Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak je výplata u americké firmy ovlivněna kurzem dolaru vůči české koruně

Volovina jako krávaJeště doplnění k tomu předchozímu příspěvku, jak je "důležitý" hospodářský růst, neboť jsme se na podobné téma bavili přes ICQ s kamarádem, co dělá v pobočce jedné americké firmy v Praze.

Čeká ho příští týden jednání s novým americkým šéfem o zvednutí platu, neboť prý má už asi 2 roky stejně a chtěl by přidat. Peníze ho nějak moc nezajímaly, dokud si nevzal hypotéku a žena nešla na mateřskou.

S novým šéfem by snad mohla být řeč, neboť začal řešit všechny otevřené problémy z minulosti, které "zdědil" po předchozím šéfovi a tak by prý mohlo vyjít i to zvýšení platu.


Jak výplatu ovlivňuje klesající kurz dolaru?

Menší problém, který zřejmě nastane při konkrétním jednání o nové odměně, je kurz dolaru. I když kamarád dostává dva roky stále stejnou měsíční výplatu v korunách (kromě příp. odměn), tak jeho plat v dolarech stále stoupá. No a jak bude postupovat nový šéf, když bude porovnávat výši platu a posuzovat o kolik mu má zvednout plat?

Jednoduše, vezme si údaje z historie, kolik byl plat při posledním zvýšení před dvěma lety (v dolarech) a kolik činí jeho současný plat. Takže pro příklad jen ukázková data (kamarád má více, stejně tak kurz jsem zaokrouhlil pro názornost):

- plat před dvěma lety: 50.000 Kč, což má zapsáno v dolarech jako 2.000 USD (kurz byl cca 25 Kč/1 USD)

- plat nyní v roce 2008: 50.000 Kč, což si šéf přepočítá a dostane 3.125 USD (kurz je cca 16 Kč/1 USD)

Myslíte, že mu šéf zvedne plat, když zjistí, že kamarád měl $2000 a dnes má $3125 bez toho, aby třeba postoupil na vyšší pozici nebo zvedl nějak pracovní nasazení?

Zřejmě ne, ba naopak. Začne se zajímat o to, kolik vydělávají všichni ostatní, kolik vlastně stojí náklady na provoz pobočky v drahé Evropě a jestli by nebylo rozumnější přesunout veškeré aktivity do Číny nebo do Indie.

Mimochodem, taky ten kurz dolaru pociťuji, když fakturuji do US třeba 100 hodin á $50, tak už zdaleka nemám 200.000 ani 150.000, ale jen 80.000 Kč, kdy tu sazbu na hodinu nejde stále zvedat a zvedat.


Kdo vlastně vymýšlí takový kurz koruny vůči americkému dolaru?

Nevím, podobně jako nevím, proč je důležitý hospodářský růst. Asi jsem kdysi ve škole nedával pozor, ale stačí mít otevřené oči a jen se podívat okolo, co se v ČR produkuje, jaká je pracovní morálka, a všem musí být jasné, že kurz koruny je nějak uměle vyvolán buď spekulanty v ČNB, lobbisty zastupující významné podnikatele, příp. což je snad ještě horší, hloupostí a nekompetentností odpovědných odborníků, kteří hlídají úrokové sazby, inflaci, či hospodářský "růst".

Noviny jsou plné zpráv, že US ekonomika se dostává do hospodářské recese a všichni sledují následky hypoteční krize a obávají se nějaké globální recese. Už dříve jsem se zmiňoval o následcích hypoteční krize v USA na trh online reklamy a docela se bavím, jak se ekonomové bojí, že koruna začně oslabovat a začne růst inflace.

Připadá mi to opravdu, jak v tomto skvělém videu Monkey Business (Up - Down Profitability):



Tak si tak hrajeme na tom našem českém písečku, děláme grafy a vymýšlíme čísla, aby seděly, zatímco Čína buduje ten svůj kapitalismus a krok za krokem expanduje do každé ulice ve městě...

13 comments :

Anonymní řekl(a)...

Nejsem sice ekonom, takže co teď píšu, určitě není 100% přesné, nicméně: Nedávno jsem se bavil s jedním známým o tom, co ta Amerika vymýšlí v Iráku a Afganistanu, co se to děje s jejich ekonomikou atd.

Jeho odpověď zněla, že Amerika má šílený přebytek všeho. Ovšem tím, že byl dolar drahý, bylo drahé i jejich zboží a nikdo ho nekupoval. Aby se tohoto přebytku zbavila, potřebuje část těchto zásob rozbít – proto válčí, kde se jen dá (jistě, jsou zde i jiné důvody, jako ropa) a pak další krok je srazit kurs dolaru co nejníže, tak aby jejich zboží zlevnilo a lidé ho začali opět kupovat.

Tím se dostávám k odpovědi na tvou otázku, kdo vlastně vymýšlí takový kurz koruny vůči americkému dolaru? Amerika.

Cayman řekl(a)...

Taky nejsem ekonom, ale nevím nevím... V US se většinou prodává jen čínské zboží - viz třeba beach cruisers :-)

A hlavně kvůli tomu přebytku čínského zboží má také americká ekonomika takové problémy (kromě těch posledních hypotečních problémů). Která US firma ještě nevyrábí v Číně nebo někde v low-cost zemích, tak obvykle má problémy, takže nevím, jestli jde jen o to "zbavit se přebytků".

Každopádně, něco na tom také je a díky za dobrý podnět.

Anonymní řekl(a)...

Rekl bych, ze koruna moc neposiluje, to ostatni meny padaji dolu.

Anonymní řekl(a)...

Sázím, že mu šéf nic nepřidá, ale nechám se překvapit, takže určitě napiš, jak to dopadlo :-)

Cappy řekl(a)...

Caymane, ty o tý ekonomice fakt... nic nevíš :D Ale buď v klidu. Neodpoustím si jen, že za tuhle větičku: "..co se v ČR produkuje, jaká je pracovní morálka, a všem musí být jasné..." bych Ti dal preventivní pohlavek, mít tě po ruce :D to nebylo korektní.

O co jde: Samozřejmě, že je silná Koruna geniální věc, která zlevňuje všechny suroviny, které Česko nemá (ropa, rudy atd.) a musí je dovážet. Takže i když ropa teď stojí 105 dolarů / barel (a stála 25) - tak tady se pořád tankuje benzín za 31 Kč/litr.

Navíc současná situace naprosto věrohodně odráží sílu české ekonomiky jako celku. My jsme čistě exportní ekonomika, a když ti každý rok vzroste průmyslová výroba o 5-10 procent, a už to trvá 10 let, tak co se asi může stát. Investoři si všimnou. Podle mě Koruna ještě poroste. Kdyby totiž ČNB chtěla s kurzem hnout, kamkoliv, tak na to má prostředky. Teď má devizové rezervy nějaých 35+ mld USD! Ve zlatě a tak. Což je neuvěřitelný, k tomu je nějakých 325 mld Kč v oběživu!

Amerika na tom mení zdaleka tak blbě, jak by to mohlo vypadat. Je na tom blbě hlavně z hlediska vnějších vazeb. Dobré je, že se tam investuje pořád. Teď si tam továrnu postaví BMW, mají tam továrny Toyota a další. Ono přesunout výrobu do nějaké "levné země" nemusí být vůbec žádnej med.

Jinak Číňani jsou zmrdi (teda jejich "vůdci"). Juan je uměle podhodnocen. Hrozně moc. Měl dávno revalvovat o 800 procent. Víte o jaký prachy tady jde? Jóó, ty dumpingový ceny na jejich zboží se "nevyrábí" jen tak. Čínská ekonomika nemá žádný vnitřní, normálně fungující trh. Celé současné bohatství Číny je krmeno západem (jakožto současného hlavního sponzora Komunismu). A oni samozřejmě udělali to, že Amíkům řekli. Ok, my teď máme vaše dolary - ale můžete si je od nás půjčit! Což je nehorázný vydírání, ale američanům nic jinýho nezbylo - tak si část půjčili a zbytek napumpovali z novejch (natisknutejch) peněz. Proto ten pokles. Financujou sami sebe na dluh - podle mě je ten plán jejich jasnej. Je to s tím, že až bude příhodná situace, za 15-20 let, tak zavřou vrátka. Pak se teprve budou dít věci! Tohle je proti tomu, vážení, úplný hovno.

Cayman řekl(a)...

Cappy, máš pravdu nevím, ale nemusíš mě hned fackovat :-)

Nesouhlasím s některými tvými myšlenkami, neboť silná koruna je sice dobrá na "dovoz surovin", ale to je právě ten problém, že "suroviny" dovážíme jen pro spotřebu.

Schválně, co tvoří většinu z našeho dovozu? Zkus to prozkoumat a zjistíš, že kromě brambor z Polska, jahod z Číny, dovážíme skoro všechno jen na spotřebu.

Ruší se u nás chovy prasat a dovážíme maso, místo toho, abychom se spoléhali na vlastní produkci, Dovážíme cibuli a brambory, protože naše ceny, tj. koruna, nezaplatí drahou výrobu u nás. O zrušené textilní výrobě a končíci strojírenské výrobě ani nemluvím podobně o končícím elektronickém průmyslu. Těch pár fabrik, co ještě u nás máme brzy skončí právě kvůli té silné koruně a levnému dovozu všeho možného z Číny.

Nebo co to vlastně vyrábíme a co tvoří ten náš export, kromě aut, o kterých jsem se zmiňoval? A jak dlouho nás ten export aut bude živit? (Stačí, až indická Tata zaplaví svět těm levnými prdítky a je vymalováno.)

Nejsem ekonom, ale nestěžují si náhodou všichni exportéři, že jim vadí ta silná koruna?

Jinak tu Čínu jsi vystihl úplně přesně. Dík za pěkné hodnocení.

Cappy řekl(a)...

Caymane, Caymane, to je dost špatný tohleto. Žádné pohlavkování nebude. Pohlavkují se jedinci, u kterých to má výchovný smysl.

U tebe.... no nevím. To je špatná situace. Původně jsem si myslel, že si děláš legraci....

Skoro se mi ani nechce věřit.

Uvědomuješ si vůbec, že pocházíš ze země, která má 180 letou průmyslovou tradici? Že se v Česku vyrábí všechno, na co si jenom vzpomeneš? Doslova od špendlíku až po atomové elektrárny? Od hraček až po kosmické sondy? Od ultratenkých LCD panelů až po solární elektrárny? Od pneumatik po nanovlákna? Od snowboardů po tenisové rakety? Od ultralightů až po lodní motory?

A co takhle nějaké tradiční věci, nic by ti to neřeklo? Co autobusy? Tramvaje? Vlaky? Sklo? Pivo? Bižuterie? Vinylové desky? Pradubický perník? Zbraně?

A co třeba nějaké vědecké objevy z poslední doby? Vždyť to bylo v každých novinách! Co třeba kvantová paměť pro světlo? Automatický přepis mluveného slova? Že se Češi podíleli na počítači, co je ovládaný pohybem očí? Léku proti hepatititě B. Dosud nejúčinnějším léku proti AIDS nebo na výzkumu gama záření? Nic?

Uff, a ty tady na mě vyjedeš s dotovaným masem a rušením neprofitabilní výroby textilu. To ses možná zasekl někde v roce 2002 nebo nevím. Takové věci se ale v normálních ekonomikách stávají, nemám pravdu? No tak holt neděláme šaty a kalhoty, děláme místo toho samoléčící obvazy...

A ještě něco k tomu co jsi psal. Jasně že část minerálních paliv a rud spotřebujeme. To musíme. Ale ze zbytku uděláme výrobky a pošleme je dál, s přidanou hodnotou. Tak pak je rozhodně super, že nás stojí suroviny málo. Výslednou cenu ovlivníme. Cenu vstupů nikdy.

Co se týká výroby aut, tak to je zlatý důl. Lidé se nějak musí přepravovat. Tak to bylo, je a vždycky bude. Ale my nejsme jenom výrobcem aut, jako celku, my hlavně děláme součástky. Klimatizace, zámky, kola, palubky, volanty a všechno okolo. Dokonce děláme stroje, které ty auta vyrábí. Takže až si koupíš VW, tak je dost možné, že byla jeho karosérie "vytvořena" na českých lisech. Až si v USA koupíš Mercedes, tak možná zjistíš, že má koberce a čalounění z Česka. A tak dále....

Akorát se děsím jedné věci. Když ani Čech neví, co všechno se v Česku dělá a vyrábí, kolikrát ve špičkové kvalitě a za vynikající cenu.... Tak jaké povědomí o českých výrobcích asi mají v zahraničí??? Jak říkám, to je dost špatný tohleto....

Cayman řekl(a)...

Cappy, dobře vím, co se u nás vyrábí, neboj se. Ale pobavilo mě to tvé, že v Česku se vyrábí všechno "od špendlíku až po atomové elektrárny".

Mám takový pocit, Cappy, že to ty ses "zasekl někde v roce 2002" a trochu si něco nalháváš.

Jen tak namátkou mám v šuplíku krabičku špendlíků (Made in China), náplně to koníka (Made in China) a sponky (Made in China).

Takže možná je ČR průmyslová velmoc, které se bojí každá země okolo, ale opravdu ne "od špendlíků". Také moc hraček z ČR v obchodech nenajdeš.

Zkus se také podívat na počty těch produkovaných LCD panelů, atomových a solárních elektráren, tramvají a vlaků (Pendolíno jsem ale dovezli, stejně jako nové tramvaje do Prahy, že??)

Mimochodem, na tu docela podstatnou minulou poznámku "nestěžují si náhodou všichni exportéři, že jim vadí ta silná koruna", jsi nějak nereagoval, jako ekonom s takovým přehledem :-)

Cayman řekl(a)...

Mám ještě 2 doplňující otázky k tomu tvému "Až si v USA koupíš Mercedes, tak možná zjistíš, že má koberce a čalounění z Česka."

1. Kolik se prodává v US Mercedesů?
2. Kolik % aut na trhu v US má "koberce a čalounění z Česka"?

Jestli nevíš, tak plno automobilek buď dováží a nebo začíná všechno dovážet z jiných zemí jak z drahé Evropy, neboť drahá koruna zvedá cenu všeho, co se tady vyrobí.

Cappy řekl(a)...

"Jen tak namátkou mám v šuplíku krabičku špendlíků (Made in China), náplně to koníka (Made in China) a sponky (Made in China)."

No ale to je tvůj problém. Jasně že Čína svým zbožím zaplavuje trhy, když je jí to krásně umožněno (nákupčí se nechají uplatit nebo to dostanou abnormálně levně). Ale to neznamená, že by se u nás špendlíky nevyráběly. Co třeba firma Koh-i-noor? Říká ti to něco? http://www.kin.cz/

"Také moc hraček z ČR v obchodech nenajdeš."

Ne, vůbec. A co třeba "Lego"? 60 procent světové produkce Lega pochází z Kladna.
http://moderniobec.ihned.cz/c3-22999620-C00000_d-lego-prebira-zpet-vyrobu-v-kladne
(a existují i tradiční české hračky, jako multi-system, Seva nebo Merkur a další)

"Zkus se také podívat na počty těch produkovaných LCD panelů"

Ano, ty počty jsou vážně slabé. LOL
viz článek: Česko - Gigant nejen na výrobu automobilů, ale i na LCD.
http://elsin.cz/zpravodaj-2007-srpen
(Kdyby tě to zajímalo, je to 13 milionů LCD ročně, stav k srpnu 2007)

"atomových"
Tak na stavbě atomových elektráren se podílíme na celém světě. Viz společnost http://www.skoda-js.cz/
Navíc máme znalosti k provozu TOKAMAKů, dokonce jeden máme, taky tu máme Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou a speciální výzkumné centrum v Řeži u Prahy.

"a solárních elektráren"
Ano, to je taky slabé. Viz článek. Solárním panelům se v Česku daří
http://hn.ihned.cz/c1-22848300-solarnim-panelum-se-v-cesku-dari
(cituji: země se stává jedním z jejich nejvýznamnějších evropských výrobců - a to i přesto, že energii z nich získanou sama zatím příliš nepoužívá)

"tramvají"
České tramvaje ve světě: Portland, Tacoma, Cagliari atd. http://ihned.cz/3-23374900-tramvaje-000000_d-b0
(uznávám ale, že už to není co bývalo, když dříve byla každá třetí tramvaj na planetě z Česka...)

"a vlaků"
Tady nemám přesná čísla. To z hlavy nevím. Vím akorát, že jsme onehdá něco vyvezli do Finska a dalších zemí. A že tu podniají firmy jako ČKD Vagónka Studénka. http://www.vagonka.cz
nebo Škoda Holding
http://www.skoda.cz/holding/produkty/c31648

"Pendolíno jsem ale dovezli, stejně jako nové tramvaje do Prahy, že??"

NO ano. Museli. Protože projekt českého rychlovlaku byl zrušen během divoké privatizace a kvůli následnému krachu ČKD. Tramvaje pro Prahu jsou ale z Česka. Akorát design Škody 14T dělalo designerské studio Porsche.

Vzi "Tramvaje pro Prahu dodá Škoda Transportation (Škoda 15T)"
http://zpravy.idnes.cz/mf-dnes-ziskala-strezenou-podobu-nove-prazske-tramvaje-piy-/praha.asp?c=A080325_094253_praha_itu

"Mimochodem, na tu docela podstatnou minulou poznámku "nestěžují si náhodou všichni exportéři, že jim vadí ta silná koruna", jsi nějak nereagoval, jako ekonom s takovým přehledem :-)"

No to jsem samozřejmě nereagoval. Jako ekonom s takovým přehledem totiž vím, že silná měna je pro firmu problém pouze tehdy, pokud nedokáže konkurovat jinak, než cenou.

Takže ano, silná měna může být problém. Ale zatím se nikdo z vedení větších firem veřejně neztrapnil, aby nezačal skuhrat. Jak by pak asi museli řvát a skuhrat výrobci v celé EU, musejíce chudinkové vyrábět za tvrdá Eura? Jak by asi museli naříkat výrobci z Británie, vyrábějící za nehorázně tvrdé Libry Šterlinků?? Takže trh funguje (když se někde nevyloupne státem řízená ekonomika nebo nějaká zemědělská subvence...).

"Mám ještě 2 doplňující otázky k tomu tvému "Až si v USA koupíš Mercedes, tak možná zjistíš, že má koberce a čalounění z Česka."
1. Kolik se prodává v US Mercedesů?"

V USA asi 200 000 ročně. V globálu asi 1,3 milionů ročně.

"2. Kolik % aut na trhu v US má "koberce a čalounění z Česka"?"

Tak to si teda netroufám ani odhadnout. Jo takhle kdyby byla otázka, kolik řemenic, čepů, kladek a napínáků kladek z Česka je na jednom motoru BMW, tak to bych odpovědět dovedl: Všechny :D

"Jestli nevíš, tak plno automobilek buď dováží a nebo začíná všechno dovážet z jiných zemí jak z drahé Evropy, neboť drahá koruna zvedá cenu všeho, co se tady vyrobí."

Tak to teda nevím. Samozřejmě že mohou dovézt náhradní díly z Číny nebo Indie. Proč ne. Ale to by pak museli dávat záruku na vozy maximálně 3 měsíce. No a dostat nálepku nespolehlivého vozu, to si každej radši rozmyslí a Čínským náhradním dílům se vyhne obloukem.

Co se týká prdítek, jako je Tata, tak to v Evropě nemá šanci na úspěch. Ojetý automobil, v mnohem lepší kvalitě, mnohem bezpečnější, se dá v EU sehnat podstatně levněji.

Cayman řekl(a)...

Cappy, díky za "dělostřelecké" argumenty. Nemusíš zrovna takto "nabíjet", já opravdu docela dobře vím, co se u nás vyrábí a v jakém množství ;-)

Nemá cenu argumentovat detailně ke všem bodům, neboť to bychom se vzájemně upsali argumenty. K čemu to, řekni? Každý si myslíme své a nějaké psaní někde na Webu je k čemu?

Napíšu na to extra příspěvek, jinak si to povíme za 3-5 let...

Cayman řekl(a)...

Mimochodem, to LEGO je krásný příklad a jsem rád, že jsi ho zmínil. Kromě toho tvého optimistického linku (takových keců na webu najdeš), kde se ale také uvádí:

"Během let 2003 - 2006 Lego prodělalo okolo čtyř set milionů dolarů, tedy asi devět miliard korun. Aby firma ušetřila, začala stěhovat své továrny. Do Kladna se v roce 2005 přestěhovala výroba ze Švýcarska."

Takže katastrofální problémy řeší Lego už několik let, kdy teď se mu docela daří, když prodalo všechny hotely a Legolandy na světě, když zavřelo pobočky v západní Evropě a přesunulo do Kladna. Jestli z toho příkladu Lega nepochopíš, že další logický krok, po ztrátě dalších několika miliard, bude uzavření výroby v ČR a přesun do Činy, tak tě lituji.

Ale hlavně, že "60 procent světové produkce Lega pochází z Kladna", což? KOLIK stavebnic Lega se na světě prodá ve srovnání s jinými hračkami, to je už vedlejší?

Myslíš, že všichni někteří "Lego Manufacturers" z Číny, Indonésie, co nabízejí lego kostky, tak je nakupují na Kladně?
http://www.alibaba.com/showroom/Lego_Manufacturers.html

Viz také jiné linky:

- Toy maker Lego plans to dismiss 1,200 workers

"Lego said it was considering moving all or parts of its production to Eastern Europe or China..."

- Toy maker Lego moves production to Czech Republic

"Lego said it would also open a European distribution center in the Czech capital in early 2006, and close five existing centers in Denmark, Germany and France."

Cappy řekl(a)...

Cayman:

Napsal jsi, že "Jestli z toho příkladu Lega nepochopíš, že další logický krok, po ztrátě dalších několika miliard, bude uzavření výroby v ČR a přesun do Činy, tak tě lituji."

A hned na to dáš link na článek, kde se píše, že se Lego rozhodovalo mezi Českou Republikou a Čínou a vybralo si Českou Republiku...

No, takže kde je ten logický krok? Jak to teda je? Proč... to neudělali rovnou? Když tu možnost měli? Proč se nepřesunuli rovnou do Číny a stěhovali se do Kladna?

Aha. Asi jsou blbí a nevšimli si, že Koruna roste a že v dohledné době přijmeme drahé Euro...(joke).

Jo ledaže by v jejich rozhodovacím procesu, kam přestěhovat výrobu, hrály roli i jiné faktory, než silná měna...

Máš pravdu v tom základním. Zcela samozřejmě, pokud by tyto příznivé faktory pro investování v České Republice neexistovaly, a/nebo pominuly, a náklady na výrobu Lega v Česku by byly takové, že by byly pro firmu neúnosné, tak by byl zdejší provoz zrušen a přesunut jinam. To se může teoreticky stát, zejména vzhledem k faktu, že část problémů Lega je způsobena právě Čínským plagiátorstvím. Potud vše Ok.

Jenomže na druhou stranu je to krajně nepravděpodobné, protože je velmi nepraktické vyrábět v Číně - a mít přitom největší odbytiště v Evropě. Proč? Protože vzrůstající ceny skladování, ceny paliv a ceny lodní a kamionové přepravy mohou anulovat všechny výhody spojené s levnou výrobou (což se reálně děje).

Je to krásně vidět na samotném příkladu Číny a na Čínských podnikatelích, kdy se tito Čínští investoři stěhují do Evropy.

Realita je, že investice do výroby proudí oběma směry, kdy se i Číňané snaží uchytit v zemích, které jsou něčím strategicky výhodné (třeba polohou) a mají přátelské investiční prostředí = takže i do Česka.

Když si v jednom z předcházejících příspěvků zmínil beachcruisery, tak dám jako příklad právě kola. Už v roce 2006 zde Čínská firma, která jinak vyvážela Český křišťál do Číny, investovala do montážního závodu na výrobu kol 400 milionů korun. Dnes je možné v Česku sehnat jízdní kolo za 1990 Kč vč. DPH (asi 125 dolarů), ale i levnější a tato kola se montují v Česku, a jak jinak, také vyvážejí do zahraničí. Pochopitelně nejde jen o kola, ale i o elektroniku a dokonce je tu společný česko-čínský podnik na výrobu lodí v Děčíně.

Čili je evidentní, že tito investoři na tvrdou měnu zvysoka kašlou.

Okomentovat