Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Co podporuje senátor Tomáš Töpfer a co bychom měli podporovat všichni

Zlatý oříšek - soutěž pro nadané a šikovné dětiNěkdy, když v noci dodělávám rozdělané věci, tak si pustím TV jako kulisu, neboť v noci vysílají docela perly (třeba přenosy z poslanecké sněmovny, či senátu). Náhodně jsem takhle v noci narazil na udílení cen pro nadané a úspěšné děti s názvem Zlatý oříšek.

Není lepšího tématu v novém roce, jak něco opět pochválit, než se vrhnu na nějaké psaní o podnikání na Webu, technologiích, vývoji software, či o hlouposti mimozemšťanů všude mezi námi.


Co je to tedy Zlatý oříšek?

Projekt Zlatý oříšek je zaměřený na vyhledávání a podporu nadaných a šikovných dětí, kdy cílem je motivovat děti k aktivní cílevědomé činnosti, podporovat talenty, ale také ukazovat veřejnosti, že Česká republika má talentované a šikovné děti.

"Zlatý oříšek je soutěž orientovaná na nadané a šikovné děti od 6 do 14 let. Vítězem se může stát každý chlapec nebo děvče, kteří v daném roce vytvoří, nebo učiní něco mimořádného v jakémkoliv oboru. Může to být umění, sport, ekologie, přírodověda, chovatelství, jazykové schopnosti..."

Zlatý oříšek - soutěž pro nadané a šikovné děti, Česká republika


Proč stojí takové projekty za podporu?

Nezdá se to, ale jednou nás všechny ty nadané a schopné děti budou živit, až budeme sedět v parku na lavičce a budeme krmit holuby, či hrát šachy nebo pexeso v pěkném domově důchodců, který si asi sami postavíme, neboť státní útulky budou přeplněné a každý nebude mít vilu na Bahamách, či Cayman Islands :-)

Už kdysi jsem pochopil, že podpora všech schopných talentů je jediné, co má budoucnost a jen mě mrzí, že to nepochopila většina firem, které slepě vyhazují peníze na sponzorování akcí typu "miss horní-dolní" nebo podporují milionovými částkami přeplacené "vrcholové" sportovce.

Líbil se mi ten noční záznam, neboť to bylo konečně zase něco smysluplného po dlouhé době, co jsem viděl. Potěšil mě také patron akce Pan senátor Tomáš Töpfer a vynikající (jako vždy) byl i moderátor akce Aleš Cibulka, kterého kde jsem viděl nebo slyšel v posledních letech, tak byl stejně dobrý, ne-li lepší, jako třeba Marek Eben.

Kdo má děti, které se něčemu věnují a myslí si, že už něco dokázaly, tak mrkněte na dané stránky a zapřemýšlejte, zda by vaše děti měly šanci v dané soutěži, popř. jak by bylo možné pomoci. Zde opravdu není nutné vyhrát a podobně, jak říkal Tomáš Töpfer při předávání cen, někdy i prohra v takové konkurenci může být dobrým začátkem pro další úspěchy.


Co dělat, když nemám děti aneb jak si rozšířit portfolio?

Je-li tu nějaký grafik, který by měl 1-2 hodinky času a byl by schopen pro ně něco vytvořit, tak myslím, že by organizátoři dané akce pomoc přivítali. Kdyby se našel ještě zkušený marketingový guru, který by je oslovil a nabídnul jim zdarma řešení jejich ne příliš profesionální prezentace a propagace na Webu, tak by to bylo dokonalé.

Když jsem totiž hledal na jejich Webu nějaké logo ke stáhnutí, tak v sekci Tiskové info mají sice logo, ale jen v .eps formátu a chybí jim pořádné portfolio grafiky pro reklamu a marketing, tj. sada malých ikonek pro umístění na spřátelené Web stránky, chybí jim logo Zlatý oříšek v různých formátech, s různým pozadím, statické, příp. i animované.

Ten rádoby banner na titulní stránce, kdy se zvětšuje - zmenšuje nápis Zlatý oříšek na modrém pozadí snad není myšlen jako propagace, proto někdo, kdo má čas a chuť, by si mohl rozšířit osobní portfolio a něco pro ně vytvořit z těch podkladů, co nabízejí ke stáhnutí.

Myslím, že akce je to velmi dobrá a jakákoliv podpora stojí za to. Nejde ani o peníze ani o nějaký business, jde JEN a pouze o propagaci dobré věci, která dokáže motivovat nadané děti, dokáže ocenit snahu těch, co je něco baví a navíc to mnozí dělají tak dobře, jak málokterý dospělý.

0 comments :

Okomentovat