Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jsou nápady, které lze uplatnit snad jenom v Google

I am really angrySkoro před rokem jsem psal, že Google nemá konkurenci a i když mám stále pár drobných výtek, tak v gloobalu je Google opravdu jednička.

Vzpomněl jsem si na to, jak některé firmy podporují ekologii, neboť jsem dostal zamítavou odpověď na jeden můj starší bláznivý nápad.

"Google celebrated an "Alternative Transportation Day" urging their employees to commute to work without the use of a car. For this occasion they offered every single of their +2,000 European employees a new bike."

Nejen na základě té zmiňované zprávy, jak Google podporuje ekologii a místo firemních aut koupil všem zaměstnancům v Evropě kola zdarma, nejen na základě fotky níže a dalších podobných, jak "čehůni" dodržují dopravní předpisy, nejen na základě zkušeností, kolik dětí má nějaké alergické, dýchací, či jiné "civilizační" choroby,... tak jsem se rozhodl také přispět alespoň maličko ke zlepšení situace.


Den bez aut jako dobrý marketingový nápad?

Měl jsem tedy bláznivý nápad, že zkusím prosadit Den bez aut v jedné nadnárodní firmě, pro kterou něco málo dělám. Co to je jeden blbej den bez aut? Říkal jsem si, že to snad pro nikoho nemůže být takový problém. Malý krok pro člověka...

Navíc, když jsem viděl, jak se tam všichni honosí nápady, předvádějí úspěchy, vzájemně se poplácávají po ramenou za plnění plánu a přitom o databázi nápadů se stará nějaká vybraná skupinka, která moc nápady nehýří a o nějaké publicitě, marketingu, či podpoře realizací nápadů ani nemluvě.

Byla to opravdu hloupá představa si myslet, že by někdo z těch firemních kravaťáků, či dámiček v kostýmcích, co jezdí každý den autem (prý k zákazníkovi), mohl považovat jeden den bez aut za dobrý nápad. Měl jsem představu, že by třeba mohli alespoň skočit na to (když už jim je životní prostředí ukradené), že by to mohl být dobrý marketing, kdy by se mohla současně vydat tisková zpráva a všechny noviny by to převzaly s odkazem na firemní Web.

Napsal jsem tedy v červnu loňského roku podnět té skupince, co má na starosti nápady, kdy jsem původně navrhoval 1 den v měsíci, ale osobně doplnil, že by jako kompromis stačil i 1 den ročně:

NEW Idea: Car Free Day

"What about to manifest our support to society and our environment and establish one regular day in a month as a Day without cars in our company?

I know it is not possible to do the same initiative as in Google for example but any small contribution could improve our world. It costs nothing and I think it would be appreciated in all countries in Europe as well...
"


Bláznivé což, požadovat jeden den měsíčně, ale je potřeba nadhodit velký cíl, aby se alespoň ten malý zrealizoval. Nějak jsem to pustil z hlavy, zavalen prací a asi i proto, že jsem věděl, že to nemá cenu a že to byl z mé strany jen takový výstřel do naprosté tmy.

Proto mě "pobavila" odpověď, co přišla před pár dny, tj. více jak za 8 měsíců!?

CLOSED - NEW Idea: Car Free Day

"...calls us to manifest our support to environment and proposed to establish one regular day without cars which our committee appreciated very much, however we see some serious difficulties behind as it is quite complex to organize such day considering the character of our business.

It would only make sense if this is followed by entire number of individuals who have company cars and currently we may not be able to schedule such day without problems. Nevertheless, we do encourage each employee to protect our living environment as much as he/she can.
"


Nechtěl jsem přece, aby všichni bez pardonu přestali okamžitě používat auta. Když někdo veze třeba servery, tak asi nemůže jet tramvají, popř. když někdo jede někam za Prahu k zákazníkovi, tak asi taky nemůže jet "reprezentovat" firmu nějakou okresní lokálkou nebo na korbě náklaďáku se zvířaty.

Každopádně, argument "it is quite complex to organize such day" je jako z parlamentu.

Co ale chtít po lidech, kteří nepodporují ani oficiální Den bez aut v Evropě a kolik takových lidí je všude kolem, kteří si ještě k tomu myslí, že kdo jede na kole, pěšky nebo MHD, tak že je nějaká socka. Škoda mluvit, jsem jen rád, že za chvíli prchnu "za kopečky" ;-(

Auta v Praze aneb dementi mezi námi

5 comments :

Anonymní řekl(a)...

Hehe, se nediv, s takovým nápadem bys neuspěl u žádné firmy, kde se fasují firemní auta. Aspoň u nás ne :-))

Unknown řekl(a)...

Cau Caymane,
souhlasim s tebou, Praha a vsechny metropole by si zaslouzily alespon jeden den v mesici bez aut. Obvzlast bych k ceste do prace nejakym tim verejnym prostredkem dokopal kravataky z vyssich mist, kteri fasuji kazdy rok sluzebni kary...JO JO JO!A co vic, tloustikum bych prikazal dopravit se do prace pesmo eventuelne klusem (dle vyberu:))
Kazdopadne si myslim, ze v Cesku je tohle nerealne, protoze prave ti upoceni Bavori, Medaci a Audaci rozhodujou (teda to spis na to ...) o techto rozumnych vecech.

Na zaver jeste poznamka k Dublinu a doprave.No, mistni to po prave komentuji souslovim "fukin hell". Neznam cisla kolik lidi jezdi do prace autem, ale znam realitu vsedniho dne...A to jim ani ten super drahej tunel moc nepomohl...Snad uz jen to metro, ktery uz tady nejakej patek planuji...

Cayman řekl(a)...

Trochu znám tu dopravu v Dublinu, bydlel jsem tam na různých místech. Ale nikdy jsem neměl potřebu jezdit autem každý den do práce a to jsem nějaký čas dojížděl z Blackrocku a později z Dun Laoghaire :-)

Anonymní řekl(a)...

Nebude snadné naučit lidi jezdit MHD, obzvlášť tam, kde jsou jen autobusy. V Olomouci nejezdím jinak než šalinou a směju se dlouhým kolonám na křižovatkách. Auto odstavím před barákem a mám pokoj. Dopravovat se po městě autem je zkrátka blbost. Auto je prostředek k meziměstské dopravě, kde např. ČD krutě selhávají kvalitou a cenou. Začínám ale postrádat při dopravě autem ty vzácné chvíle, kdy si můžu přečíst knihu, časopis... takhle se stresuju, kdy mě zase nas*re nějaký řidič kamionu svou "ohleduplnou jízdou".

Moje rada je jezdit pro zábavu po prázdných okreskách ;-)

Cayman řekl(a)...

Laďo, skvělé hodnocení, mimochodem Olomouc je jedinečný na dopravu, ať už pěšo nebo šalinó. Když jsem tam byl naposledy, tak jsem docela čučel, jaký informační systém je na zastávkách. To se hned tak nevidí a plno měst by mohlo jen tiše závidět :-)

Jinak, studium v Olmiku je jedno z nejlepších, řekl bych - město, hospůdky, lidi...

Okomentovat