Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak vydělat na Webu s online reklamou aneb není jen Google Adsense, Adbrite, TextLinkAds

TopSpotWidget - Are You In My TopSpotsPár lidí se mě v poslední době ptalo, že by chtěli mít nějakou reklamu na Web stránkách a jaký reklamní systém si prý mají vybrat.

K takovým dotazům se stavím podobně, jako když se někdo ptá, jaký si má koupit počítač. Copak jsem nějaký prodejce počítačů nebo prodejce reklamních systémů?

Stále jsem přesvědčen o tom, že dobré zboží a dobré služby se prodávají samy, že není potřeba dělat nějakou reklamu, že stačí jen dělat svou práci dobře a zákaznící to ocení. Něco jiného je, ovšem, informování o nové službě, kterou nikdo ještě nezná, ale schválně, myslíte si, že kdyby najednou zastavili všechny reklamy v TV na prací prášky nebo zubní pasty, že by se nějak snížila jejich spotřeba?

To je ale věc všech inzerujících...


Jaké reklamy použít na Web stránkách?

Máte-li Blog nebo nějaké Web stránky a chcete-li trochu vydělávat poskytováním reklamního prostoru na svém Webu, tak máte k dispozici plno reklamních služeb u nás i ve světě.

Na své stránky můžete umístit jednoduchý HTML kód (podobně jako třeba kód na počítaní statistiky přístupů) a nechat si někde na okraji, příp. i v textu, zobrazovat buď textové nebo i obrázkové reklamy libovolné velikosti. Reklamy můžou být automaticky dodávané dle vašeho obsahu, tzv. kontextové reklamy, příp. se může jednat jen o textové linky, které propagují nějakou službu nebo výrobek.

(Tohle ovšem neplatí, máte-li svůj blog na Czech Made blogovacím systému BLOG.CZ, který umisťuje reklamy bez vědomí autorů na jejich osobní stránky, buď na konec jejich příspěvků, či i doprostřed textu, který vytvořil nebohý autor blogu. Všem takhle postiženým raději doporučuji přesun na nějaký jiný blogovací systém.)

Nemá opravdu cenu popisovat jednotlivé reklamní systémy, neboť všechno již bylo řečeno a popsáno. Doplnil bych jen ze zkušenosti, že Google Adsense a Yahoo! Publisher Network jsou nejrozšířenější systémy na světě a vhodné jak pro české (Google), tak i zahraniční stránky (Google i Yahoo!).

Reklamy Adbrite se hodí (zatím) jen pro anglické stránky a anglicky mluvící regiony, Text Link Ads pro více navštěvované stránky, které mají vyšší PageRank, BidVertiser umožňuje preferovat nejvyšší cenové nabídky, WidgetBucks reklamy jsou povolené (zatím) pouze pro anglické stránky.

Takových reklamních, affiliate a jiných dealerských služeb typu Amazon Store nebo AmaSenseAds, Google AdSense styled Ads, příp. jejich napodobenin v Čechách je několik stovek a skoro každý den nějaká nová vzniká. To je jen ukázka toho, jak tento obor celý svět láká a jak nakonec nikdo nebude nic dělat (kromě Číny), kdy všichni budou jen přesunovat peníze z jednoho účtu na druhý a živit se reklamou, příp. nákupem a prodejem domén ;-)


Co je nového na trhu online reklamy na Webu?

Možná jste si všimli, že jsem vpravo umístil TopSpot Widget "Are You In My TopSpots" anóbrž službu ScratchBack, což není prodej reklamy, ale prodej textových Tips na zvolenou dobu a za zvolenou cenu.

Takže, jednoduchý prodej tipů na zajímavé stránky, kdy vše probíhá přes PayPal a není problém mít na Web stránkách TopSpot Widget společně s jinými systémy, jako je třeba Google Adsense.

- ScratchBack: A fancy tip jar for your blog!
"ScratchBack is an online 'tipping' system. It allows you, the publisher, to accept tips and 'give back' links or images in return."

Líbí se mi, že tato služba není určena na reklamy prodávané na nějakém marketplace, ale přímo čtenářům stránek, kdy si můžete sami stanovit počet "tips" na stránce, svou vlastní cenu za jeden "tip" (minimum $1.00) v podobě textového nebo obrázkového linku.

Navštěvníci tak můžou umístit své vlastní linky (tips) a podpořit nějaký Web, kdy současně dostávají i zpětné linky na své stránky a můžou tak zvýšit návštěvnost svého webu.

Navíc, není žádné omezení na nějaký PageRank, takže daná tipovací služba se hodí třeba i pro nové stránky s nižší návštěvností, které mají dostatek příznivců.

- ScratchBack FAQ: So People Are Buying Ads On My Site?
"Technically, yes, but not really. You're not really 'selling' ads, you're accepting tips. Advertisers (your readers) do get something in return; a link or an image that displays on your site, but it's not an ad buy."


Kdo chce být "In My TopSpots" zde na blogu?

Umístil jsem tedy na zkoušku 10 možných linků zde na blogu, kdyby měl někdo zájem poslat nějaký zajímavý "tip". Cena jednoho "tipu" je $10.00 (pro začátek).

Současně v rámci vyzkoušení dané služby nabízím prvním třem, kdo umístí úspěšně "tip" zde na blogu, že si u nich na stránkách zaplatím taky jeden tip na oplátku (za stejnou cenu), když se tedy rozhodnou vyzkoušet danou službu a umístí vlastní TopSpot Widget na svých stránkách :-)

Toto je časově omezená nabídka a platí jen pro první tři tipy zde umístěné a potvrzené v komentářích, kdy nabídka končí nejpozději 1 měsíc od umístění třetího tipu, nejpozději však 30.4.2008, a nebude se dále prodlužovat na další období.

Update 20-03-2008: Jak jsme otestovali u prvního linku, tak nelze zatím používat českou diakritiku, takže názvy linků a komentáře uvádějte, prosím, cesky, tj. bez hacku a bez carek.

Současně jsem změnil způsob zobrazování, neboť při té stejné ceně vypadá zajímavěji ta možnost, že každý nový "tip" se dostane na první pozici a ostatní se posunou níže.


A co všechno je ještě možné v Américe?

Ta TopSpots služba je jen taková taškařice, ale určitě je to větší legrace, jak třeba AwesomeMillion.com, kde za "only $5 bucks" a $3.00 za fotku dostanete "certifikát" a k tomu "Your custom really awesome page!", kdy vaše "certifikovaná stránka" bude mít podobu jako má třeba Bill Gates.

Bill Gates is Really Awesome

Screenshot Source:
- BillGates.isReallyAwesome.com
"This Certifies That BillGates is the 105th 'Really Awesome-est' Person on the Internet!"

12 comments :

fandor řekl(a)...

neni lepsi spekulovat s domenami nez takto sbirat drobaky? :-)

Anonymní řekl(a)...

Jen tak pro srandu jsem to teda vyzkoušel. $10 není zase tolik. Každopádně koukám, že mají problém s češtinou :-/

Anonymní řekl(a)...

Hmm, to me nenapadlo, ze budou mit problemy s cestinou. Zkousel sem to jen na AJ strankach. Ted jsem na ceste, ale az budu odpoledne zpet u PC, tak se podivam, co s tim. Napada me, ze bych to zrusil, abys to mohl zadat znovu a penize ti vratim. Diky a omlouvam se za ty problemy.

Anonymní řekl(a)...

Díky za snahu.

Cayman řekl(a)...

Tak čeština je problém, lze jedině zadávat "tips" bez diakritiky. Napsal jsem jim to do supportu, tak snad s tím něco udělají.

Anonymní řekl(a)...

Hlasim, ze jsem poslal tip do toho tveho TopSpotu, ale musis to asi nejprve schvalit. Dik.

Zatim si to nainstaluji u sebe, at muzes take "tipovat" :-)

Cayman řekl(a)...

Petře, je to zábava a opravdu nepotřebuji "sbírat drobáky" :-)

Ta TopSpots služba se mi líbí, že se dá takhle udělat průzkum, jak to vypadá na trhu placených "tips" (tj. reklamy, linků, odkazů) v ČR ve srovnání se světem.

Je to podobná služba jako TextLinkAds, jen je možno to umístit na jakékoliv stránky a záleží jen na návštěvnících stránek, jestli toho využijí.

Pro zajímavost, na AJ stránkách mám už prodané všechny pozice i za vyšší cenu :-)

Cayman řekl(a)...

Michale, díky za link a dodělej si konečně ty stránky. Stále plno řečí a kde nic tu nic :-))

Anonymní řekl(a)...

Caymane, tak jsem to prubl ;o) Resp. u tebe mám "tip" už pár dní, ale teprve dnes jsem našel tento článek. ;o)

Anonymní řekl(a)...

JJ, vím o tobě, ale několikrát jsem se k tobě díval a neměl jsi na stránkách nic, kde bych mohl "tipnout", tak jsem stále čekal a čekal...

Konečně to tam máš, takže vydrž.Večer se k tobě zapíšu, ať to rozjedeme :-)

Anonymní řekl(a)...

Peníze dorazily. Dík za zajímavý link - www.panda.org. ;o)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj vsem, mam dotaz, muze mi prosim nekdo poradit co na ceske stranky mimo adsense? Bezduvodne mi blokli ucet bez vysvetleni, a vim ze ja jsem nic neporusila. Mam obavy, ze na stranky kam chodi tak 200-300 lidi denne nekdy vic nebo min asi nic lepe vydelecne neni. Navic bych ti graficky potrebovala aspon jako to ma google. Dekuji za kazdou radu, pripadne piste na email redroses22(zavinac)gmail.com

Okomentovat