Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Budete kupovat byt na Floridě nebo nějakou nemovitost někde v USA?

New YorkDocela se bavím, když ke mně nechtíc dolétnou zprávy, že nějaký bývalý politik ulívá peníze za byty v USA způsobem, že o tom referuje nejen bulvár, ale i Business Week, či Hospodářské noviny.

Proč to dělá tak veřejně? Existují přece stovky způsobů, jak vlastnit nemovitost v USA, aby o tom hned nevěděl celý svět?! Nebo je to snad zase nějaká kulišárna a skrytá reklamní kampaň nějaké realitky, která láká další kupce na nemovitosti v USA, které někdo prodává?

Vůbec bych se nedivil, neboť koupit si byt na krásné Floridě v takovém odporném baráku může snad myslet vážně jen někdo bez sebemenšího vkusu.

Co ale chtít po někom s takovým morálním kreditem jako má Gross? Asi se ta morálka projevuje i ve vkusu, úrovni a celkově v myšlení. Svědčí o tom i to, že se kamarádí s Františkem Janečkem, který mimo jiné (jako správný komunistický přisluhovač) připravil Waldemara Matušku o byt na Václavském náměstí, i když i soudy daly Matuškovi za pravdu.

Viz - citát z článku Vepřo, knedlo, Florida:

'Když jsem prosil zpěvákovu manželku Olgu Blechovou o rozhovor na téma "Češi na Floridě", vysvětlil jsem, že mě k cestě za oceán inspiroval nový byt Stanislava Grosse. "Teď se sem stěhují samí komunisti," opáčila Blechová. Nepomohla ani námitka, že Gross je sociální demokrat. "Janeček, Gross, samý komunisti," trvala na svém Blechová.'

Jeden kolega na to reagoval docela výstižně:

"Byt v takovém hnusném paneláku si může pořídit jen idiot. Bez ohledu na to, kolik to stálo nebo jak je to lukrativní! No jo, svůj k svému a už chápu, proč se Gross tak kamarádí s Janečkem."

S tím plně souhlasím, neboť dobře vím, jaké pěkné bytečky nebo nemovitosti se dají na Floridě pořídit. Za 13 miliónů (+800 tisíc USD) je možno na Floridě koupit docela pěkné chalupy a to na mnohem hezčích místech.

A opravdu Staníkovi nezávidím, kdyby ten můj komentář někdo chtěl posuzovat podle sebe. Mám naprosto jinou představu, jak vypadá kvalitní byt na Floridě nebo vila v Kalifornii ;-)


Budete kupovat byt nebo nemovitost v USA?

Taky se chystáte využít stále klesajícího kurzu dolaru, hypoteční krizi v USA, láká vás nákup bytu nebo nemovitosti na Floridě, či někde jinde v USA? Dobrý nápad, to bez nějaké diskuze, na tom se shodují všichni zkušení obchodníci kolem:

"Nakupujte, investujte, neprohloupíte!"

Já počkám. Vážně. Myslím, že mi nic neuteče, neboť dolar bude stále ještě klesat, kdy minimálně do zvolení nového prezidenta se klesání nezastaví. Kdesi jsem dokonce viděl jako taškařici graf klesajícího kurzu dolaru, který byl prodloužený ve směru klesání s předpovědí, kdy dosáhne koruna kurzu 1:1 k dolaru. Bylo to myšleno jako vtip, ale proč to nezkusit :-)

Dokážete si představit, jak by musel zareagovat trh nemovitostí v ČR, kdyby najednou šlo koupit byt na Manhattanu za 300.000 dolarů, což by bylo v přepočtu i 300 tisíc v korunách?

(Pro archívní účely: dnes 300 tis. USD = 4.800.000 CZK.)

To by byla opravdu neskutečná "chláma" a já bych si moc přál, kdyby se takhle všichni začali smát.


Pronájem nebo nákup bytu v New Yorku?

Zatím preferuji pronájem bytu, neboť ceny (kurz dolaru) se stále mění a hlavně, nechce se mi zatím investovat do něčeho, co mi sebere nějakou tu svobodu.

Navíc, koupit nemovitost v USA není všechno, každého čeká ještě tzv. udržovací poplatek "maintenance" na provoz, což může klidně dělat i $500, $900 ale i $2500 měsíčně.

Kdysi jsem zmiňoval, že zjišťuji ceny loftů DumboLofts v Brooklynu, což dle předpokladu nedopadlo dobře. Bohu(žel)dík, nejsem Standa a tolik peněz nemám na utrácení. Jsou ale mnohem levnější nemovitosti nebo menší bytečky, které už stojí za investici.

Např. tohle úchvatné Large Studio in Midtown, což je byteček za lidových $385,000 (= 6.160.000 CZK) pro "live & work", kdyby někoho lákal přímo centrální Manhattan (schválně se mrknětě na fotky s tou teráskou, to vypadá úchvatně).

Nebo kdo preferuje pronájem, co tohle Studio in Greenwich s moc pěkným výhledem, vybavením a polohou "the top floor of any studio offered in the building with amazing South West".

Nebo pronájem pro opravdu náročné Spectacular Penthouse s velkou terasou a výhledem na Manhattan, na který tedy určitě nemám :-)

2 comments :

Anonymní řekl(a)...

Kdyby tě zajímalo, tak zde jsem našel pěkné nabídky nemovitostí na Floridě a ceny a lokality vypadají docela dobře:

http://www.floridainc.us/nemovitosti_florida.html

Cayman řekl(a)...

Díky za link, skvělá firma, jak vidno. A ty jejich video reklamy nemají chybu :-)

Okomentovat