Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Céčko nebo Péčko, v čem "lítáte" aneb je důležité, kolik znáš jazyků?

Follow your dreams!Dostal jsem pár podnětů k předchozímu příspěvku, kde jsem zmínil znalost C/C++ jako "základ" ke všem technologiím, kdy se kolegové shodli na tom, že není potřeba znát nějaké "céčko", aby byl člověk úspěšný programátor.

Souhlasím, znalost C/C++ není důležitá a já osobně znám mnoho excelentních programátorů, kteří mají za sebou plno úspěchů a nikdy céčko neznali ani se ho nebudou nikdy učit. Kamarád je třeba odborník na PL/SQL a jediné co použil, tak je Oracle Designer, Oracle Forms, Reports a když už nějaký ruční kód, tak drobnosti v Unix Shellu.


Kolik jazyků znáš, tolikrát jsi... čím chceš!

Je to podobné jako se znalostí opravdových jazyků. Taky nemusím umět švédsky, dánsky nebo portugalsky, abych prožil celý život bez nějaké "újmy" a dosáhl úspěchu v životě i bez znalosti těchto jazyků.

Když chci jet do Brazílie, je důležitá znalost portugalštiny? NENÍ, ale kdybych ji uměl, tak jsem se tam kdysi dostal pracovně na dlouhodobý pobyt, plně hrazený jednou anglickou firmou, pro kterou jsem před pár lety dělal.

Chci-li jet na Krétu, tak musím umět řecky? NEMUSÍM, ale kdybych uměl, tak bych dostal přednost, když se ve firmě rozhodovalo, kdo tam pojede na 1-2 roky rozběhnout pobočku jedné IT firmy z USA.

Mohl bych zavzpomínat na příležitosti, které mě jaksi "minuly" jen proto, že neumím arabsky, japonsky ani nemluvím mandarínskou čínštinou. Podobně můžu zase popisovat příležitosti, kterých se mi dostalo, že jsem třeba plynule pohovořil německy s šéfem jedné firmy v Mnichově a můj odborně mnohem zkušenější kolega zůstal doma. O výhodách znalosti angličtiny snad nikdo nepochybuje.

To, že umím jsem uměl céčko mi také otevřelo dveře do několika firem, kde to požadovali jako vstupní znalost, i když jsem pak třeba ani v céčku neprogramoval, neboť jsem se dostal na pozici, kde to nebylo potřeba.

Vyplývá z toho jedno základní ponaučení, že každý by se měl snažit vstřebávat všechny možné informace ze svého oboru, učit se různé programovací jazyky, chce-li pracovat v IT, i když je třeba nemusí použít, neboť mu otevřou dveře do světa.

A když už ne programovací jazyky, tak je nutné se učit alespoň ty mluvené, neboť to je pak opravdu brána do světa otevřená. Nemyslím teď tu nebeskou bránu Dylanovu :-)

- Bob Dylan: Knockin' on Heaven's Door

(Originální video bylo opět, jako i dřívější video od Foo Fighters, nahrazeno hláškou "Embedding disabled by request", takže níže uvedený videoklip je jen další z mnoha se stejnou písní, které jsou pro jiné Web stránky dostupné. Vážně, nechápu, co tím ti publikující sledují, že "jejich" video nelze vložit na stránky, když před nějakým časem to fungovalo?!)

Mama, take this badge off of me
I can't use it anymore.
It's gettin' dark, too dark for me to see
I feel like I'm knockin' on heaven's door.

Knock, knock, knockin' on heaven's door
...




Odpusťte trochu toho sentimentu, ale vím, že nikdy už nebudu programovat v C/C++ (mám na to generátory kódu), jen jsem trochu zavzpomínal na tu dávnou dobu, kdy jsem jako malý kluk sledoval máničky drnkající v parku na kytary slavné songy (posléze emigrující), a kdy jsme chodili jako disidentské děti dávat kytky k pomníku Lennona v tajuplné Kozí uličce ;-)

2 comments :

Anonymní řekl(a)...

Neodpustim si jednu otazku. Znamena to, ze je clovek odbornikem na PL/SQL ze je i dobrym OOP programatorem??? Mozna to svedci o mych nulovych znalostech PL/SQL, ale dle meho nazoru je c++ vhodne pro kohokoli kdo chce delat OOP.

Cayman řekl(a)...

PL/SQL je jen takové rozšířené SQL o příkazy, které umožňují trochu více "programovat", např. IF, LOOP, FOR apod. Obvykle na SQL jazyk se specializují většinou databázoví programátoři, kteří rozumí dB struktuře, tabulkám, vazbám mezi nimi, příp. DBA (dB administrátoři), kteří kromě SQL umí instalovat - nastavovat dB server a k tomu třeba i administrují Unix.

Co jsem poznal specialisty na PL/SQL nebo obecně na SQL, tak zrovna tito neví, co to je OOP, když se tedy nevěnují zrovna objectovým databázím :-)

C++ je vhodné pro kohokoliv, to máš pravdu, ale důležité je vědět, na co. Databázovou aplikaci bych v céčku nedělal, Web aplikaci také ne. Každopádně na naučení se dobře principům OOP může posloužit i Java, či jiný jazyk a nemusí to být nutně C++, který je někdy příliš složitý a nějaké RAD nadstavby pro céčko také nejsou na nějaké extra úrovni.

Okomentovat