Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Výuka angličtiny v Čechách aneb něco pro učitele AJ

My IdeasChodí sem pravidelně pár lidí z nějakých školních institucí, které zajímají hlavně příspěvky z cyklu, co nám dala škola. Jsem tomu rád, neboť se zdá, že je stále ještě dost kantorů, co přemýšlí, jak třeba něco ve školství zlepšit a zajímají se i o názory druhých.

Málokdo si uvědomuje, že jedině dobrá výuka dokáže probudit u dětí hlubší zájem a nadšení pro nějaký obor. Jedině kvalitní a nadšený kantor, který studenty nezatěžuje hloupostmi a nepřetěžuje je tupými úlohami, dokáže připravit naše děti pro život.

Tenhle citát stojí za zamyšlení a měl by se tesat:

"The top 10 jobs we will have in 2010 did not exist in 2004 (as in, we are currently educating our children for jobs that don’t exist yet)"
(Source: 14 Educational Games to Teach Your Kids About Business)

Abych ale stále jen nekritizoval české školství, které nepřipravuje naše děti tak, jak by odpovídalo dnešní globální společnosti přesycené informacemi, tak zde mám hodnocení výuky AJ, co psalo jedno dítě. Profesorka angličtiny zadala všem žákům úkol, ať zhodnotí výuku, napíšou, co se jim líbí a co by se mělo zlepšit.

To jsou ale věci, že? Jen se bojím, že taková osvícená profesorka dlouho nevydrží ve společnosti ostatních, méně nadšených, kantorů. Hodnocení nechávám v "původním znění" i s příp. chybkami, neboť jde o obsah a ne o formu:


Můj názor na výuku AJ:

Obsah hodin
Obsah hodin mi naprosto vyhovuje. Děláme naprosto všechno, nejvíc mi vyhovuje "dryl", kterým jsem se mnoho naučila. Také je fajn, když přijdete do hodiny a začnete se ptát sice na lehké otázky, ale nutí nás to všechny mluvit. Nestydět se, v tom jsem se také trošku zlepšila od minulého roku.

Testy
S testy nemám problém, jenom ze začátku jsem podceňovala testy ze slovíček. Protože s minulou paní profesorkou byly testy hrozně jednoduché. Ale už se budu snažit se učit slovíčka více, bohužel mi prostě někdy nevyjde se pořádně naučit na test. Známkujete přísněji než paní prof. ***, ale zase jsme si uvědomila, že mám ještě značné rezervy.

Učebnice
Učebnice mi vyhovuje, ale je mírně nepřehledná, zvláště ve vysvětlování látky, která je lépe vysvětlená na konci uč. V přehledu, ale už vím kam se podívat.

Profesorka
Ani nevím co Vám vytknout. Látku vysvětlujete skvěle – zvlášť je pro mě příjemná změna, jak se učíme časy, myslím čtvrtý bod "obvyklý děj", díky tomu jsem se lépe doučila časy. Na hodiny jste vždy připravená, každá hodina je něčím zajímavá. Také když něco z látky nepochopím a zeptám se Vás, vždy po Vašem dovysvětlení látku pochopím. Také neděláte žádnou vědu z toho, že se ptáme i na to nejtriviálnější slovo, které nám prostě vypadlo. Také se mi líbí, jak dokážete ocenit snahu lidí, i když třeba nemají dobré výsledky.

Jediná připomínka je, že když se zeptám na nějaké slovíčko z textu, tak nám ho většinou překládáte v kontextu s textem, což je samozřejmě dobré v danou chvíli, ale když jsem si například něco ještě procházela kvůli testu a podívala jsem se do slovníku, tak to určité slovo mělo více významů. A tak bych moc prosila, jestli byste nemohla říkat i další významy slov.

Jinak jste opravdu skvělá profesorka a jsem moc ráda, že jsme Vás dostali na hodiny angličtiny. Děkuji Vám.

Mínus na hodinách Angličtiny
- Někdy jedeme v hodinách tak pomalu, že v podstatě půlku hodiny nemám co dělat.

Plus na hodinách Angličtiny
- Hodně mluvíme, nejvíce se mi líbí rozhovory s Vámi, když přijdete na hodinu a začnete s někým nezávazně mluvit.
- Dáváte nám cvičení i z jiných materiálů než z učebnice, teda aspoň si myslím, takže více procvičujeme danou problematiku.
- Jste ochotná nám klidně vyprávět půlku hodiny o nějakých Vašich zážitcích z Anglie a to je také příjemná změna.
- Jak už jsem psala dokážete ocenit snahu, a to hodně motivuje, tedy aspoň mne.

--
Není to dítě nějaké chytré? Moc se mi to líbí a být učitel AJ, tak jsem veeelmi potěšen :-)

4 comments :

Anonymní řekl(a)...

kolik let je te holce? tak pokud si nechtela pouze splhnout, tak to ma ucitelka u deti fakt super!

Cayman řekl(a)...

Té holce je 12 a jako má dcera si opravdu nechtěla šplhnout, prostě je tak vychovaná, že mluví a píše, co má na srdci :-)

Jinak, to hodnocení žáků bylo anonymní, takže o šplhaní opravdu nešlo.

Holt, nějaká učitelka umí, dělá něco s nadšením a dokáže probudit zájem. Druhá na to zase kašle, chodí do třídy naštvaná už z domu a na dětech si léčí své komplexy. Jak to pak může dopadat?

Anonymní řekl(a)...

Anonymní dotazník tohohle typu dávám každý rok na konci, abych věděla, jak v postupovat dál, co změnit, zlepšit, přičem zůstat. Lepší zpětnou vazbu získávám samozřejmě od starších studentů, kteří se dokáží konkrétněji vyjádřit a spíše si odpustí v kolonce co zlepšit psát: Choďte do hodiny o deset minut později, mohli bychom končit o deset minut dříve, nemusely by se psát žádná písemky....Takže vaše dcera má opravdu pozoruhodnou schopnost se vyjádřit. Na čtení dotazníku se vždycky těším a taky trochu trnu. Vím samozřejmě jak učím, jsem si vědoma svých slabých i silných stránek, ale zpětná vazba dětí je nenahraditelná. Mám doma schovaných mnoho dotazníků:)

Anonymní řekl(a)...

v tom pripade fakt super. klobouk dolu!

Okomentovat