Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Je důležitý hospodářský růst I. - Chcete také růst do výšky, šířky, délky nebo do hloubky?

Be the First and Win a fortressNechci teď psát o tom nabízeném "růstu do délky", kteréhož máme jistě všichni plno díky SPAMu v mailboxech. Jen mě napadlo, proč stále všichni ekonomové a skoro všichni podnikatelé mluví o nutnosti ekonomického růstu státu, či firem.

Ekonomika v ČR prý pěkně roste a stoupá vývoz českého zboží. To by mě zajímalo jakého? Těch pár automobilů to jako vytrhne? Hospodářský růst stoupá každý rok o pár procent a bude prý tento rok kolem 4-6%, kdy všichni ekonomové sledují poklesy dolaru, stoupání cen ropy a zlata, a bojí se inflace.


Proč musí ekonomika stále někam růst?

Vážně, neví to někdo? Copak stále roste spotřeba? Mně stačí 1-2 mobily, 1 kolo, 1 notebook, 1 jachta a helikoptéra (vtip) a nepotřebuji stále více a více věcí. Ani toho jídla nesním o moc víc, jak třeba před rokem, takže má spotřeba se udržuje tak nějak na stejné výši. Ani těch dětí se přece o tolik více nerodí?!

Je tedy opravdu nutné stále někam růst? Není náhodou důležité jen vyrůst podobně jako třeba u dětí, které dorostou do určité výšky a šířky a pak stačí jen zkvalitňovat produkci, tj. růst do hloubky?

Nevím, ale myslím, že mnohem spokojenější jsou ti, co se za ničím nehoní, nechtějí stále něco budovat, vydělávat víc a víc. Mají-li firmu, tak se nehoní za stále vyššími výkony a vyšší produkcí, neboť pochopili, že život je o něčem jiném.

Dobré firmy, když tedy nechtějí být "největší na celém světě", se spíše soustředí na optimalizaci nákladů a interních procesů, na spokojenost zaměstnanců a myslí na prostředí. Chytří majitelé takových firem se snaží spíše užívat života a rodiny, než zakládat stále další a další pobočky všude po světě, přijímat další a další pracovníky, aby mohli více vyrábět, exportovat a vykazovat stále nějaký růst pro akcionáře.

Příklad za všechny:

Jeden známý Američan vlastní na Floridě malou softwarovou firmu, která vyvinula dokonce vlastní databázi pro jednoho velkého klienta, kterému nestačil výkon ani MySQL, Informixu, PostgreSQL ani Oracle databáze, a potřeboval na svá data něco unikátního na míru.

Vyvinul tedy se svým týmem světově unikátní databázi, která svým výkonem několikanásobně převyšuje konkurenci na trhu a zákazník ji využívá na zpracování svých extrémních dat, kdy jeho databáze patří k největším na světě.

Ptal jsem se, proč tu databázi neprodává normálně na trhu, kdy prý již projevili zájem i někteří velcí zákazníci (telekomunikační firmy, firmy zpracovávající databáze všech vozidel nebo evidence řidičáků).

Jeho odpověď může být možná pro někoho nepochopitelná, ale přijde mi naprosto logická:

Nepotřebuje prý růst, neboť by to znamenalo další investice do firmy, přijímání dalších lidí do prodeje, supportu, na marketing, budování třeba i dalších poboček atd. Prý jsou nyní současní majitelé i všichni zaměstnanci spokojení, každý z nich má vilu u moře, kousek zaparkovanou jachtu, můžou si dovolit i 2 měsíce dovolené, pár miliónů mají i všichni zaměstnanci na kontě, tak proč stále někam růst a expandovat?

Rádi prý dělají, co je baví, takže mají jen pár takových velkých zajímavých projektů, vymýšlejí nové věci a zlepšení, a kdyby nechtěli, tak už nemusí ani pracovat.

Zajímavý přístup, což? Připomnělo mi to jednu chytrou myšlenku, na kterou jsem kdysi náhodně narazil a myslím, že stojí za zmínku.

Citace z webu JakZvysitProdej.cz (Pavel Řehulka):

"Jen po penězích totiž prahnou většinou lidé, kteří jich zatím nikdy moc neměli. Každý majitel firmy přirozeně chce, aby se jeho firmě dařilo a aby vydělávala maximum. Jakmile ale přece dosáhnete určité částky, přestanou vás samotné peníze motivovat. A dál podnikáte spíše proto, abyste se realizoval, abyste něco vytvářel..."


Co "hospodářský růst" vaší rodiny? Plánujete také "rodinný rozpočet" s nějakým schodkem jako bude třeba rozpočet ČR s letošním plánovaným deficitem 71 mld. Kč?

Viz také - Honba za stále větším ziskem

7 comments :

Anonymní řekl(a)...

Mluvis mi z duse, ale jelikoz ekonomii apriori nerozumim, nikdy jsem nad tim prilis nebloumal. Ale ten 'povinny rust' je skutecne prinejmensim usmevny. Nebo spis desivy?

Anonymní řekl(a)...

Hospodářský růst je podle mě důležitý. Ten tvůj příklad je logický z pohledu těch lidí v balíku. Někomu stačí opravdu jen dělat něco v malém ovšem s velikou přidanou hodnotou. Podobně se prý rozcházeli i hoši ze slavnýho idSoftu (Wolfenstein, Doom, Quake), kdy John Carmack jakožto hlavní programátor a mozek se chtěl orientovat hlavně na hi-tec hry a nechtěl nějak přehnaně expandovat, což se nelíbilo Johnu Romerovi. A takových příkladů by bylo více... Když se ale zamyslím nad důsledky ekonomického růstu, tak jako první věc, co mě napadne, je zvyšování životní úrovně napříč společností. Pro ekonomiku mají větší význam lidé jako Ford, Baťa, Gates, než Carmack či kamarád z Floridy :) Přinášejí totiž více příležitosti ostatním a ti ostatní dostanou dobrou práci, jistotu a můžou si také koupit třeba Fabii, můžou si dovolit i nějakou tu dovolenou atd. A lidstvo pořád není v takovém stádiu, kdy už všichni jsme na tom standardu, kdy už jsme spokojení jako Cayman. A to není ani v USA, ani v Evropě. A z chudoby 3. světa bude jistě západní civilizace ještě více profitovat a růst. Obávám se, že díky jistým charakterním vlastnostem druhu Homo Sapiens, toto nikdy neskončí, pokud celou planetu nezachvátí nějaké násilné regulace, totality a komunismus.

Cayman řekl(a)...

Rushid: Řekl bych, že děsivý :-)

Štěpec: Proč je hospodářský růst logický? Chápu, že to může ovlivnit "zvyšování životní úrovně", které zmiňuješ, ale vážně, myslíš si, že nějaké firmě jde při definování růstu firmy o společnost nebo o nějaké lidi?

Já bych řekl, že NE, že jim jde jen a pouze o zisk. proto nechápu tu neustálou hondu za zvyšováním produkce a vyšším prodejem.

Anonymní řekl(a)...

Hospodářský růst je důležitý. Pokud zagoogluješ Money as Debt pochopíš to. Peníze jako takové již dnes nejsou kryty zlatem ani jinou komoditou. Funguje to tak, že jsou to v podstatě dluhopisy. Vždy když si někdo půjčí peníze, vyrobí nové peníze do oběhu. Např banka má 1000Kč tak tobě půjčí např 9000Kč, tzn. že si vyrobil 8000Kč. V některých státech je dokonce povinnost krytí 0%. Tím, že veškeré peníze jsou dluhy a těch dluhů je vždy víc než skutečných komodit nebo zboží, je vždy třeba dluhy splácet většími penězi což vytváří větší dluhy a tak pořád dokola. Naše civilizace žije doslova na dluh. Proto musíme pořád růst. Mimochodem, kdyby se splatily všechny dluhy na světě nebudou existovat žádný peníze.

Cayman řekl(a)...

Bille, vím, že peníze nejsou kryty zlatem a jak fungují půjčky. Hospodaření státu je vždy založeno na nějakém dluhu a jeho splácení, ale to je trochu jiné téma.

Mně šlo spíše o to, že i úspěšné firmy se stále honí za vyšším růstem, jsou v zisku, tj. nemají třeba ani žádné úvěry a přesto stále chtějí růst, expandovat a být největší na celém světě.

Jak píšeš, že "naše civilizace žije doslova na dluh", tak to je právě ten problém. COPAK ty nebo tvá rodina žiješ na dluh? Ne, dovolíš si jen to, na co máš (i na ty příp. půjčky musíš mít).

Samozřejmě, když má člověk - firma - společnost stále nějaká přání a stále chce do něčeho investovat, tak potřebuje růst a mít větší zisk, aby bylo na rozvoj a na všechny ty dluhy. To je ale asi to jádro pudla.

Cayman řekl(a)...

A tohle je fakt dobré "...kdyby se splatily všechny dluhy na světě nebudou existovat žádný peníze" :-)

Contest Listing řekl(a)...

Pristup toho typka zo spominanej firmy sa mi paci. Ja by som urobil este jednu vec. Tu databazu by som predal nejakej inej softverovej firme za co najviac milionov - nech to oni dalej ponukaju a oni dalej rastu... ved mne uz to moze byt jedno, aj tak mam uz dost. :) Nie?

Okomentovat