Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Klíčové osoby projektu aneb je lepší "Fix Price" nebo hodinová sazba za práci?

Be the First and Win a fortressStále častěji si ověřuji, že je dobré mít vedle sebe někoho, kdo se rád zabývá managementem, baví ho řídit nějaký projekt, nedělá mu problém diskutovat se zákazníkem o podmínkách smlouvy, vyjednat dobrou cenu za práci i řešit případné změny "za pochodu".

Taky jsem takové řízení projektů měl kdysi na starosti a přiznám se, že mě to bavilo jen z počátku, když jsem ještě nevěděl, do čeho lezu a jaké starosti si věším na krk. Na takovou práci musí mít člověk náturu a "Be Cool" za každé nestandardní situace.

Jsem rád, že jsem se kdysi zbavil firmy, kde jsem měl tohle na starosti, neboť převážilo to mé preferované "Dělej, co tě baví".


Jaká pohoda, když za vás někdo dělá nepopulární práci!

Nemám teď na mysli Viktora "čističe", co dělal špinavou práci v Brutální Nikitě, ale schopného managera, co zajišťuje přípravu smlouvy se zákazníkem, vyjednání správné ceny za projekt, zajistí schopné lidi do týmu, sleduje plnění časového plánu i čerpání prostředků na realizaci, dokáže zajistit pracovní prostředí a technické vybavení k realizaci, připravuje a vede schůzky řešitelského týmu i jednání se zákazníkem.

Takový "režisér" projektu je klíčová postava každého úspěšného projektu i když neumí pracovat s kamerou ani neumí složit filmovou hudbu. Přeneseno do vývojového projektu, neumí žádný programovací jazyk ani vývojové prostředí, ale baví ho práce s lidmi (asertivní manipulátor), rád telefonuje (je ukecaný), nedá se napálit zákazníkem (je na peníze) a má "drive" na branku (myslí tržně).

Když tohle všechno zvládne s úsměvem, kdy lidé v týmu a kupodivu i zákazníci jsou všichni spokojení, tak je to osobnost k nezaplacení. Když to navíc zvládne ještě odněkud z pláže díky telekonferencím... :-)


Jaká pohoda, když máte dobrou smlouvu se zákazníkem!

Je pěkné, když máte uzavřenou ústní dohodu o práci, když dohodnete cenu jen chlapským stiskem rukou, ale když vám takoví "chlapáci" pak jednou nezaplatí, tak je lepší preferovat písemné smlouvy s přesnou specifikací realizace projektu se všemi potřebnými náležitostmi (rozsah práce, termíny, cena).

Když máte dobrého "režiséra" projektu, který umí připravit dobrou smlouvu, jak pro dodavatele, tak i pro zákazníka, tak nemůže docházet k žádným "nepředvídaným" událostem, které nikdo "nečekal", jsou ošetřené i skluzy v termínu dodání i případné technické problémy, ke kterým dochází na každém projektu.

Ověřil jsem si, že je nejlepší v každé smlouvě, týkající se dodávky softwarového řešení, kombinovat tyhle dva nejrozšířenější cenové principy pri sjednávání zakázky:

- "Fix Price" je výhodnější pro odběratele, který tak "přesně" ví, kolik ho nějaké řešení bude stát, kdy úskalí a případné náklady přesahující cenu "contractu" nese dodavatel. Kladou se tak větší nároky na dobrou analýzu a vývojový plán s přesným odhadem časové náročnosti na vývoj, testování a implementaci u zákazníka.

Cena za projekt je pevná, takže o všechny dodatečné náklady spojené s realizací a dodáním projektu "na klíč" se stará dodavatelská firma.

- "Time & Material" má své výhody spíše pro dodavatelskou firmu, kdy je přesně zaplacena (přeplacena) každá hodina projektové práce dle předem schválené specifikace ovšem s těmi "následky", že zákazník předem neví, kolik bude dané řešení stát, neboť počet hodin se může někdy i nekontrolovaně měnit (vždy směrem nahoru).

Možná někdo slyšel nebo i osobně zažil všechny ty "věčné" projekty, kdy nějaká vychytralá nebo nekompetentní firma oddaluje dodání konečného řešení, vymýšlí "umělé" problémy, které brání dokončení, řeší "nečekané" technické nesrovnalosti,... a zákazník zatím platí a platí, dokud mu nedojde trpělivost nebo peníze.

Ideální je tedy spojit výhody obou principů a kromě fixní ceny za dodávku (Fix Price) je dobré zahrnout i dodatečné náklady účtované hodinovou sazbou (Time & Material), kam se dají "schovat" i takové dodatečné náklady, které hradí zákazník, jako jsou letenky k zákazníkovi, hotely a stravné při práci u zákazníka, náklady na dodatečné technické zařízení, jako je třeba diskové pole nebo zálohovací zařízení, či řešení integrace do stávajících IT systémů zákaznika, kdy nelze jednoduše odhadnout časové a finanční náklady na realizaci.

Taková kvalitní projektová příprava, kterou si nyní vychutnávám, vyžaduje opravdové specialisty na všech úrovních, jak jsem se už zmiňoval v nutnosti specializace a jak jsem psal, že je lepší se cíleně obklopovat lidmi, co něco umí a o něco se snaží.

Horší je, že v ČR je těžké takové schopné a nadšené lidi "pohledat", neboť tohle se opravdu na našich školách nevyučuje a ta mírně narušená morálka současné generace nestojí za zmínku ;-)

3 comments :

Anonymní řekl(a)...

Ahoj. Tve clanky jsou prijemne moralizujici a hlavne nesmirne inspirujici a motivujici, smekam. Verim, ze tve rady a "postuchovani" pomuze spouste lidi aby misto neadekvatne placenych, a mozna i neuspokojivych, zamestnani zacali pracovat na vecech co je budou vice bavit, vice vyuzivat jejich schopnosti....

Zajimalo by mne zda jsi jako kontraktor schopen pracovat na probihajicich projektech s "pouze" jednou tvou firmou. Mam na mysli zda staci ceske s.r.o. a s tim operujes celosvetove (i pokud pracujes u EU ci US zakaznika on-site) nebo musis tuto problematiku resit projekt od projektu jelikoz kazda zeme vyzaduje jiny pristup.

Rad bych pracoval na projektech po cele EU a nechci pracovat na zivn. list, jelikoz je problem s dobrym pojistenim odpovednosti. A tak by mne zajimalo jake reseni pro Tebe, jakozto zkuseneho kontraktora, dlouhodobe funguje.

Vim, ze popsani cele problematiky je na roman, ale jsi-li ochotny naznacit co povazujes za optimalni, tak tuto informaci oceni asi nejeden ctenar Tveho blogu.

Drzim palce a obdivuji Tvuj "styl".

Cayman řekl(a)...

Honzo, díky za pochvalná slova. Jsem rád, že se najdou lidi, co chápou, co chci říci.

Co se týká práce na projektech ve světě, tak jsi to přesně odhalil. Sice stačí jen ŽL nebo s.r.o pro práci kdekoliv, ale výhodnější je to "rozložit".

Přesně, jak píšeš, problém je "pojisteni odpovednosti", což jsem řešit jako první, neboť jsem se nikdy nechtěl dostat do nějakého právního sporu někde v USA. A ať děláš všechno s tím nejlepším přístupem, tak se vždycky může najít nějaký tupec, který by mohl hřešit, že má člověk domovinu někde daleko za mořem.

1. Začal jsem jednoduše, jako fyzická osoba na ŽL a dodnes takto nějaké contracty podepisuji. Např. když dělám pro svého známého v US nebo pro vybrané US firmy, se kterými mám dobré zkušenosti. (Je to ale asi z pohodlnosti, neboť musel bych u nich měnit účty apod.)

2. Když jsem shromáždil nějaké peníze, tak jsem založil S.R.O., se kterou působím hlavně v EU, neboť Evropa je obecně zkostnatělá a potrpí si na oficiality. (Je to také výhodnější, co se týče daní, DPH apod.)

3. Jak přicházeli větší zakázky, tak jsem byl "přinucen" založit Ltd. v US, kde jsem společníkem s US parnerem. (Lepší daně, lokální účto, není nutno převádět peníze, neboť stačí mít kartu k účtu a prostředky jsou dostupné kdekoliv na světě).

Mé doporučení je začít jednoduše na ŽL, s tím se dá klidně působit celosvětově, ale jak bude více peněz, tak založit firmu někde v cizině, odkud bude nejvíce zakázek. Doporučoval bych US (Delaware) nebo UK, neboť jazyková výhoda je k nezaplacení.

Ať se daří!

Anonymní řekl(a)...

Opravdu Ti dekuji za vycerpavajici odpoved! Na dvou zahranicnich kontraktech jsem na ZL pracoval, a to bez pojisteni, jelikoz jsem zacinal a jednalo se o partnery, kterym jsem veril. Nedovedu si vsak predstavit uzavrit smlouvu jako zivnostnik s nekym koho neznam, protoze s pojistenim je to u nas velky problem. Napriklad v Ceske Pojistovne mi rekli, ze maximalni limit na pojisteni odpovednosti (nevim zda kryje 100% spektrum problemu co mohou nastat) je 15 milionu CZK, to mi vsak nestaci, jako dwh consultant planuji pracovat v bankach apod. a tam se skoda snadno muze vymknout kontrole.

Hledam nyni kontrakt v UK a tak jsem se rozhodl zalozit ltd prave tam, pote co prvni kontrakt dokoncim jako zamestnanec umbrella company a vyjde-li ltd ekonomicky vyhodneji a budu-li tez chtit v uk pokracovat, s tim, ze pokud prijmu v budoucnu kontrakt v jine zemi budu opet nucen toto resit. Verim, ze to za to stoji, narazit na tupce je tak snadne. Velmi mne vsak zajimalo jaky kompromis jsi Ty jako zkuseny konktraktor zvolil. Prijde mi totiz, ze lide zodpovednost spise neresi a pro mne je to nejdulezitejsi vec.

Doufam, ze i ostatni ctenari Tveho blogu si Tvou odpoved prectou, bez kvalitniho zazemi s rucenim omezenym muze byt zivot kontraktora dlouhodobe rizikovou zalezitosti.

Preji vsem krasny den!

Okomentovat