Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Google hospodaření za IQ/2008, online reklama na Webu má úspěch a akcie pěkně stoupají

Prachy a jak je vydělatNejsem žádný akciový guru, jen malý příležitostný investor, někdy se ale fakt bavím, jak a hlavně na co reagují obchodníci s "dobrou vodou".

Předevčírem (Apr 17) jsem kdesi v US tisku četl, že je nyní výhodné kupovat akcie Google, neboť neustále klesají. Tu výhodnost k nákupu potvrdilo i pár "nezaujatých" bloggerů.

No a o den později, tj. včera (Apr 18), se už zavírala burza s +20% nárůstem, tj. o +89.87 USD vyšší cenou. Zajímavé věci se dějí na akciovém trhu :-)

Vývoj ceny Google akcií za letošní rok vypadá hezky, že? Hlavně ten skok nahoru úplně poslední den:

Google Inc. Stocks from 01/2008 - 04/2008 (Public, NASDAQ:GOOG)
Source: Google Inc. (Public, NASDAQ:GOOG)

Ten nárůst jistě neovlivnili žádní bloggeři, ale oznámení Google o hospodaření za IQ/2008, které je plné zajímavých finančních údajů, kolik se vlastně točí peněz v tom virtuálním podnikání s reklamou na Webu. Jelikož Google je úspěšný skoro ve všem, na co sáhne, tak informace o jeho hospodaření může být pro mnohé (nejen) internetové firmy velmi inspirující.


Google Announces First Quarter 2008 Results
MOUNTAIN VIEW, Calif. – April 17, 2008 - Google Inc. (NASDAQ: GOOG) today announced financial results for the quarter ended March 31, 2008.

From the Google Press Announcement:

"Our ongoing innovation in search, ads, and apps helped drive healthy growth globally across our product lines, yielding another strong quarter for Google," said Eric Schmidt, CEO of Google. "As we integrate DoubleClick into our advertising platform, we see exciting new ways to improve the user experience and increase value for our advertisers and partners. Also, while exercising operational discipline, we continue to explore opportunities that add value to users everywhere and to Google in the long term."

Myslím, že to tiskové oznámení o hospodaření opravdu stojí za kouknutí, neboť obsahuje plno pěkných tabulek z čeho jsou složené příjmy a výdaje této bezesporu nejúspěšnější firmy na Internetu.

Co je velmi zajímavé, že většina tabulek o obratu, finančních aktivitách, či zisku, má v záhlaví poznámku "unaudited", tak nevím, nevím. Asi by to chtělo pořádného auditora, co by prezentovaná čísla důkladně prověřil. Nárůst akcií o 20% při zvýšení obratu o 3% (viz poslední tabulka v přehledu) mi připadá docela zábavný :-)

Mimochodem, není něco na tom, že ten vývoj akcií skoro odpovídá grafu pohybu kurzu USD-Euro, či přímo kurzu USD-CZK za stejné období, tj. od ledna 2008?

United States Dollar (USD) in Czech Koruna (CZK) from 01/2008 - 04/2008
Source: US Dollar in Czech Koruna

2 comments :

Anonymní řekl(a)...

Kdybych to věděl před X lety jak Google dělal IPO, že se jeho akciím bude tak dařit, tak bych měl dneska pětkrát tolik. Sakra prace. :-) Co ty Cayman, máš akcie Google?

Anonymní řekl(a)...

Ne, akcie Google nemám a ani bych do nich tehdy, když dělali IPO, neinvestoval. Myslím, že skoro nikdo tehdy netušil, kde bude Internet a jak to Google rozjede.

Tedy, dalo se to čekat, ale spíše mě překvapuje, jak si ten trh nechali utéct tehdejší jedničky na trhu. KOLIK chyb udělali, jak investovali do hloupostí, jak ztráceli trh krok za krokem...

A kde je dnes všem konec, případně bude (Yahoo) ;-)

Okomentovat