Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Microsoft změnil nejvíce naše životy a otevřel nám dveře poznání

My IdeasI když jsem kdysi nenastoupil do Microsoftu, tak mám tuhle firmu rád a toleruji jeho někdy sporný přístup k zákazníkům vyplývající z dominantního postavení na trhu.

Nikdy mi nevadil jeho monopol na trhu desktopových PC, ba naopak, vždy jsem ho bránil proti všem kritikům, kteří nemohli rozdýchat, že na trhu nevládne jejich oblíbený operační systém jako System9 od Apple, OS2 od IBM, či třeba Linux.

Někteří kritici Microsoftu totiž nepochopili a nikdy nepochopí, že za zánikem nebo menší popularitou jejich favoritů nestojí Microsoft, ale že si musí stěžovat na tom správném hrobě, tj. třeba "nadávat" na IBM, že "zazdila" skvělý OS2 (podobně, jak nyní Informix), že mají kritizovat Apple za jejich špatný marketing a hloupou cenovou politiku, která způsobila, že Apple se používá jen okrajově a spěje spíše k zániku.

Fanatici, prosazující Linux na desktopech, by se také měli zamyslet, k čemu byl, je a bude Linux 99% uživatelům, kteří potřebují "jen" psát texty, brouzdat na Webu, hrát hry a hlavně, být kompatibilní s ostatním světem.

Navíc, musím říci, že za všechno, co jsem se naučil v IT (i za všechny vydělané peníze) vděčím právě firmě Microsoft a operačnímu systému Windows, i když jsem třeba spravoval databáze na Unixu, či "jen" programoval pro Linux.

Jak se od počátku připojuji k Unix serverům? Ano, správně, pomocí klienta pro Windows. Jak tvořím databáze pro Linux? Ano, pomocí vývojového prostředí pro Windows. Jak dělám Web aplikace, nezávislé na platformě? Ano, opět ve vývojovém prostředí pro Windows.


Co komu vadilo a vadí na Microsoftu?

MS způsobil naprostou změnu v našich životech tím, že díky vizi, se kterou přišel před lety Bill Gates, se počítače dostali opravdu do každé domácnosti. Žádný kritik nějakých drobných prohřešků nemůže tohle Microsoftu upřít. Navíc to, co většině kritiků vadí, tak není skoro vůbec zapříčiněno MS, ale má to na svědomí někdo úplně jiný.

Okopírování Windows GUI od Applu? Proč John Sculley (prodavač "cukrové vody" a pak šéf Apple) kdysi před lety stáhnul žalobu na MS jen proto, že se nechal uchlácholit, že MS bude pokračovat ve vývoji software pro Apple?

Nekompatibilita DLL knihoven třetích firem? Proč výrobci špatných uživatelských programů instalovali všechno do system / system32 adresáře ve Windows? Stačilo umět programovat a znát Windows a žádné dobré programy neměly problém.

Časté verze Windows? Kdo koho nutil stále upgradovat a instalovat nejnovější verze OS? Každého svobodná volba, jestli bude používat Windows 2000, XP, či Vista. Znám plno firem, co stále plně využívají profesionální aplikace v DOSu nebo na W2000 a nemají potřebu upgradovat.

Špatná ochrana proti virům? To snad je způsobeno hloupostí uživatelů a ne žádným Microsoftem! Záleží jen na uživateli, na co klikne a že potvrdí nějakou varovnou hlášku bez toho, aby si přečetl, co se tam píše. Pak se ale nemůže divit, že si zaviroval počítač.

Monopolní chování Microsoftu? Proč by výrobce skvělého software nemohl dodávat zdarma Internet Explorer, či Windows Media Player jako součást balíčku? Co komu vadí, když si může nainstalovat další programy a ty dodávané zdarma nemusí vůbec používat?


Proč mám rád Microsoft?

Programovat jsem se sice naučil na Unixu, ale první aplikace jsem nejprve tvořil pro DOS (Microsoft), následně pro Windows (Microsoft) a to proto, že počítače slouží lidem a lidi (zákazníci) používají Windows.

Navíc, všechna vývojová prostředí, která jsem používal a používám dodnes jsou dostupná jen pro Windows. Všechny dobré programy, které mi pomáhají s vývojem taktéž.

Jelikož tedy většina uživatelů na světě používá Windows, tak díky Microsoftu jim můžu prodávat programy. Samozřejmě, že centrální databáze může být někde na Linux serveru, ale k databázi se pak připojuje třeba 10.000 uživatelů ze svých Windows stanic, kteří používají mou klientskou aplikaci pro Windows, takže opět díky firmě Microsoft mám o zábavu (a zákazníky) postaráno.


Je lepší Google nebo Microsoft?

Nechci rozpoutávat žádný "flame" jen musím říci, že Google má v dnešní době mnohem větší (horší) monopol na všechno počítačové, jak kdy měl Microsoft. Navíc, stále jsem přesvědčen, že internetové aplikace, které vyvíjí a prosazuje "Big Brother" Google, se nehodí na všechno a jsou jen takovým doplňkem plnohodnotných programů pro Windows. Takže aplikace pro Windows budou stále na vrcholu, ať je zde Web 2.0, Web 3.0 nebo seberychlejší internetové připojení.

Photoshop, CorelDraw, Skype, AIM, ICQ, UltraEdit, NetObjects, Oracle Designer, Delphi, PuTTy, Jabber, SQL Developer, J-Developer, InstallShield, ReflectionX,... to jen namátkou pár aplikací, které denně používám a které budou muset být vždy instalované na klientském počítači a žádná internetová aplikace je nenahradí.

Takže MS stále vede a sebelepší video na YouTube nebo sebelepší produkt zdarma od Google ho nenahradí.


Proč je Bill Gates jednou z nejvýraznějších osobností?

Jak obdivuji Bona z U2 a všechny filantropy, co dělají něco pro společnost a pro lidi kolem, tak aktivity Billa Gatese stojí opravdu za poklonu a zasluhují úctu. Kdo někdy něco věnoval na charitu, tak má představu a dokáže se vcítit do pozice jednoho z nejbohatších mužů planety, tj. co to znamená nemyslet jen na sebe a na svou sbírku obrazů, luxusních aut, či letadel.

I kdyby někdo něco malého snad vyčítal Microsoftu, tak jen pár projektů, podpořených nadací Billa a jeho ženy, musí smazat veškerý špatný dojem. Ty vydělané peníze opravdu slouží dobrým věcem na světě.

See details - Bill & Melinda Gates Foundation

"The Bill & Melinda Gates Foundation is dedicated to bringing innovations in health and learning to the global community."

Last but not least - Bill Gates' Last Day at Microsoft


Video: Bill Gates Last Day CES Clip

Když si chalan dobrý, jako je Bill Gates, dokáže udělat ze sebe takovou taškařici, tak smekám klobouk a vzdávám veškerou úctu!

9 comments :

Anonymní řekl(a)...

Mas castecne pravdu. Ja ale myslim, ze Gates se nerovna Microsoft. Gates by vzdy hracicka, kluk ktery realizoval sve vize a navic na tom trochu vydelal [grin]. MS je moloch, ktery se chova presne jako kazdy jiny moloch.

I ten skoromonopol MS by nevadil. Ono ve finale neni dobre davat lidem prilis na vyber, oni si moc vybirat nechteji. Co ale vadi, je ta bohorovnost MS. To uzurpovani si prava na pravdu a neschopnost vnimat jine nazory. Ale to taky neni Billova prace. Je to zpusobene velikosti MS.

Cayman řekl(a)...

MS je moloch, to máš pravdu, podobně jako všechny velké firmy a i ten Google k tomu spěje.

Nevím ale, jakou "bohorovnost" nebo "neschopnost vnimat jine nazory" máš na mysli?

To, že nemají lidi na výběr nezpůsobil MS a to ho nechci nijak obhajovat. Stačí se jen zamyslet, proč si lidi nekoupí jiný operační systém. Protože Linux se nedá použít, neboť pro něj nejsou dostupné všechny programy? Za to opět nemůže MS.

Anonymní řekl(a)...

Neucta k zakaznikovi. Nedodrzovani domluvenych standardu. Neucta ke konkurenci. A bylo by toho vic.

Abys mi rozumel, ja jsem taky relativne spokojeny MS user, ale asi jenom proto, ze nemam alternativu. Linux mam moc rad, ale jenom na strane serveru. Mozna MacOS, ale na applovske zelezo bohuzel nemam penize a taky mi trochu vadi ta glorifikace Applu.

Mas pravdu v tom, ze zasluhou MS mame co delat. Otazka je, o kolik bychom meli my i uzivatele jednodussi zivot, kdyby se MS nekdy choval trochu jinak.

Anonymní řekl(a)...

Tak táto absurdná fráza skonkretizovaná na Microsoft ma prekvapila:

I kdyby někdo něco malého snad vyčítal Microsoftu, tak jen pár projektů, podpořených nadací Billa a jeho ženy, musí smazat veškerý špatný dojem. Ty vydělané peníze opravdu slouží dobrým věcem na světě.

Sem tam niečo nepriateľsky odkúpim, sem tam niečo ukradnem (na tom, že prvý DOS bol na hrane a grafický interfejs jasne obšľahnutý sa hádam zhodneme), ale keď potom vrátim pár % zo zisku, tak sa to zahladí? Už sa teším, keď Číňania začnú financovať potravinový program v Afrike ;-)

Ja ti neviem, ale z nepráva nevzniká právo v zapadoeurópskej civilizácii.

Akokoľvek, stiahnutie tej žaloby bude raz svojim významom prirovnávané k vynálezu parného stroja. Svojim dosahom a ovplyvnením ďalšieho vývoja. Ak by to bol býval bol Apple vyhral dnes by bol svet počítačov určite iný. Akurát že nikto netuší či lepší. Len je to zbožné prianie.

Cayman řekl(a)...

Piki, jasně, že když "al-kajda" založí nadaci, tak ji nebudou hned všichni obdivovat, ale jelikož MS nic hrozného nikomu nezpůsobil (všechny výtky jsou jen takové plácání do větru), tak ta ukázka dobře použitých peněz jen mluví o rozumném pohledu zakladatele na svět a zaslouží pochvalu.

Ty výtky, že někdo někomu něco ukradl - od DOSu až po myšku, jsou typickou ukázkou toho, co vadí většině kritiků. CO VLASTNĚ MS ukradl? Kdo ho obžaloval a jaký soud odsoudil?

Jediné, co se kdy stalo, tak jsou nějaké antimonopolní tahanice a pokuty, které stejně vyvolala závistivá konkurence.

Nechci MS obhajovat, vím, že se choval někdy pěkně hnusně, ale srovnej to s dnešním Googlem, Seznamem, ČEZem, Telecomem,... a hned je možné nasadit laťku trochu jinak. Nejmenší zlo ze všech pak musíš jen chválit :-)

Cayman řekl(a)...

Rushide, to jsou ale jen takové filozofické pojmy, což :-) Dovolím si jen pár komentářů k těm hlavním bodům, co jsi napsal.

- Neucta k zakaznikovi - kdo z prodejců SW má nějakou úctu k zákazníkovi? Stačí si přečíst licenci a každá SW firma se chová stejně.

- Nedodrzovani domluvenych standardu - to nechce dělat nikdo a v případě MS to vadí jedině konkurenci, uživatelům určitě ne.

- Neucta ke konkurenci - to ale dělá každý obchodník, je to špatné, ale nic s tím nikdo nenadělá. Připomíná mi to současné chování Google, který se snaží ještě mnohem hruběji vyrušit veškerou konkurenci.

Každopádně, máme na to asi stejný pohled a já MS nijak moc neobhajuju. Jen jsem se zamyslel, že asi díky MS jsme všichni tam, kde jsme a můžeme si hrát s počítači.

Když si vzpomenu, že můj první PC stál kdysi asi 120 tisíc (dovoz z Německa) a to to bylo nějaké XT-čko s 640kB paměti a s 20 MB diskem :-)

Anonymní řekl(a)...

Já mám Billa docela rád. Je to prostě osobnost. Docela hodněkrát jsem četl o tom jak to bylo se začátky MS(většinou, když někde na internetu nějaký anonym začal vyřvávat, co všecko Bill ukradl apod.) a vždycky jsem z toho měl dojem, že Bill nic zlýho neprovedl. Spíš neschopnost lidí z ostatních firem mu pomohla udělat z MS to co je dnes. Ať je to IBM nebo Apple. Vždyť ty první Windowsy byly děsný, ale MS se dostal do takovýho tempa, kdy všechny neúspěchy rychle vymázaval. A dnešní verze od Win2000 a XP (s Vistou zkušenost nemám) považuju za stabilní a dobrý OS. Mnoha lidem asi vadí, že MS nebyl ve všem nejlepší a prosadil se, ale to bylo tím, že ta kvalita tam byla dostatečná a nejlepší bylo umění prodávat. Dneska se podobně kritizují iPody a analogie vidí kolem sebe i každý z nás. Výborný programátor, ale tichý Versus užvaněný bastlíř v obleku a kdo udělá větší kariéru kolikrát? :-)

Musím se také smát těm namachrovaným týpkům, kteří jen vyřvávají M$ fuj, Linux rules. Potkal jsem i na brigádě takovýho, který mi tvrdil, že příkazová řádka je to nejlepší GUI na světě a to zřejmě pro všechny. Protože on je ten drsnej týpek vod kompů a ostatní co dělaj s widlema jsou jen ubožáčci blbý, co musej mít na všecko ikonku a dialogy atd. :-) Každopádně Bill ovlivnil lidstvo hodně a ty miliardy co dává na charitu, za to ho právě mám rád. Možná, že Afrika na něj bude jednou hodně vzpomínat, jako na svýho bílýho otce :-)

P.S. Ten lichoběžník zase nebyl tak těžkej :o)

Anonymní řekl(a)...

Jste vsichni magori! Zkuste na cas pouzivat Linux (napr. Ubuntu) a pak hodnotne plusi a minusy.

Cayman řekl(a)...

Jen na vysvětlenou, milý Anonyme:

Většina z nás používá Linux denně a všichni víme, na co je Linux dobrý, v čem je výtečný a proč je nedostižný. Já osobně mám na stole dva notebooky (Win + Linux) a všechny servery mám také s Linuxem, příp. se Solarisem.

Tohle bylo jen hodnocení MS, oslavný článek na Linux plánuji někdy později :-)

Mimochodem, opravdu neznáš žádný program, který na tom skvělém Linuxu nefunguje a proč tedy většina uživatelů musí používat na desktopu Windows?

Okomentovat