Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

"Pěkný" nápad, jak vydělat peníze na Webu aneb chcete být jako "oni"?

I am really angryNěkdo začne dělat webovské stránky, protože má co říci, chce se podělit o zkušenosti nebo myšlenky ze svého života, či ukázat úspěšné podnikání.

Někdo třeba začal studovat v USA a rád se podělí o své dojmy, další na něčem zajímavém pracuje a baví ho prodávat dětské hračky, někdo se rád dělí o svůj jedinečný pohled na svět, zážitky z ostrovů, z Francie, Anglie, podělí se o to, co mu přinesl literární svět, další popisuje své neobvyklé dívčí peripetie, osobní traumata s ženami, příp. někdo rád a dobře píše, někoho "jen" Web stránky a jejich tvorba baví.

Chválím takový přístup a fandím všem nadšencům, co NĚCO dělají se zanícením, ve volném čase a bez ohledu na peníze, neboť ty přijdou také. Každý máme svůj originální přístup k životu, vlastní zážitky a zkušenosti.

Web stránky, či obecně Internet, nám i ostatním můžou, díky sdílení informací a osobních prožitků, pomoci v nalezení té správné cesty, kterou ale stejně budeme každý hledat celý život ;-)

Každá aktivita stojí za to i když se neubráníme kotrmelcům a věčným začátkům, neboť žádná rada není dost dobrá, příp. se nehodí pro náš unikátní životní příběh. Všechno je ale lepší, jak jen sedět a pasivně čekat, co nám život přinese. Jak jsem už také kdysi psal, je potřeba hlavně žít svůj život a přemýšlet, co dělám a proč to dělám.


Jak se dají vydělávat pořádné prachy?

Jsou lidé, co tvoří Web stránky nebo píšou svůj Blog pro zábavu nebo pro radost, kdy nadšení pro něco dokáže přilákat další stejně smýšlející lidi a z počátečního (zájmového) projektu se může vyvinout klidně i úspěšný business.

Na druhé straně někdo extrémně chytrý nebo vychytralý, chcete-li, přijde na úplně jiný způsob, jak využít své odborné zdatnosti a začne se patřičně činit, jak by mohl vydělat na všem okolo.


Chcete vydělat na Webu? Je to opravdu jednoduché ;-)

Registrujte si třeba veškeré možné domény, tj. klíčová slova a slovní spojení, které by někdo mohl na Webu hledat, doprostřed Web stránky dejte automaticky vygenerované odkazy na cizí články z jiných webů přes RSS, aby tam byl "jako" nějaký obsah, přidejte vlevo menu se zpětnými odkazy na své další vychytralé stránky, ať průběžně stoupá PageRank stránek a můžete je pak někdy v budoucnu výhodně prodat, no a všechno to pořádně obalte reklamou typu AdFox nebo odkazy eTarget.

Kdyby následující stránky měly místo toho menu vlevo ještě nějakou reklamu Google Adsense, tak je to dokonalý MFA Web se vším všudy a Google by to jistě s radostí vyřadil jak ze svého indexu, tak by i zablokoval Adsense účet a celý takový Web poslal "do kytek".


Proč někdo vytváří takovéto Web stránky?

Zde jen namátkou 3 příklady (stovky dalších by sem na Google servery ani nevlezlo), co nějaké firmy nebo jednotlivci zřejmě myslí vážně:

- Odev.cz

Doména Odev.cz

A k tomu ještě klíčová slova v Menu na podstránky na dané doméně v úplně stejném reklamních duchu:

Oděvní firmy, Oděvní látky, Oděvy, Funkce oděvu, Kovbojský oděv, Kožené oděvy, Lněné oděvy, Myslivecké oděvy, Nadměrné oděvy, Opravy oděvů, Pánské oděvy, Pracovní oděv, Pracovní oděvy, Řecký oděv, Společenské oděvy, Společenský oděv, Svatební oděv, Výroba oděvů, Zdravotnické oděvy, 70.léta oblečení, Adidas oblečení, Adio oblečení, Amok oblečení, Armani oblečení, Army oblečení, Aukce oblečení, Baby oblečení, Baletní oblečení, Barvení oblečení, Basketbalové oblečení, Batikované šaty, Bavlněné kalhotky, Bílé kalhotky, Bílé kalhoty, Bílé plesové šaty, Bokové kalhotky, Břišní tance oblečení, Cherokee oblečení, Cyklistické kalhoty, Cyklistické oblečení, Dámská móda, Dámské kalhoty, Dámské kostýmy, Dámské oblečení, Dámské šaty, Dámské svetry, Dámský kabát, Dětská móda, Dětské oblečení, Dětské svetry, Diesel oblečení, Dobové oblečení, Džínové kabáty, Elastické kalhoty, Elegantní oblečení, Elegantní šaty, Emo móda, Emo oblečení, E-shop oblečení, Esprit oblečení, Etno oblečení, Fishbone oblečení, Fitness kalhoty, Fitness oblečení,...


- OutDoorovaObuv.cz

Doména Outdoorovaobuv.cz

A k tomu ještě klíčová slova v Menu na podstránky na dané doméně v úplně stejném reklamních duchu:

Impregnace obuvi, Obuv, Outdoor obuv, Sportovní obuv, Trekingová obuv, Zimní obuv, Běžecké boty, Běžkařské boty, Boty, Boty alpina, Boty běžky, Boty do sněhu, Boty do vody, Boty na běžky, Boty na lyže, Boty na snowboard, Boty Nike, Boty outdoor, Boty pohorky, Boty Puma, Boty salomon, Boty trekové, Goretex boty, Goretexové boty, Gumové boty, Humi outdoor, Husky outdoor, Kotníkové boty, Lyžařské boty, Návleky na boty, Neoprenové boty, Odkapávač na boty, Outdoor, Outdoor batohy, Outdoor bazar, Outdoor boty, Outdoor bundy, Outdoor forum, Outdoor kalhoty, Outdoor oblečení, Outdoor outlet, Outdoorové hry, Outdoorové kalhoty, Outdoorové oblečení, Outdoorové vybavení, Outdoor trénink, Outdoor vybavení, Péče o boty, Pohorky, Pohory, Pohory impregnace, Sandále, Sandály, Sandály sport, Treckingové boty, Treckové boty, Trekingové boty, Trekové boty, Trekové sandály, Vyhřívací bota, Zimní boty,...


- Ostrovy.cz

Doména Ostrovy.cz

A k tomu ještě klíčová slova v Menu na podstránky na dané doméně v úplně stejném reklamních duchu:

Aleutské ostrovy, Alorské ostrovy, Azorské ostrovy, Baleárské ostrovy, Chorvatsko ostrovy, Cookovy ostrovy, Egadské ostrovy, Elafitské ostrovy, Faerské ostrovy, Havajské ostrovy, Kajmanské ostrovy, Kanárské ostrovy, Kanárské ostrovy dovolená, Kanárské ostrovy fotky, Kanárské ostrovy mapa, Kanárské ostrovy počasí, Kaperské ostrovy, Kapverdské ostrovy, Kapverdské ostrovy dovolená, Kapverdské ostrovy mapa, Kapverdské ostrovy počasí, Řecké ostrovy, Velikonoční ostrovy, Baffinův ostrov, Bouvetův ostrov, Cejlon, Cestování Madagaskar, Císařský ostrov, Duhový ostrov, Grónské moře, Grónsko, Guinea, Island, Island cestopis, Island mapa, Island počasí, Madagaskar, Madagaskar počasí, Mapa Islandu, Mindanao, Nová Guinea, Ostrov, Ostrov Ischia, Ostrov Jáva, Ostrov kos, Ostrov krk, Ostrov Lefkada, Ostrov Mauricius, Papua Nová Guinea, Průvodce Cejlon, Pustý ostrov, Sulawesi,...


Co říci na další Web stránky v úplně stejném duchu?

Neřeknu 1-2 takové Web "portály" nebo 10-20 takových Web "stránek", ale 100 a více na stejném principu? To opravdu stačí někomu k radosti jen dobrá doména, RSS agregátor článků z Webu, linky na dobré stránky a reklama, kterou "Doporučujeme" přes celou úvodní stránku?

Např. podobné "prodejní" domény:

dvdprehravac.cz + další reklamní Web stránky - hddkamery.cz, plazmovetelevizory.cz, prenosnepocitace.cz, miniveze.cz, onlineradia.cz, wifipripojeni.cz, inkoustovetiskarny.cz, jehlickovetiskarny.cz, widget.cz, bezdratovasluchatka.cz, silnicnikola.cz, luxusnikocarky.cz, loftovebydleni.cz, akciovetrhy.cz, onlinemarketing.cz, halenky.cz, rukavicky.cz, podvazky.cz, podpatky.cz, zlatenausnice.cz, vzorkyzdarma.cz, zasilkoveobchody.cz, batuzky.cz, kufriky.cz, deodoranty.cz,...

Např. podobné "cestovatelské" domény:

zajezd.com + další reklamní Web stránky - poznavacizajezd.cz, nizkonakladovelety.cz, jakarta.cz, jamajka.cz, borneo.cz, malajsie.com, atheny.cz, bulharskodovolena.cz, italiedovolena.cz, tureckodovolena.cz, madeiradovolena.cz, ibizadovolena.cz, dovolenarhodos.cz, dovolenakypr.cz, dovolenakreta.cz, kubadovolena.cz, dovolenaportugalsko.cz, thajskodovolena.cz, dubajdovolena.cz,...


Je opravdu nutná ta neustálá touha po penězích?

Uff, když se na to člověk podívá trochu z nadhledu a hlavně, vidí seznam všech těch registrovaných domén, tak zůstává rozum trochu vynechávat...

Všechny ty zmiňované domény sice nejsou zaparkované na Sedo.com, ale zaparkování, tj. přístup k podnikání je podobný, neboť se točí kolem výdělku bez práce, honbou za vyděláním tisíců, či miliónů zlaťáků a kolem té základní otázky "života, vesmíru a vůbec":

"Jak vydělat pořádné prachy?"

Aby bylo jasno, nekritizuji nějaké chytré vydělávání peněz, ale to zaplevelení internetu reklamou bez nějakého přinosu pro návštěvníky, tj. parazitování na cizích stránkách a cizím obsahu;-)


Každý ať si na to udělá svůj názor, pro mě z toho vyplývá následující:

1. Ověřuji si, že jména domén opravdu nemají žádný smysl, neboť stále více lidí už rozlišuje pseudo-stránky bez obsahu (většina domén s klíčovými slovy) od těch, které si najdou v Google dle skutečného originálního obsahu a dají si je do oblíbených.

2. Nikdy nebudu kupovat nějaké domény od spekulantů, neboť bych nechtěl své stránky na nějaké takové koupené doméně zařadit po bok reklamních MFA "šmejdů" se stejným jménem domény a jen s jinou "příponou", tj. TLD jménem.

Příklad: Proč bych např. kupoval kdysi prodávanou doménu faq.cz, když všechny ostatní TLD (faq.com, faq.net, faq.org, faq.info) jsou obyčejné reklamní MFA splašky?

Podobně, co dosáhnu nákupem hradcany.cz, když se jen zařadím po bok dalších reklamních TLD domén (hradcany.com, hradcany.info), které obsahují opět jen reklamní balast?

3. AdFox, eTarget, či jiné české kopie světových reklamních systémů tolerují MFA stránky, tj. Web stránky vytvořené jen a pouze za účelem příjmu z reklamy, které neposkytující žádný originální obsah.

Takové reklamní systémy je nutno ignorovat a opravdu se divím inzerentům, že takové služby využívají a vyhazují tak peníze do vzduchu místo toho, aby třeba podporovali nějaké soutěže talentů, či projekty na podporu mládeže, když už nechtějí kupovat zaměstnancům ponožky ;-)


Mluví se mi to, já vím...

Docela se hodí jeden citát z diskuze k jednomu chytrému rozhovoru:

"...tam kde rozhodují jen peníze, je slovo morálka takřka sprostým slovem!"

Je mi jasné, že když někdo potřebuje peníze "na jídlo", tak celé jeho podnikání je tím natolik ovlivněno, že smysl pro nějakou morálku nebo nějaké vyšší hodnoty jde stranou, jestli tedy vůbec někdy nějaké byly. Ať mi ale nikdo neříká, že někdo z těch doménových spekulantů nebo vychytralých publicistů cizího obsahu na Webu trpí hladem, že musí vytvářet na Webu takový balast.

Holt, ta správná socialistická "výchova" udělala u všech těch vychytralců opravdu nevratné škody, kdy poškození mozku se již většinou nedá napravit ;-)

Má snad nějakou hodnotu a nějaký smysl vytvářet všechny ty Made for Adsense, Made for AdFox, či Made for eTarget stránky? Rád bych se poučil, ale peníze jako důvod, prosím, neuvádějte, ty se dají vydělat i jiným způsobem.

14 comments :

Anonymní řekl(a)...

Dík za kompliment. Jestli z mého blogování někdy vzejdou nějaké peníze, určitě si na tebe vzpomenu. Případně zaletím na Caymany pozvat tě na panáka :)
Možná by se dal použít můj oblíbený výrok od Hemingwaye, jen lehce modifikovaný:
"Dobrý blog vždycky nakonec peníze vynese."
Reklama je otravná v jakékoliv formě.

Anonymní řekl(a)...

Tos jim to tedy nandal :-)

Ty všechny registrované domény jsou fakt síla a vypadá to opravdu, že "názvy domén už nemají žádný smysl".

Vojta

Rammi řekl(a)...

Chces tim zaroven jednim dechem rict, ze projekty, ktere vznikly za tim ucelem aby vydelaly penize nestoji za nic?

Cayman řekl(a)...

Rammi, to opravdu nechci říci :-)

Jen jsem zde upozornil na "projekty", které nic jiného nenabízí. Nebo snad ano, kromě reklamy?

Anonymní řekl(a)...

No teda, ty stránky jsou fakt síla! U něčeho takového vždycky zapochybuju o ruce trhu ;).
P.S. díky za pochvalu

Anonymní řekl(a)...

Tak jsem si vsiml, ze i ten tvuj prispevek tady se zobrazuje na nekterych tech zminovanych strankach. Treba tady napr.

http://www.ostrovy.cz/alorske-ostrovy
http://www.ostrovy.cz/balearske-ostrovy
http://www.ostrovy.cz/faerske-ostrovy

Jak to delaji? To jako prohledavaji web a zobrazuji blogy, co najdou s nejakym klicovym slovem? Tak to by asi stacilo napsat prispevek, pouzit klicove slovo a odkaz by se automaticky objevil na nejakych tech strankach.

To je dobre :-))

fylo řekl(a)...

Já osobně si stránky Martina prohlížel asi před 3 měsíci a hleděl jsem, jak to rozjel. Ono né nadarmo má Martin heslo - zautomatizovat vše, co jde zautomatizovat.. Fakt je, že nemají žádnou přínosnou hodnotu, krom těch desítek tisíc měsíčně na konto..

Z druhé strany to byl prostě nápad a oni si to zrealizovali.. Ale taky se mi to příliš nelíbí. Jinak pěkný článek.

Ps. - mé projekty to taky žvýká a taky mi z těch stránek chodí pár lidí. Musím přiznat, že právě přes statistiky jsem si těchto stránek všiml.

Fandor řekl(a)...

Vtipné je, jak se snažíš dělat z lidi, co podnikají v doménovém businessu, blbečky bez vzdělání a dávat jim za příklad šikovné české studenty v zahraničí. Problém je ale v tom, že já jsem venku studoval, Martin (majitel domén z příkladu) taky a největší český domainer vystudoval University College London. Možná jde jen o to, že jsme si uvědomili, že se nechceme udřít a zemřít :-)

Cayman řekl(a)...

Fandore, je hezké, že ti to připadá vtipné, ale já snad nikde z nikoho "blbečky bez vzdělání" nedělal?!

Každopádně, jsem rád, že se bavíš, když ukazuji na "šikovné české studenty", kteří něco dělají dobře a s nadšením.

Já se také bavím, neboť argumentovat tím, že někdo studoval "University College" nebo nějaký kurzík ve Finsku, příp. chodil v Irsku do jazykovky, a tím si myslet, že jsem ten nejvzdělanější na celém světě, je spíše směšné.

Stejně směšné až tupé mi připadá, že "se nechceme udřít a zemřít".

To snad nikdo normální nechce a znám plno lidí, co si už dělají, co chtějí a co je baví, přidávají ALE k tomu nějakou úroveň, výsledky a určitě tady po nich i něco zůstane.

Anonymní řekl(a)...

2FANDOR: Myslis, ze blbecek po studiu v cizine uz neni blbecek? Mozna ne, mozna neni blbecek, ale blbec.

Anonymní řekl(a)...

Moc tomu nerozumím,ale co je mi jasné-je lumpárna.Sama mám webové stránky na felicia dveře z laminátu a jeden podnikavec-shodou okolností bývalý skoro-kolega si zaregistroval stejný web,pouze s koncovkou net a teď mi ho chce za trojnásobek odprodat.Sice jiný případ,ale podobná vyčůranost.Nepohybovala jsem se na netu,neznala jsem to.Holt...naše česká ryzí povaha.Lída

Cayman řekl(a)...

Lído, jestli chce prodat jen jméno domény, která jinak nemá obsah, tak bych ho poslal někam. Příště by mohl nabízet k prodeji další stejné domény s příponou .info, .org, .biz, příp. i jiné :-)

Samotné jméno domény nemá žádnou cenu, když na ní není kvalitní a unikátní obsah, který přivádí návštěvníky z vyhledávačů jako jsou Google nebo Seznam.

Ať se daří v podnikání!

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Caymane, jako totalni BFU se na tebe obracim s otazkou zda mas nejakou zkusenost s joomla cms systemem (www.joomla.org) a zda bys nenapsal nejaky clanecek o tom, jak ma postupovat bfu co ma jiz domenu, ale bez cms, pri implementovani cms aniz by otravoval programatory kolem. Prosim o predani know how, pomuzes pak tisicum lidi, co resi stejny problem jako ja ;o)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj SkyDive, asi tě zklamu, ale Joomla CMS neznám. Kdysi mi to někdo předváděl a vím, že to na mě udělalo velmi dobrý dojem díky všem těm stávajícím funkcím a možnostem, jak vše lehce rozšířit.

Praktické zkušenosti s tím ale nemám, takže doporučuji pohledat na AJ Webu, určitě se najde někdo zkušený, co publikoval nějaké praktické návody.

Ať se daří :-)

Okomentovat