Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Ideální CASE Tool pro Software architekty, profesionální vývojáře a designery

Kolik vývojářů v dnešní době stále ztrácí čas ručním psaním kódu a jak dlouho takovým expertům trvá dodat zákazníkovi nějaké řešení, o tom jsem již několikrát psal.

Jsem velmi rád, že jsem kdysi, díky práci pro jednu technologickou firmu v USA, objevil excelentní CASE & RAD Tools, které pokrývají kompletní life cycle vývoje platformově nezávislých aplikací. Takže i když se nepovažuji za nějakého výjimečného programátora, tak díky dobrým nástrojům na vývoj a týmovou spolupráci naše řešení nemají konkurenci, ať se to týká kvality řešení, rychlosti dodání, či kvalitního supportu.

Vždy mě nadchne, když můžu pracovat s nějakým novým Cutting Edge toolem na vývoj aplikací, který oslňuje integrací všech možných funkcí a dle zkušeností, které jsem získal, se vyznačuje stabilitou a naprostou profesionalitou.

Jednou z takových technologických špiček mezi CASE, RAD & UML nástroji je Enterprise Architect - "Full Lifecycle UML Modeling tool for Software Development" od společnosti Sparx Systems.


Enterprise Architect - UML Modeling tool for Software DevelopmentEnterprise Architect - Full Lifecycle UML Modeling tool for Software Development.

"A fast and intuitive graphical UML design and business analysis tool for modeling, documenting, building and maintaining object-oriented software systems."

Nejde jen o ty opravdu neskutečné možnosti, které nabízí. Ať chcete dělat reverse engineering libovolného databázového modelu, kdy stačí jen zadat "source" a Enterprise Architect vám načte strukturu všech tabulek, definici klíčů, referenční integrity i všechny funkce a procedury v dB modelu, což vše zobrazí v grafické podobě.

Enterprise Architect - CASE, RAD, UML Tools

Úchvatné je i to, že dokáže načíst source code ze souborů na disku a opět graficky zobrazit objektové vazby mezi zdrojovými moduly včetně toho, že po případných úpravách třeba PHP kódu dokáže vygenerovat úplně jiné řešení v jiném programovacím jazyku.

Opravdu neznám žádné jiné prostředí, které dokáže zpracovávat databázové modely a současně načítat zdrojáky v C#, C++, Java, VB, VB.Net, Delphi, Python, či PHP.

Enterprise Architect - CASE, RAD, UML Tools

"Based on the UML 2.1 standard, with advanced features like model to model transformations (MDA), data base modeling, code generation templates, links to Eclipse and Visual Studio .Net 2003, support for C#, C++, Java, VB, VB.Net, Delphi, Python, PHP, ActionScript and much more, Enterprise Architect is the ideal tool for the professional consultant or developer."

Kromě jiného lze Enterprise Architect integrovat do Visual Studio nebo do Eclipse, současně existuje plno Plug-in rozšíření od třetích firem.


Perlička na závěr?

Ty integrované funkce by nebyly tak neobvyklé a je ještě několik dalších "Top Development Tools", co modelování a generování aplikací také zvládají na podobné úrovni. Čím se liší Enterprise Architect je skoro to zásadní - cena.

Stačí se podívat jen na jejich Price List, kde Desktop Edition je za US $135, Professional Edition za US $199.

Nepsal bych o tom, kdyby ten nástroj stál 100-200 tisíc korun, na což ho oceňuji, ale tohle je opravdu neskutečné, co lze pořídit za nějakých +3000 Kč. A pak se "nesmějte", když někde zaslechnete, jak se na VŠ učí Pascal ;-)

7 comments :

Anonymní řekl(a)...

Skutecne pekne a za neuveritelny peniz. Dik za tip :)

Anonymní řekl(a)...

Také díky za tip.

Zrovna nedávno jsem si na ozkoušení stáhnul IBM Rational Software Architect (dříve Rational Rose), zatím jsem ho nezkoušel, jaký na něj máš názor nebo případné zkušenosti?

byF

Dzish řekl(a)...

EA znám je dobrý, nejvíc ho ale využívám pro rychlý přehled nad projektem.
Ten reverse engineering nás párkrát vypek, tak jej radši ani nepoužívám.
Co používáš za diagramy? U mě vedou třídní, databázové, sekvenční.

Anonymní řekl(a)...

EA je pěkný, ale bohužel je vázaný na Windows a tím pro nás nepoužitelný. Běh ve wine neberu jako použitelnou variantu.

Anonymní řekl(a)...

EA pouzivame v praci. Bohuzel dost casto se stava, ze kdyz slozitost diagramu pokroci do urcitych mezi tak se zacinaji objevovat urcite chyby a nedostatky. Jinak dobry a svizny nastroj (skoda ze jen pro Windows). Z volne dostupnych nastroju bych zminil bouml, taky ma sve mouchy, ale je aktivne vyvijen a podporovano je vice platforem. Napojeni na Databaze zde moc ale nenajdete.

Anonymní řekl(a)...

Jako multiplatformní alternativu (náhradu) za EA bych doporučil některý z nástrojů http://www.visual-paradigm.com/ jen je to otázka priorit a potřeb pro daného developera. Navíc mi přijde sympatické, že existuje community edition a šikovná spolupráce s eclipse.

Cayman řekl(a)...

Ty nástroje z visual-paradigm.com vypadají moc dobře (neznal jsem). Jen koukám, že ta cena už není tak lidová za tu "standalone version" a vše ostatní jsou jen "nadstavby" k dalším nástrojům - Eclipse, NetBeans, VS,...

Každopádně, pěkná alternativa, s tím souhlasím.

Okomentovat