Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Proč používat Twitter nebo nějaký jiný "deníček" na evidenci našeho života?

Time ManagementNikdy jsem nechápal, proč si někdo tak oblíbil Twitter a proč tím ztrácí čas. Koho vůbec zajímá, co kdo dělá každou minutu nebo hodinu?

K čemu to slouží, kromě potřeby grafomanů zaznamenávat každou maličkost? A jak dlouho to psaní poznámek může někdo vydržet? (Jak vidno ani pan podnikatel v US to dlouho nevydržel a Twitter zrušil, což je jen jeden z mnoha příkladů, kdy počáteční nadšení opadne.)

Dokázal bych ještě pochopit vznik takového projektu a jeho dočasnou popularitu, neboť existuje mnoho podobných příkladů, kdy se prosadí, na závěr třeba i dobře zpeněží, podobně bláznivý nápad. Souvisí to ale asi s nevědomostí a neznalostí, kdy mnoho lidí ani netuší, že i současné služby je možno využít na podobnou evidenci.

Proč potřebuji extra evidenci "krátkých zápisků", když úplně stejně je možno využít nějaký stávající blogovací systém? Třeba na Blogger.com je možno si také vytvořit "deníček" a posílat do něj krátké zprávy místo dlouhých příspěvků s grafikou, fotkama apod.

Navíc, Blogger.com patří Google, takže je záruka pokračování a profesinálního vývoje v budoucnu, kdy je možno posílat příspěvky mailem, v RTF nebo HTML formátu, přes telefon i pomocí SMS, využívat RSS, či všechny možné gadgets třetích stran, pro integraci na jiných Web stránkách.

(O možnosti vytvořit si uzavřený okruh čtenářů, či přímo autorů - přispěvovatelů, asi málokdo ví, přitom toho lze pěkně využít na sdílení informací třeba v nějakém týmu nebo v rodině.)

Všem službám typu Twitter a jejich českým napodobeninám, které někdo ve volném čase vytváří a které se na českém písečku klasicky vyrojily jako kaluže po dešti, chybí totiž to základní pravidlo všech dobrých věcí a služeb: SMYSL!

Chybí smysluplná odpověd na otázku: "K čemu tohle vlastně je?" a v případě, že by to někdo myslel "podnikatelsky", tak chybí odpověď na druhou základní otázku: "Kdo to bude financovat a zaplatí provoz?"


Nápad, jak zlepšit Twitter?

Nechci Twitter nebo podobné služby jen kritizovat, ale smysl by měly, kdyby umožňovaly něco víc, tj. není tam třeba žádné vyhodnocování času a upozorňování na zlepšení, žádné statistiky, čím člověk "ztrácí" čas a co by mohl zlepšit...

Není to ani evidence úkolů, zakázek, nápadů, se kterými by se dalo dále pracovat. Je to jen taková hračka pro ty, co neví, že čas má nějakou hodnotu a že množství času je limitované.

Asi před rokem jsem udělal podobnou "evidenci" toho, co dělám, což sem tam používám, když potřebuji pro nějakou zakázku sledovat přesné časové náklady, kdy sleduji dle úkolů a skupin čas (tj. náklady) na jednotlivé etapy projektu, eviduji všechny hotové i plánované kroky, nápady na budoucí rozšíření, včetně plánované i skutečné časové náročnosti všech úkolů a konkrétních kroků, které vedou k cíli:






Kromě základní evidence to obsahuje i pár "enterprise" funkcí, jako dopočítávání celkového času, porovnávání plánovaného času, kalkulace finanční náročnosti dle hodinových sazeb v jednotlivých kategoriích, kalendáře budoucích úkolů, včetně sestav, fakturace pro zákazníky, či grafických výstupů pro lepší názornost.



Je to taky takový jednoduchý webovský "deníček", pro neomezený počet uživatelů, pro neomezený počet evidencí projektů, evidencí úkolů a jednotlivých kroků, včetně plánování a optimalizace času, kdy mě napadá, že bych to mohl klidně (po zjednodušení) využít i jako "Twitter" a místo evidence pracovního projektu tam dávat i všechny osobní "zážitky", což se ale dostávám k tomu základnímu a to je ten zmiňovaný "smysl".





















Děláme vždy, co má nějaký smysl?

A když už nějaká osobní "evidence", co dělám celý den, tak by to mělo být něco, co by mně nebo někomu dalšímu něco přinášelo.

Napadá mě třeba ten projekt, jak někdo chodil celý den se zapnutou videokamerou a natočil opravdu svých 24 hodin, včetně ranní toalety, cesty do práce, pracovních schůzek, sportu, nákupů, hospody s kamarády, sexu s přítelkyní, spánku... Pak to jen sestříhal a pustil zrychleně jako 1,5 hodinový film.

To pak má alespoň nějaké kouzlo a o něčem to vypovídá :-)

6 comments :

Anonymní řekl(a)...

Napadá mě jeden smysl Twitteru a to ne nepodstatný. Zábava! Když to někoho baví, tak proč ne?

Ty sám jsi tady mnohokrát uváděl, že člověk má dělat, co ho baví, tak proč tohle? Je to to samé, jako hraní her nebo ne?

Cayman řekl(a)...

Souhlasím a beru zpět své kritické připomínky. V případě, že Twitter někoho baví a těší ho to psaní, tak proč ne.

Radost především :-)

Anonymní řekl(a)...

Hm. Taky mi vůbec není jasný, k čemu to je... (jinými slovy "konečně s Tebou můžu souhlasit :-D)

Anonymní řekl(a)...

Mně taky nebylo moc jasné, k čemu twitter je, tak jsem ho vyzkoušel a zatím mě docela baví. Jenom nevím, jak dlouho mi to vydrží.

Unknown řekl(a)...

Nějaký smysl to dává. Dám příklad. Máte starého kamaráda,kterého vidíte či slyšíte jednou za půl roku. Třeba je to bývalý kolega a bydlí 300 km od vás. Proč ho tam nenajít a nekouknout se co právě dělá a nekontaktovat? Zabere to minutu. A udělá radost...

Anonymní řekl(a)...

Myslím, že najít kamaráda na Webu lze mnoha různými způsoby, kdy Twitter může být také dobrý způsob. Podobně ale může pomoci "jen" Google Search, příp. LinkedIn, jak jsem zmiňoval třeba zde - Finanční krize v sociálních sítích aneb modelky v mé síti.

Já se podivoval spíše nad tím smyslem toho pravidelného psaní na Twitteru, neboť koho ve své podstatě zajímá, co měl kdo na oběd, že zrovna vstal, jede na poštu...

Něco jiného je ale využívat takové služby v podnikání a ke "skryté" propagaci :-)

Okomentovat