Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Práce plno všude, ale nějak nejsou lidi

Koukám, že se nějak roztrhl pytel s pracovními nabídkami pro IT profesionály, kdy kromě Opera Software, která hledá programátory, či testery, tak i Skype v Praze hledá lidi.

Upozornil mě na to jeden kolega, který lituje, že není programátor a ptal se mě, jak by se jím mohl stát. Vím já? Jasně, že vím, ale netuším, jak se stát programátorem třeba za měsíc. To mě tedy nenapadá a navíc, už nejsem nějak moc "programátor", jak si ho někdo představuje, tj. nepíšu žádný kód od rána do večera. To mě nebaví, neboť jsem od přírody línej ;-)

Viz - Skype v Praze posiluje!

"Po úspěšném vybudování českého centra a sestavování týmů složených z vyjímečných senior vývojářů, jsme se rozhodli otevřít další senior pozice právě v Praze k posílení vývoje Skype, který v současné době používá 276 milionů lidí na celém světě."

Skype vývojové centrum v Praze hledá kromě C/C++ vývojářů, také PHP developery, případně Delphi programátory (jsem netušil, že Skype client je v Delphi). Takže kdo má zájem, něco umí, tak práce je všude plno. Stačí jen chtít, hledat a hlavně mít nějaké ty znalosti. Kolikrát jsem tady už o tom psal, že :-)

Skype Jobs for programmers

Kdysi jsem psal v příspěvku Chcete telefon v USA? o výhodách SkypeIn, tj. lokálního čísla skoro kdekoliv na světě, se záznamníkem a přesměrováním kamkoliv, což využívám už nějakou dobu a stále si ověřuji, že Skype je jedna z těch dokonalých služeb, na které nedám dopustit. Po více jak dvouleté zkušenosti (ne-li delší) nemám sebemenší problémy (ťuk ťuk).

Divím se jen, jak může být ještě někdo na světě, kdo Skype nevyužívá. Nebo existuje nějaký jiný způsob, jak telefonovat zdarma mezi počítači nebo za mírný poplatek na jakékoliv číslo?

8 comments :

Anonymní řekl(a)...

Kromě skype je tu i eBay :)

http://itbiz.cz/ebay-praha

Jinak co se týká klientů v Delphi, je to teoreticky možné, ale co vím, tak česká pobočka Skype bude řešit hlavně intranetové aplikace a věci na pozadí. Do vývoje samotného jádra Skype (klienta) se asi hned tak každý nedostane (hlavně i kvůli zatajovaným protokolům a kodekům).

Anonymní řekl(a)...

Telefonovat zdarma se dá i firemním mobilem a nemusíš mít zrovna Skype :-))

Anonymní řekl(a)...

V Delphi je delana stale hromada veci, ktere se pouzivaji vsude mozne. Klient Skype je napsany v Delphi jako jina spousta softwaru, ktery na desktopu pouziva spousta lidi (Total Commander, Spyware Terminator...).

Anonymní řekl(a)...

Problém, který si neuvědomují firmy je, že všichni shánejí programátory v Praze. A že 99% firem chce mít toho člověka nastěhovaného v Praze. A v Praze je jen omezený počet lidí a většina ze zbytku republiky se do Prahy stěhovat nechce, nebo nemůže.

Já jsem třeba z Moravy a tady jsem to vzdal - pracuji pro zahraničí z domova a ať si v Praze trhnou.

Pokud už bych se rozhodoval někam za kariérou, tak proč do Prahy, proč ne třeba do Irska, nebo jinam? Vždyť ono už je to jedno, jestli přesídlíte tam, nebo o kousek dál - uvědomuje si to vůbec Praha?

V celém státě je obrovský počet velmi kvalitních programátorů, a velká část z nich není v Praze a nehodlá se tam stěhovat. Zajímavé je, že zahraniční firmy po nás sahají všema deseti - prosazujeme se a v podstatě všechny kvalitní lidi v oboru co znám a nejsou z Prahy už pracují pro zahraničí.

Ale firmy budou dál a dál se stěhovat do Prahy, dál a dál firem bude koncentrovat svá vývojová centra v Praze - dál a dál budou trvat na přítomnosti v Praze.

Cayman řekl(a)...

To je přesné a taky nechápu tu centralizaci v Praze, když v dnešní době je možno dělat remotely odkudkoliv a pro kohokoliv na světě.

Některé firmy možná nechápou, že pro Čechy je trochu problém se stěhovat za prací, tak proto si vyberou to největší město, kde přeci jen je větší koncentrace nějakých odborníků.

Na druhou stranu se ale nedivím, že někdo otevře pobočku v Praze a ne třeba někde v Uničově nebo ve Znojmě. Tam se asi nikdo stěhovat nebude a třeba céčkařů se tam asi taky moc nevyskytuje.

Anonymní řekl(a)...

Musim reagovat na predesle prispevky, snad nemuze nikdo chtit, aby nejaka zahranicni firma zakladala vyvojove centrum nekde na "malem" meste kde je predem mnohem mensi pravdepodobnost, ze sezene dobre programatory nebo jine, kteri by meli zajem se sem prestehovat. Kdyz uz stehovani tak za lepsim a lepsi nez do prahy a okoli v soucasnosti neni (mnoho hledisek ale objektivne porad nej), takze mi to prijde jako plac nad vlatni nechuti se nekam pohnout... Ten kdo opravdu chce tak pro to neco udela...

Anonymní řekl(a)...

To, ze se nejaka zahranicni firma usidli v Praze, tak z jejiho globalniho pohledu sla blize ke svym potencionalnim zamestnancum. VZdyt prece 200km neni ve svete zadna vzdalenost a naopak pro nekoho ,kdo opravdu ma zajem u nejake svetove firmy pracovat muze byt zajimave, ze se za dobrou praci nemusi stehovat dvatisice km do Irska, ale treba jen tech 200km do Prahy.

Pokud nekdo napriklad z toho Znojma bude cekat, ze zajimava prace prijde za nim az do Znojma, tak mam obavym ze se nedocka :-)

Pokud se podivas na mapu sveta, tak Praha a Znojmo jsou totiz vedle sebe, ale na rozdil od Znojma je Praha opravdu metropole se vsemi vyhodami, ktere umisteni firmy v metropoli prinasi :-)

Aisha řekl(a)...

It would be fun to learn your language. It looks difficult! :)

Okomentovat