Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Cayman Islands - Co v průvodci nenajdete?

People on BeachCayman Islands nebo chcete-li Kajmanské ostrovy, jsou tvořené třemi největšími ostrovy - Grand Cayman, Little Cayman, Cayman Brac.

Tahle perla v Karibském moři je stále jako několik dalších ostrovů i po rozpadu koloniálního impéria Západní Indie stále (dobrovolně) zámořským územím Velké Británie, čili taková pěkná anglická výletní "kolonie".

"Caymanians are nice people you will ever meet."

Nechci tady uvádět zeměpisné ani jiné podobné informace, kterých je všude kolem a kolem plno a nemá cenu se opakovat. Dostal jsem ale zase další email (už asi desátý za ten asi rok provozu blogu), kdy se mě někdo opět ptá na to samé. Jak tam sehnat práci, kde tam najít nějaké ubytování, jestli mám nějaké kontakty na zaměstnavatele...

Co je docela "zajímavé" a opravdu nevím, čím to je (jen tuším), že všechny dotazy byly v angličtině od lidí z ciziny a ani jeden nepocházel od nikoho z ČR nebo SR ;-)

Mapa - Karibske more

Možná by to někoho u nás také zajímalo, tak zkusím udělat nový cyklus a konečně popsat, jaké je mé spojení s ostrovy, co a pro koho jsem tam dělal, včetně nějakých tipů na dovolenou, či na práci, kdyby byl zájem.


Jak se dostat na Cayman Islands?

S low-cost airlines se tam asi nedostanete, i když zajímavé slevy se dají také najít. Jako každé cestování záleží na sezóně, jak dlouho dopředu si rezervujeme letenku a hlavně, odkud chceme letět.

Na Grand Cayman létají všechny velké letecké společnosti, takže je nutno si zkusit za kolik jsou aktuální ceny letenek z různých lokací a u různých aerolinek.

Je možné to neuvěřitelně kombinovat a neletět nejdražším spojem třeba z Heathrow v Londýně, ale zkusit letět třeba do US a pak pokračovat jiným letem z Miami, Tampy, případně malými charterovými lety z Kuby, Jamajky, či Puerto Rica. Kdosi tam cestoval i lodí z Miami nebo Ft. Lauderdale na Floridě, což je ovšem spíše na samostatnou dovolenou po Karibských ostrovech.

(Kamarád kdysi přiletěl způsobem, že si našel nejlevnější dovolenou na Jamajce u nějaké cestovky, což snad dostal ještě se slevou last-minute, hned po příjezdu sedl na letadýlko, které lítá na Grand Cayman a měl to levnější, jak kdyby koupil samostatnou letenku v sezoně.)

Když vám ale letenky platí firma v UK, tak moc nekoukáte na cenu, ale co si pamatuji, tak zpáteční letenka Heathrow - Grand Cayman stála nějakých 400-800 GBP (dle sezóny), kdy jednou se mi podařilo sehnat pro rodinu přímé letenky za asi 220 GBP.


Co je na Cayman Islands tak úžasného?

Moře, lidé, životní styl.

Kdo byl někdy na Kubě nebo na Jamajce, či v Dominikánské republice, tak si asi to moře okolo umí představit. Potápění tam patří k tomu nejlepšímu na světě díky unikátním korálovým útesům a tropické fauně.

Základní rozdíl je hlavně v úrovni služeb, neboť Cayman Islands mají zcela určitě nejvyšší ekonomickou úroveň v Karibiku a patří k zemím s nejvyšší životní úrovní na světě. Třeba vzhledem k tomu, že se tam neplatí daně (kromě importních a poplatků za zakládání firem, či poplatků za zaměstnávání cizinců) a vzhledem k výši HDP na jednoho chalana kajmanského.

No a také úřední jazyk je angličtina, což je výhodou pro každého v oblasti, kdo neumí španělsky.

Co je ovšem úchvatné, tak že tam mají jen guvernéra dosazeného z Británie (ten současný je i skautským náčelníkem) s nezbytným týmem na provoz zemičky. Díky tomu, že stále patří pod Británii, tak se nemusí starat o zahraniční politiku ani o armádu a zbrojení, nemusí živit byrokraty, aby zasedali někde v OSN, EU, NATO,... Kdyby něco potřebovali, třeba vojenskou ochranu, tak zavolají královně do UK a ta to zařídí.

Napadá mě, že by to byla pěkná úspora peněz, kdybychom armádu v ČR zrušili, místo EURa zavedli USD a stali se třeba 51. státem USA :-)


Proč jsou Cayman Islands tak lákavé pro zakládání firem?

Každý asi slyšel o offshore finančních centrech a že Cayman Islands jsou jedna z takových oblastí, kdy tam hodně společností přenáší své finanční aktivity. Řekl bych, že více jak 80.000 registrovaných firem, a to nejen bank, finančních fondů, pojištovacích, leasingových či záručních společností, makléřských či právnických firem, mluví za vše, když se to hlavně poměří na asi 50.000 obyvatel.

Pořád je to ale nic ve srovnání třeba s British Virgin Islands, kde je prý více jak 600.000 registrovaných firem :-)

Třeba firma, pro kterou jsem pracoval, byl mezinárodní trust, který vznikl jako joint venture investičních fondů z různých zemí na světě, kdy k založení společnosti v low tax zemi došlo jen z důvodu společného investování, kdy každá participující firma se zabývá podnikáním, daněmi, účetnictvím jen ve své vlastní zemi.

No a jelikož se jednalo o rovnocenné partnery, tak nikdo nebyl ochoten přenechat výhodu "domácího hřiště" jinému partnerovi, proto se zvolila pro společný podnik nezávislá off-shore země. Všichni členové v mezinárodním trustu jsou na tom stejně a nikdo není ve společném podniku znevýhodněn.

Výhodou byla také možnost působení společného podniku na světových burzovních trzích, na což by asi ne všechny firmy dosáhly individuálně. Mimochodem, prý na burze v Hong Kongu působí více jak 75% firem založených právě v off-shore zemích?!

(Tohle je jen jeden z mnoha legitimních důvodů, proč se některé firmy zakládají v "offshore" zemích.)

Mimochodem, kromě mnoha jiných, tak na Cayman Islands jsou registrované takové firmy, jako např. Transocean, s pobočkami po celém světě, Seagate Technology, či Semiconductor Manufacturing.

Vězte tedy, že Cayman Islands nejsou žádná prádelna špinavých peněz (alespoň ne jiná, než jakákoliv jiná země), jak to předvedli třeba ve filmu The Firm s Tomem Cruisem a Gene Hackmanem, kdy účetní firma z Memphisu prala pro mafii peníze, soukromým letadlem převážela hotovost na ostrovy, peníze složila v jedné ze svých bank na účet jedné ze svých firem a pak mohla oficiálně převádět do US.

Jasně, že se zde vyskytují praktiky na pomezí etiky, případně toho systému chce někdo zneužít, ale to platí stejně pro všechny země na světě. (Napadá mě třeba kauza Enron.)

Navíc, když nějaký ostrov nemá pevné hranice, povoluje soukromou registraci letadel a lodí, kdy zmizet před policií do vzduchu, či mezinárodních vod je asi jednodušší, tak láká velké množství různých padouchů, kteří by toho chtěli využít. Od toho jsou tady ale všechny ty instituce jako Interpol, FBI, NSA, MI6, či Policie ČR, aby si na podobné praktiky došláply.


Práce a podnikání na Cayman Islands

Psal jsem o tom už kdysi anglicky jako lovec perel na jednom surfařském blogu, ale kdyby byl dostatečný zájem (v komentářích), tak bych mohl něco upraveného doplnit i sem, kdy mě napadají témata:

- Jak jsem se dostal na Cayman Islands
- Pro koho jsem pracoval a co jsem tam dělal
- Rodina, děti, školy a zábava
- Karibský způsob života

- Jak najít práci a získat pracovní povolení
- Dlouhodobé ubytování, hotely s potápěčským programem
- Jaké jsou ceny, měna, platy, daně
- Tipy a návody, co, kde a jak na Cayman Islands

Grand Island - Light house


Viz také - Related Links:

Cayman Islands - Grand Cayman, Cayman Brac, Little Cayman
"Caribbean vacation adventure Travel and Tourism Site is an interactive site featuring dynamic Flash maps, screensavers and a library of photos and information on accommodations, attractions, dining, scuba diving, snorkelling, fishing and more."

16 comments :

Anonymní řekl(a)...

"...kdybychom armádu v ČR zrušili, místo EURa zavedli USD a stali se třeba 51. státem USA"

To nemyslíš snad vážně?

Budu se ale těšít, jestli budeš pokračovat v tom seriálu. Zajímá mě hlavně, kolik stojí bydlení a jaké jsou tam ceny na život.

Potkals tam nějaké Čechy, co by tam byli delší dobu?

Anonymní řekl(a)...

Máš tam chybku, asi čerpáš z nějakých strých dat. Na Panenských ostrovech je zaregistrováno více než 1.000.000 firem a ne 600 tisíc. Každý rok přibývá dalších cca. 50.000 společností.

Píšou o tom zde:
http://www.danovyraj.cz/index.php?id_document=2186

Dobré, že? Každá firma musí platit roční "daň" 350,- USD, takže ten stát na tom vydělá ročně 350 miliónů dolarů.

Ať se daří!

Dolfa řekl(a)...

Taky se těším na další pokračování série :-)

Anonymní řekl(a)...

Taky bych velmi ocenil, kdyby si pokracoval a podelil se s nami o neco z Tvych zkusenosti. B.

Anonymní řekl(a)...

Určitě si jakékoliv další pokračování rád přečtu, člověk nikdy neví, kde se ocitne za pár let.

Anonymní řekl(a)...

Rozhodne píš ďalej ;)
"Jak najít práci a získat pracovní povolení"

Anonymní řekl(a)...

Rad bych videl pokracovani o pracovnich zalezitostech plus neco o zivote na tak krasnem miste. Uz se moc tesim!

Anonymní řekl(a)...

Moc fajn článek, určitě se těšim na pokračování :) Díky za super blog

Anonymní řekl(a)...

určitě napiš pokračování, už se moc tešim...jinak cayman islands - moc sympaticka zeme:)

Anonymní řekl(a)...

Jen tak dál,určitě pokračuj.Jestli bys moh nastínit,v čem se tak dá na kajmanech podnikat,nebo kde tam pracovat.Díky

Anonymní řekl(a)...

Taky se pridavam s prosbou o pokracovani, je to moc zajimave cteni

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, nevíte někdo jak je s vízem na Kajmany?Elle

Anonymní řekl(a)...

Tak nevím, když budu něco opravdu hledat, tak co je jednodušší, jak zkusit vizum Kajmanské ostrovy bez nutnosti čekání na nějakou odpověď :-)

Nedávno bylo ještě potřeba turistické vízum (na 1-6 měsíců), co dávali na UK ambasádě v Praze asi za 1500 Kč, příp. vyřizují i některé cestovky. Nikdy jsem ho ale nepotřeboval, cestoval jsem na work permit, takže nevím, jaký je aktuální stav.

Jinak, když poletíš s mezipřistáním např. v Miami, což je někdy výhodnější, neboť můžeš pokračovat levněji s Cayman Airlines, tak potřebuješ ještě US vízum na ten tranzit.

Nebo se ptáš na pracovní povolení? To je trochu složitější proces, musí o to požádat daný zaměstnavatel a trvá to asi 1-2 měsíce.

Zde jsou oficiální entry requirements.

Napíšu o tom snad brzy v pokračování.

Anonymní řekl(a)...

No, úplnej debil nejsem, ikdyž na to moje otázka asi vypadala:) samozřejmějsem tyto stránky prolezla...spíš jsem chtěla vědět jestli tyto stránky ještě fumgují a ujistit se. Můj problém je, že potřebuji odletět na Kajmany za přítelem...vízum tedy určitě potřebovat budu...práci mi najde než přijedu nebo až tam budu něco doseženu...takže pracovní povolení budu asi řešit až tam(ono to ani jinek nejde :) ) A ještě se chci zeptat - musel jsi splnit ten vstupní test?nevíš jestli je nějaký problém dostat vízum?díky moc

Anonymní řekl(a)...

Jj, pracovní vízum je mírný problém, musí se zaručit zaměstnavatel, je platné jen pro tu danou pozici, musí zaplatit poplatek. Já ho měl vyřízené ještě před vstupem přes pobočku tamní firmy, jinak bych se tam asi nedostal.

Ještě jsem potřeboval zdravotní potvrzení na všechny možné nakažlivé choroby, aby se tam něco nezavleklo. Doporučuji vyřídit v ČR, notářsky ověřit a překlad soudním tlumočníkem. Nevím ale, jak dlouhou to má pak platnost.

Candy řekl(a)...

Zapomeňte na to, že přiletíte na Kajmany a budete tu hledat práci, tak to tady nechodí. V době vyřizování prac. povolení NESMÍTE být na ostrově, podle zákona tady. Práci si musíte zde najít přes internet nebo nějakou agenturu, zašlete DHL vyplněné formuláře (zdravotní vyšetření je nutností, stejně jako výpis z rejstříku trestů) svému zaměstnavateli, ten je předá na emigrační úřad a pokud prac. povolení dostanete, tak ještě po příletu hned na letišti skládáte test z Aj, znovu jdete na odběr krve a ještě musíte osobně navštívit emigrační úřad. Jinak Češi vizum nepotřebuji, jen nezapomeňte na Estu, přestupejete-li v USA. A jestli budete něco potřebovat, tak na ambasádu VB se ani neobracejte, tam Vám s ničím neporadí.

Okomentovat