Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Reklama všude na Webu aneb jak někdo vydělává "bez práce"

Každý chce nějak vydělávat a každý vymýšlí nové způsoby, jak něco zpeněžit, komu co prodat se ziskem nebo jakou dostat provizi.

Dávno jsem se smířil s tím, že všude se to hemží reklamou na Web stránkách různého typu, placenými odkazy, psaním o výhodných službách a výrobcích, to vše doplněné "affiliate links" za provizi.

(Mimochodem, taky používám na nějakých komerčních stránkách textové reklamy Google Adsense, neboť doplňování stránek o kontextově smysluplné reklamy mi přijde jako dobrá služba návštěvníkům Webu, když něco hledají a na daných stránkách to nemůžou najít. Ale rozhoduji o tom sám a ne někdo druhý.)

Co mě ale někdy zaráží, tak způsoby některých "podnikatelů", kteří to začínají přehánět tak, jak jsem už několikrát viděl na "Czech Made" blogovacím systému BLOG.CZ, kdy se divím všem bloggerům, že nepřesunou své bloggerské aktivity jinam.

Když se to obtěžování reklamou od BLOG.CZ začalo objevovat před pár měsíci i dětem na jejich skromných stránkách, což považuji za pěknou prasárnu, tak jsem jim na požádání zkopíroval všechny příspěvky z jejich blogu a vytvořil nové stránky na BLOGGER.COM, kterýžto patřící Google je zatím reklamy ušetřen, případně tam vlastní reklamu dle výběru umisťuje jen autor článků, aby mu to psaní přineslo nějakou korunu na provoz.

(Všechny ukázky dole jsou náhodně vybrané z BLOG.CZ a já k nim nemám žádný jiný vztah. Jsou použité čistě pro ukázkové účely, jak vypadá reklama na BLOG.CZ, takže copyright patří autorce daných stránek.)


Je něco špatného na reklamách doplňovaných provozovatelem BLOG.CZ bez vědomí a souhlasu autorů příspěvků?

Provozovatelé systému BLOG.CZ se rozhodli vydělávat a zařazovat kontextovou reklamu Google Adsense nebo eTarget na blogy jednotlivých uživatelů do jejich soukromých blogů a to buď jako patičku příspěvku:




Nebo klidně dají reklamu i doprostřed stránky a rozdělí tak strukturu i grafickou úpravu originálního textu (bílý blok obsahoval reklamu):




Případně, doplní někdy reklamu způsobem, že reklama je větší jak samotný příspěvek nebohého pisatele deníčku:




Nutno poznamenat, že kontextová reklama se zobrazuje na základě textu v soukromém příspěvku, takže mi to ze strany BLOG.CZ připadá jako minimálně parazitování na článcích uživatelů, když ne už přímo porušování autorských práv všech autorů na blogu, neboť provozovatel vydělává na obsahu tvořeném jednotlivými autory. (To si ale nejsem jistý, neboť záleží na výkladu zákona a pohledu právníka.)

Co je ale jisté, že dle autorského obsahu se zobrazuje daná kontextová reklama, která ale nepřináši zisk autorovi příspěvku, jak by se dalo předpokládat, a většina čtenářů je takto uvedena v omyl. Reklama tedy přináší zisk "bez práce" provozovateli blogovacího portálu tzv. "zdarma".

Jeden čtenář, na jehož popud o tom píšu, mi poslal následující myšlenku:

"Je to něco podobného, jako kdyby někdo řekl, můžete mi ZDARMA posílat svoje povídky a příběhy a já vám je ZDARMA otisknu někde v novinách. Jinými slovy, veškeré odměny za otištění článků si nechám já a jedinou vaší odměnou je to, že některé vaše články nechám někde otisknout."


Je zobrazování reklamy na cizím blogu povolené?

Nejprve bych uvedl, že v ČR je snad povolené skoro všechno, či né? Dle prezidenta třeba neexistují "špinavé peníze", dle trestního řádu dostanete za 3 vraždy sazbu jako za 1 vraždu, kdo má milióny na kontě, tak dostává sociální dávky... ale zpět k tématu ;-(

Každý, kdo se pohybuje na Webu, tak ví, že tvorba kvalitního obsahu, tj. v našem případě obsah autorských článků, zajišťuje zobrazení relevantních reklam, tj. třeba dobře platících reklam. Bylo by tedy minimálně "férové", kdyby zisk z reklamy, který shrábne BLOG.CZ byl, když ne celý, tak alespoň jeho část, poukázán autorovi blogu, který psaním svých článků přispívá na konto provozovatele a ani o tom neví.

Je opravdu "pěkné", jak provozovatelé uvádějí v nápovědě k reklamě (viz obrázek níže), že si nikdo jiný, tj. autor blogu a článků na osobním blogu, nemůže vložit žádnou reklamu na svůj blog:

"...stejně jako jiné blogovací systémy zdarma, ani my nepodporujeme vkládání reklamy uživatelem".

Což ale, pánové a dámy, z BLOG.CZ není pravda, neboť je plno blogovacích systémů ZDARMA, kde si může uživatel sám rozhodnout, jestli chce svým blogem sám vydělávat a jakou reklamu a kde si nechá zobrazovat, jestli vůbec. Za všechny třeba www.blogger.com :-)




V nápovědě k reklamě se dále uvádí, že provozovatel BLOG.CZ má právo zobrazovat reklamu na blogu každého uživatele, neboť "Při zakládání blogu jste souhlasili s podmínkami používání, kde jste svolili k tomu, že smíme na stránkách služby zobrazovat reklamu."

Malý "problém" ale je, že podmínky používání služby BLOG.CZ si může provozovatel kdykoliv změnit. Tak, co to znamená, že "jste souhlasili s podmínkami používání"? S jakými podmínkami konkrétně? S jakou verzí podmínek? S těmi z roku 2005 nebo s těmi z roku 2007?

Navíc hned první bod Podmínky používání služby obsahuje větu "Zodpovědnost za veškeré texty, obrázky a další obsah blogu nese uživatel", což je zajímavé, když je doprostřed článku vmáčknuta reklama od provozovatele :-)




"Don't be evil"!

Nechci moralizovat, ale když nemám na provoz něčeho "zdarma", tak to nedělám a nebo to dělám pořádně. Třeba ve stylu Google "Don't be evil!".

Co takhle tedy, kdyby si BLOG.CZ dával reklamu jen na svůj blog nebo na blogy, které píšou zaměstnanci provozovatele, či pouze na svoji titulní stránku? Co takhle zobrazovat reklamu jen při přihlášení do administrace, případně nabízet nějaké extra placené služby, aby si celý blogovací portál vydělal na provoz a na nový počítač, jak se píše někde jako odůvodnění té reklamy?

Je plno způsobů, jak na takové skvělé službě, kterou bezpochyby BLOG.CZ je, vydělat a nemuset zobrazovat reklamy u příspěvků jednotlivých uživatelů.

Provozovatel totiž riskuje, že se mu sníží počet uživatelů, kterým se taková politika "zdarma" přestane líbit. Až se třeba naučí těch pět slovíček v AJ, která potřebují na vytvoření nového blogu "zdarma a bez reklam" na anglickém blogger.com, tak kde pak bude BLOG.CZ?

14 comments :

Anonymní řekl(a)...

Ser.. mě ty reklamy na blog.cz, ale jak převést všechny texty z blog.cz na blogger? Taky jak píšou to datum "testování" reklamy 2.11. - 9.11., tak já to přitom viděl na různých blog.cz stránkách i jindy - tady třeba o té "reklamě přes půlku stránky" píše jeden blogger už v květnu 2007.

http://rimmerova-motorka.blog.cz/0705/zase-reklama-na-blog-cz

Anonymní řekl(a)...

Blogger běží i v češtině, stačí si jen nastavit jazyk v profilu (vpravo rolovaci menu).

Cayman řekl(a)...

Á pravda, češtinu stačí nastavit v profilu a dokonce funguje i úvodní stránka v češtině pro vytvoření blogu:

https://www.blogger.com/start?hl=cz

+ Podobně fungují i jiné jazyky :-))

Anonymní řekl(a)...

ZAJÍMAVÉ také je, kdo si zaregistroval doménu blogger.cz, tj. kdo se snaží parazitovat na lokální doméně světového blogovacího portálu blogger.com -
http://www.nic.cz/whois/?d=blogger.cz

Jsou to ale parchanti, někteří, což?

pepperos řekl(a)...

taky jsem je na blog.cz videl. Ale nejvice me dostaly ty citace z ofigialnich stranek o tom, jak nedavaji reklamu na blogy klientu.

Anonymní řekl(a)...

Na tomto blogu som našiel kopu zaujímavých a užitočných článkov a čítal som ho pravidelne. Ale teraz keď som našiel tento článok tak už tento blog čítať prestávam. Fuj, na čo čítať nejakého hnusného komunistu

Anonymní řekl(a)...

Anonyme, vem si nejake leky a uklidni se! Jako komunisti se chovají majitele blog.cz a ne autor tohoto blogu, ktery jejich chovani kritizuje. Jsi naruseny nebo jen nemocny?

Anonymní řekl(a)...

Já myslím, že je to nepochopení principu podobných služeb. Blog.cz zkrátka dává lidem publikační prostor výměnou za reklamu. Tak, jak to prezentujete, to skoro vyznívá, jako by autoři dělali blog.cz kdovíjakou laskavost, že chodí psát zrovna k němu...

Cayman řekl(a)...

2Anonym: HA HA HA, prý Blog.cz "dává lidem publikační prostor výměnou za reklamu"? NE, Blog.cz umisťuje reklamu prasácky doprostřed textu příspěvku - viz 2. ukázka obrazovky výše.

Jestli ti tohle připadá normální, tak tě opravdu lituji, popř. to svědčí jen o tom, že jsi nějak moc dobře propojen s Blog.cz, když takové "podnikání" obhajuješ.

S umisťováním reklamy takovým způsobem nikdo nesouhlasil a ani by NIKOHO nenapadlo začínat blog na Blog.cz, kdyby to vůbec tušil, jaké "praktiky" se budou na Blog.cz dít.

Naštěstí jsou blogovací systémy v češtině zdarma, které takové prasácké umisťování reklamy nedělají, takže je jen otázkou času, kdy se každý normální blogger přesune jinam, třeba na blogger.com ;-D

Jestli ti tohle nestačí, tak si přečti článek na stejné téma - Blog.cz - přišel jsem, vyzkoušel, odcházím a běž si pro výplatu do Jyxo.cz, tedy do Novy.

Anonymní řekl(a)...

Hele, já neříkám, že ta reklama je nějak šťastně umístěná, dala by se do stránky rozhodně vložit daleko šikovnějši (třeba mezi text a komentáře). Ale faktem zůstává, že těžko někdo bude lidem nabízet něco zadarmo bez vyhlídky na vlastní prospěch. Freemaily zobrazují reklamu a některé třeba i posílají komerční zprávy; freehostingy zobrazují reklamu; proč by neměl blogovací systém taky zobrazovat reklamu? Opakuji, UMÍSTĚNÍ té reklamy není nejšťastější, ale reklama jako taková je v pořádku... kdo nechce mít na webu reklamu, může si pořídit hosting a platit si vlastní doménu.

Anonymní řekl(a)...

Mimochodem, ten link jsem četl. Ten člověk chtěl blog.cz použít pro komerční propagaci jakéhosi Seminář-CRM, tj. pro REKLAMU. A samozřejmě se mu nelíbilo, že se má nad jeho reklamou zobrazovat reklama někoho jiného. Vůbec nechápu, co to má dokazovat a jak to má argumentovat proti reklamě na blog.cz...

Cayman řekl(a)...

1. Freemaily ALE nezobrazují reklamu uprostřed těla emailu a neznám ani žádný, který by ji dával do patičky emailu. Ale snad se shodujeme, že to umístění reklamy je dle tebe "nešťastné" (nejsi politik?), dle mě "prasácké".

2. Možná "těžko někdo bude lidem nabízet něco zadarmo", ale jsou firmy, které na to mají a služby zdarma a bez reklam nabízejí. Tak proč používat blog.cz, že?

Proto doporučují každému přechod na blogger.com, který je zdarma a bez reklam.

Anonymní řekl(a)...

Politik nejsem. :-) S názorem na blog.cz naprosto souhlasím, sám bych se ho nedotkl ani třímetrovou tyčí a to tam žádné reklamy nevidím. Ale co se týče těch reklam v patičkách mailů... tys asi nezažil rané doby freemailu seznamu, že ne? Tehdy se do patičky odchozích mailů skutečně přilepoval řádek textové reklamy. Snad kolem toho tehdy byly nějaké remcy v tom stylu, že to není spravedlivé, protože reklamou je obtěžován adresát, nikoliv uživatel služby. Důkaz místo slipů např. zde: http://www.lupa.cz/clanky/reklama-v-emailech-prekracuje-meze/

Anonymní řekl(a)...

"Důkaz místo slipů..." :-))

Okomentovat