Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Svoboda bez auta v Praze a v San Franciscu

Blíží se opět Den bez aut (22.9.2007) a psal mi kolega jeden příklad, jak v US myslí na životní prostředí, jak si umí zpříjemnit život, jak nemyslí pouze na sebe, a jak "hezky" pak vypadá srovnání s některými hlupáky v Čechách, na Moravě, Slezku, Opavsku, Hodonínsku, v Beskydech a v horní dolní...

(U nás by ovšem taková iniciativa neměla sebemenší naději na úspěch. Snad jedině v Praze, kde by ji ovšem využívali většinou cizinci a pak asi tak 2% domácích.)


Jak v USA myslí na životní prostředí?

Jedna neziskovka v San Franciscu + okolní Bay Area nabízí jednoduchý pronájem aut tak, jak je někdo potřebuje. Jejich posláním je omezit individuálně vlastněná auta v ulicích a tím také omezit spotřebu pohonných hmot:

"City CarShare is a Bay Area nonprofit on a mission to provide convenient, affordable access to cars so that we can reduce individual car ownership and improve the environment and quality of life in our cities.

Here's how it works: City CarShare has cars parked in over 100 parking spaces throughout San Francisco, Oakland,Berkeley and El Cerrito. City CarShare members get access to any of these cars, any time of day or night. They havemini coopers, trucks, hybrids and more."


Jak jednoduché, dokonalé, logické a chytré!

Zdůrazňuji, že to není žádná půjčovna aut, ale nezisková organizace, kdy na rozdíl od České Rep. jsou ceny směšné a navíc je možné si auto půjčit jen na pár hodin, ve dne i v noci. Auta jsou umístěna na asi 100 místech okolo San Francisco, Oakland, Berkeley a po registraci stačí elektronickým klíčem odemknout auto a po použití ho zase vrátit.

Takových služeb je v US celá řada ve všech větších městech, popř. hodně lidí využívá třeba Bikestation služby, což je opět nonprofit organizece, kde je možno zdarma zaparkovat kolo při cestě do práce.

U nás ovšem naprosto neprůchodné, neboť 90% obyvatelstva se stále ještě nemůže vymanit z toho mamonu po věcech, které jim za komunistů chyběly, tj. většina buď má, popř. touží po nějakém "luxusním" voze, aby mohla jezdit každý den do práce, popř. do supermarketů nakupovat plné vozíky žrádla a nepotřebných věcí.

Stačí se někdy zrána projít Prahou, kdo to jezdí autem centrem města, stojí v kolonách, blokuje MHD, telefonuje za jízdy bez hands-free, dělá dopravní přestupky, takže je mnohdy rychlejší jít pěšky nebo jet na kole. Ale škoda mluvit...

Stále si ověřuji, že to bude trvat ještě několik generací, než se u nás podaří omezit tu tupost, otevřít lidem oči, a kdy lidi začnou myslet i na něco jiného, jak na vlastní prospěch.

Takže, až budete někdy žít a pracovat v Californii, tak nezapomeňte:

"Easier way to drive in the Bay Area - City CarShare offers the freedom of driving without the hassle of owning a car."


Kdo je v Praze, tak se může zapojit alespoň do akce Den bez aut:



+ Velka podzimni cyklojizda
Sobota 22. zari 2007, 15 hodin, Staromestske namesti



Až bude v Ječné a Žitné ulici pěší zóna a na magistrále poroste travička a budou se tam procházet maminky s kočárky... Až bude Barrandovský most pouze pro cyklisty a bruslaře... Až většina lidí bude používat ekologickou dopravu...

Viz také fotka dementa - Proč někdo jezdí autem do centra?

0 comments :

Okomentovat