Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Chcete Web stránky nebo chcete vydělat milión jejich tvorbou?

Prachy a jak je vydělatPředstavení jednoho nového projektu mě inspirovalo k zamyšlení, kdo vlastně dnes nemá Web stránky a zda se dá vůbec začínat podnikání v oboru tvorba Web stránek na zakázku.

Taky někdy dělám Web stránky na zakázku a i když to není moje hlavní činnost, tak si dokážu představit, že sehnat nějakou zajímavou zakázku může být v dnešní době docela problém.

Nejprve jedna odvěká pravda - začínat se dá jakékoliv podnikání, v každé době a v každém oboru, vydělat se dá na všem. Tvorba Web stránek, Web portálů, či Web aplikací, není výjimkou. Musím ale nabídnout něco více jak stávající konkurence, nějaké unikátní služby, které nikdo jiný nenabízí, popř. musím konkurovat cenou.

(Případně musím mít konexe, jak by doplnil můj skeptický kamarád, který se potýká s tím, že mu každou druhou zakázku vyžere nějaká firma, která používá praktiky, kterým se nedá konkurovat.)


Má cenu nabízet tvorbu webů nebo grafický design?

Myslím, že základ je si uvědomit, že není problém nabízet nějaké zboží nebo služby, ať už vlastními silami, když něco umím, tak i formou outsourcingu, či lépe česky, že si odborníky najdu a zaměstnám je nebo z nich udělám své kontraktory, subdodavatele.

Je úplně jedno, co budu nabízet, stačí najít zákazníka, který si můj výrobek nebo mé služby koupí.


Proč je zákazník důležitý více, jak produkt - služba?

V každém podnikání je nutno si nejprve udělat průzkum, jestli je a bude po mých službách vůbec nějaký zájem a kdo budou mí zákazníci.

Chci-li otevřít novou hospodu, tak si zjistím, jestli je v dané lokalitě potřeba a budou-li tam vůbec chodit lidi. Je-li v jedné ulici třeba již deset hospod, tak má cenu otvírat další? Ano, chybí-li tam typ hospody, kterou chci otevřít a zákazníci by ji přivítali.

Dle typu zákazníka pak můžu zacílit své podnikání a připravit strategii podnikání, tj. nabízet ty správné služby, za správnou cenu, na tom správném místě. Product, Place, Price,...

Chci-li vytvářet Web stránky, tak si musím uvědomit, kdo budou mí zákazníci. Budou to velké firmy typu ČSOB nebo O2 (Telecom)? Asi ne, že? Budou to menší firmy, neboť ČSOB ani ČEZ si nekupují služby od nějakého nýmanda, ale vyhazují peníze z okna za služby profesionálů s ITIL a ISO 2001-5 certifikacemi. (Teď je jedno, že takový nýmand by jim udělal řešení kvalitněji a bezesporu levněji.)


Nemají již náhodu všechny firmy nějaký Web?

Kdo by tedy mohli být zákazníci v případě tvorby Webu na zakázku? Já konkrétně dostávám nabídky z tohoto oboru výjimečně a většinou od známých bývalých zákazníků, kdy se někomu něco líbilo, či se jedná o interní Web portály podporující nějakou službu.

Všechny (velké) firmy mají už dávno profesionální Web, na kterém se obvykle podílel tým vývojářů, profesionálních grafiků, designerů, dB specialistů, marketingových specialistů,... Jediný prostor je ještě v interních systémech, které potřebuje a vždy bude potřebovat každá firma.

Kdybych měl ale vývojovou firmu, specializovanou na tvorbu Web stránek, tak mě napadá, že snad jediný, kdo nemá v dnešní době Web, tak jsou jen profesionálové ve všech oborech, kteří nemají na takové "hlouposti" čas, kteří mají dostatek práce, kterou nestíhají a nepotřebují ani Web ani grafický design ani žádnou jinou propagaci typu "zápis v katalogu firem".

Kdo tedy zbývá? Nové a menší firmy, či drobní živnostníci na americkém středozápadě ;-)

Znáte snad někdo nějakou hospodu, která nemá Web? Možná tak někde na vesnici, kde Web ani není potřeba, neboť hospodu všichni znají i bez nějaké propagace. Znáte někdo nějaké kadeřnictví bez Webu? Že by nějaký domácí výrobce slivovice potřeboval Web prezentaci? Nebo nějaký prodejce žárovek ve městě, kde není Baumax? Těžko.


Co Čech, to tvůrce Webů a Excel programátor?

Znáte snad někdo někoho, kdo nezná někoho, kdo nezná... nějakého počítačového odborníka, který mu zdarma nebo za pár chechtáků udělá Web stránky nebo úžasný počítačový program v Excelu?

V ČR je totiž problém, že každý zná nějakého otporníka a je jedno, že je to třeba student ZŠ nebo SŠ nebo jen fanda do počítačů. Všichni už něco mají v různé kvalitě. Takže další možná oblast, do které je možno zacílit nabídky na tvorbu Web stránek, jsou právě takoví zákazníky, kterým se dá nabízet upgrade jejich stránek do profesionální podoby.

Jde to vyzkoušet na mnohem větší zahraničním trhu, ale je potřeba nabízet unikátní a kvalitní služby, příp. nízkou cenu, aby si nás vůbec někdo všimnul. Je ale nějaký rozdíl mezi českou firmou a indickou, která i proti ČR nabízí zlomkové ceny? Líbí se vám pracovat za 5 USD na hodinu? Kolik má u nás uklízečka?


Má tedy vůbec nějakou cenu něco začínat?

Ano, má to cenu! Musí mě to ale bavit a nesmím to dělat (jen) pro peníze. Jedině, když do toho dám všechno své nasazení a plné nadšení, budu se specializovat, tak mé služby budou mít zvuk, zákazníci mě budou doporučovat a zakázky se pohrnou samy i bez zpětných linků, či placené reklamy a propagace všude možně.

Když mě bude něco opravdu bavit, tak se dá předpokládat, že to udělám v dobré kvalitě, můžou pak o mém řešení klidně psát v tisku nebo v online médiích, spokojený zákazník mě bude propagovat na Webu. Přísun peněz se také dostaví, neboť každý úspěch je spojen s dalším úspěchem a úspěšné věci na sebe nabalují další úspěchy.

Na nové zákazníky také platí mít dobré portfolio úspěšných řešení, které jsem realizoval, což každý, kdo začíná, řeší nějak jinak. Někdo třeba tím, že zpočátku nabízí tvorbu Web stránek zdarma a inkasuje peníze jen za úpravy a rozšíření, či za doplňkové služby spojené s Web stránkami.

Slyšeli jste také, že některé firmy nabízí Web stránky zdarma, kdy si firma účtuje jen poplatek za měsíční provoz? To je třeba také řešení.

Vývojářům se bude hodit pro inspiraci foto neznámého "vojína" od neznámého autora (sice staré ale stále dobré):

will code html for food

1 comments :

Anonymní řekl(a)...

Pročitál jsem tvé články a nad některými jsem se pozastavil na nad jinými zase pobavil .Supr čtení a budu se náhodně vracet.

Okomentovat