Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Nápady na budoucí podobu Webu aneb jak "přinutit krychli válet sudy"

IrelandJako skoro každý v týmu jsem nyní asi na pokraji burnout syndromu a jedině pobyt na slunečné mořské pláži mi pomůže relaxovat a doplnit energii, takže se na nějakou dobu odmlčím.

Potřebuji slunce, písek, vlny, modrou oblohu, mořskou hladinu, východy a západy slunce :-)

Dovolím si ale dříve, než nastavím všechny Away messages, Offline a Disconnected statusy ve všech systémech, ještě publikovat pár podnětů k zamyšlení pro všechny přemýšlivé, kteří by měli chuť zaslat nějaké své podněty, nápady a nové vize.

Napadá někoho, jak zlepšit současnou komunikaci mezi lidmi a jak vyřešit problémy současného Webu, příp. možná i našeho budoucího života v globální společnosti? Jak navrhnout budoucí podobu Webu? Co nám dnes chybí a co by se mělo zlepšit? Co by komu pomohlo? Co koho osobně trápí a mělo by se zlepšit?

Nebo na druhou stranu, chybí nám vůbec něco (kromě peněz)?

S tím úzce souvisí i téma, jak se stát milionářem, jaká bude nová internetová bublina, takže každá na první pohled naivní myšlenka má svou cenu.


"All-In-One" nebo spíše jednotlivá řešení?

Pro zamyšlení na konec roku tedy nabízím následující témata, která dle mého nejvíce ovlivňují současný i budoucí vývoj, a jejichž společná integrace do budoucího "Matrixu" by mohla být tím správným řešením a možným dobrým businessem:

1. Prezentace na Internetu
- Každý chce mít nějaký profil na Webu, ať už formou osobních stránek, zápisu v katalogu firem, psaním osobního blogu, či osobního nebo profesního profilu třeba při hledání zaměstnání.

2. Komunikace je základ
- Internet se v současnosti používá hlavně ke komunikaci. Ať už je to jen elektronická pošta nebo instant messaging, sdílení kontaktů, dokumentů, videa, fotek nebo týmová spolupráce, řízení projektů, vedení firmy.

3. Sdílení informací a řešení problémů
- Síť je studnicí informací, kdy je umožněno poskytovat i získávat znalosti a zkušenosti "mozkového trustu" lidí na celém světě bez ohledu na kulturní nebo jazykové prostředí.

4. Výdělek a obživa
- Kdo je na Internetu, tak má nejjednodušší možnost, jak vydělat peníze na život, jak si najít práci, či jak se stát milionářem. To vše bez ohledu na hranice a současná (umělá) omezení společnosti, kde zrovna žije.

5. Zábava, zájmy a koníčky
- Internet poskytuje nevyčerpatelnou možnost zábavy pro všechny lidi na světě a je teď jedno, jestli hodiny strávíte na YouTube nebo na Wikipedii, či čtením všech možných zajímavostí na Webu nebo hraním her. Můžete tak strávit klidně "celý život".


Nová podoba Webu by měla, dle mého, postihnout všechny tyto oblasti, měla by nabídnout konsolidovanou formu všech skupin a to bez nějakých technických, kulturních, jazykových, politických, či jiných omezení. Opět asi téma pro "zahrnout a rozšířit", ale to se nechci opakovat, to jen konstatuji mnohokrát ověřená fakta.

Viz také - Proč si na Webu někdy nerozumíme...

(Jinak, zkoušíme jeden Web jen v čínštině, tak jsem zvědav, jaký to bude mít úspěch a hlavně - návštěvnost. Přeci jen 1 miliarda lidí generuje trochu více uživatelů Internetu i přes tuhou cenzuru.)

5 comments :

Anonymní řekl(a)...

a bude mobilni, s GPS.
Strasne se mi libi prodani pozitku namisto technologie. Jak ma ten typek blog podnikame v US "Beach Cruisers" to je dokonale. On prodava zazitek z jizdy na plazi a ve skutecnosti je to ukrajina s kytickama. Jako pristi generace webu :)

Anonymní řekl(a)...

Taky mě napadlo, že nutno přidat skupinu "mobilní" - komunikace, internet a vše s ním související. Jen asi ještě chybí pořádná koncová zařízení, neboť na mobilu se toho moc neudělá.

Anonymní řekl(a)...

Nějak jsem nepochopil, jak to myslíš. Mně osobně nechybí na webu nic, všechno asi je. Chybí mi jen peníze, tedy způsob jak je vydělat :-)
Napiš, kde sehnat nějaké kontrakty na práci nebo čemu se dle tebe věnovat a co by mohlo mít budoucnost. Díky za tipy.

Jsem taky zvědav, jak se ti povede s tím čínským webem.

Anonymní řekl(a)...

"Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people."

Anonymní řekl(a)...

Tady jsem našel pěkné povídání o tom "burnout" stavu s pár doporučeními:

Dealing With Professional Burnout

"Spend a week or two doing only the tasks you enjoy"

"Take vacation as soon as possible. File paperwork to take a week or two off, and just do nothing."

Okomentovat