu nucené držet krok s konkurencí a snižovat neustále náklady, takže není neobvyklé, že většina projektů je nyní organizována tak, že šéf projektu a pár team leaders je z USA a zadávají, či kontrolují, práci levných týmů kdesi ve světě.

Narážíme na to nyní v USA při integraci jednoho našeho řešení, které by mělo navazovat na datový sklad, což je projekt dodávaný formou outsourcingu jednou indickou firmou. Neměli jsme o tom nikdo ani tušení, neboť jsme vždy jednali jen s americkými šéfy a až teprve na místě vychází najevo, že to vlastně dodává indická firma. Hrůza, katastrofa, děs!

Jejich projekt není ještě úplně dokončen, ale už byl předán zákazníkovi. Skoro polovina funkcí jim nefunguje, popsaná rozhraní a API funkce neodpovídají dokumentaci, všichni se na něco vymlouvají a zákazník tak nemůže provozovat ani naše řešení.

Máme sice vše zaplaceno a šéf posílá každý týden další vyúčtování za práce na místě, kde se snažíme náš project mírně upravit, aby fungoval i bez vazby na nefunkční datový sklad, takže bychom mohli být v klidu.

Zákazník ale vymyslel, že by nám zaplatil buď za naše vlastní řešení datového skladu a indickou firmu poslal k vodě (odpis pár miliónů dolarů), příp. nás požádal, zda bychom nepřevzali vedení toho indického projektu a nějak nedokopali ten tým v Indii ke zdárnému dokončení dle požadavků zákazníka. Americký management si s nimi totiž moc neví rady a nemůžou s nimi ani jednat nějak moc radikálně, neboť už je to několik milionů dolarů stálo.

První krok, který jsme zákazníkovi navrhovali, bylo vyslání nějakého zkušeného US managera do Indie, aby na místě s celým týmem věc projednal a hlavně, aby je osobním příkladem motivoval a poučil je o prioritách, termínech, a přinutil k dokončení.

Bude to úspěšné? Moc tomu nevěřím, ale nechtěl bych vzít na sebe odpovědnost za nějaký takový tým, který neznám ani za takový "zprasený" projekt.

Možná by to chtělo nějakou stylovou motivační řeč, kterou předvedl v excelentním výkonu Alec Baldwin ve filmu Glengarry Glen Ross, to by se snad něco dalo do pohybu ;-)

"You see this watch? That watch cost more than your car!"



"I am someone that can make things happen!"

Ten film je vůbec plný mnoha pěkných myšlenek, např. ten ABC princip (Always Be Closing) z video ukázky nemá chybu.

Viz také - Jak se chová dobrý a špatný šéf?

0 comments :

Okomentovat