Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Proč tady je a není Adsense a proč "drobáky" vydělávám jen na anglických stránkách?

Prachy a jak je vydělatKontextová Adsense reklama od firmy Google je docela dobrý způsob, jak trochu vydělat na Web stránkách s online reklamou.

Ne ovšem u nás v ČR, kde hodně věcí nemá smysl, od politiky, školství, podpory podnikání, úřadů, výkonnosti lidí, daní a sociálního, či zdravotního pojištění, sociálních dávek pro chudé (duchem) nebo mateřských dávek, až po takové hlouposti, jako jsou u mnohých oblíbené papírky na jídlo (stravenky), vydávané jen proto, aby si firma mohla něco daňově odpočítat a hlavně, aby se napakovaly firmy, co ty stravenky vydávají.

Holt, lobbisté si dokážou správné zákony prosadit, když mají konexe, když někomu nabídnou dobrou protislužbu, když většina poslanců jsou jen prospěcháři, co kašlou na lidi a nedochází jim, že třeba v případě stravenek by bylo smysluplnější udělat daňové úlevy na stravné firmám nebo přímo lidem (nižší daně), jak živit parazity, co jen tisknout papírky, strhávají si z hodnoty stravenky 5-7%, což je jejich jediná přidaná hodnota.

Zdůrazňuji, že se to opravdu týká jen situace "u nás v ČR", neboť co funguje všude v civilizovaném světě, tak prostě v tom našem malém zatuchlém rybníčku nejde a nikdy nepůjde, což souvisí s kulturou a vzděláním lidí a s tím, že důchodci a chudí duchem stále volí komunisty nebo naletí na sliby socanů, že všichni se budou mít dobře i bez práce.


Proč tady je a není Google Adsense?

Jednoduché, na českých stránkách žádné reklamní systémy nemají cenu, ať je to Google Adsense, či české kopie typu eTarget nebo napodobeniny jako Sklik, které jen okopírovaly úspěšné reklamní služby z ciziny.

Vemte si jen typický příklad (nad)průměrné stránky s českým obsahem, která má třeba 1000 návštěvníků denně, kdy standardní je, že na reklamu klikne tak 3-5% návštěvníků. Takže dejme tomu 30 kliknutí denně za 1 Kč by bylo docela zajímavé, že?

Obvykle to ale bude spíše 10 "kliků" za 0,1 Kč, takže kačka denně :-)

A teď to srovnejte se stránkami v angličtině, španělštině, němčině, kdy odborné inzeráty můžou dosahovat hodnoty 1-5 USD, když se zobrazí kontextová textová reklama k nějakému hodně konkurenčnímu textu.

Nemluvě o tom, že je obvykle i vyšší návštěvnost, vyšší click-rate, neboť uživatelé v cizině většinou neblokují reklamu a hlavně nezávidí nikomu, že si chce vydělat pár drobných. Při stejné návštěvnosti jako v ČR pak takové stránky můžou vydělávat dosti slušně. Třeba 30 clicks za 0,1-1 USD = 3-30 USD denně, tj. 90-900 USD měsíčně. A teď to ještě vynásobte vyšší návštěvností :-)


Které české stránky můžou mít několik tisíc návštěvníků?

V první řadě jde samozřejmě o návštěvnost, o způsob umístění Adsense, a souvisí to i se strukturou návštěvníků, neboť děti, mládež a důchodci klikají na všechno, co má podobu linku, oproti třeba odborníkům na počítače, kteří se reklamě vyhýbají, umí ji blokovat, či používají na linky metodu Copy-Paste, aby náhodou někoho nenechali vydělat ;-)

Opravdu nechci mít žádné stránky, ať už pod přezdívkou, či pod vlastním jménem, které používají reklamy Adsense způsobem, jako např. na ByliJsmeZde:

ByliJsmeZde - Made For Adsense?


Podobně nechápu, jak může být reklama Adsense umístěna v jízdních řádech vlaků IDOS. Nejsou České dráhy ještě státní podnik? Tak jak to, že aplikaci na jízdní řády provozuje soukromá firma a ještě tam vydělává na reklamě? Prostě bordel v Čechách je neuvěřitelný!

IDOS - Google Adsense reklama musí být?


Doporučení na závěr:

Dělejte Web stránky v angličtině, což je a bude "language of the world"! Budete mít větší návštěvnost, lepší "monetizaci" díky reklamám, větší odezvu návštěvníků díky komentářům, navíc si zlepšíte angličtinu, kterou vás ve škole moc nenaučili.

Doplnil bych ještě:

Registrujte si domény .COM, .NET a kašlete na podporu .CZ, kdy opravdu nechápu, jak může být cena domény maličké zemičky typu ČR dražší, jak celosvětová doména .COM, kdy zdaleka nejsem sám, kdo domény .CZ bojkotuje a pro všechny projekty si registruji jen hlavní generické domény.

1 comments :

Anonymní řekl(a)...

Ta "language of the world" bude spíše čínština, ale tu se asi každý nenaučí tak rychle, takže souhlasím.

Vzpomínate si někdo na esperanto, jak se kdosi snažil tuhle řeč rozšířit po světě?

Okomentovat