Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Můj šéf z US chce být stěhovákem v ČR

Psal mi zrovna šéf z USA přes ICQ, že dnes musel být doma, neboť mu měla přijít nějaká firma opravit kotel na teplou vodu, či co.

A "strašně" se rozčiloval, že přijel nějaký montér Tolja, který jen cosi vyměnil a pošteloval, no a za necelou hodinku práce chtěl 250 USD i s materiálem.

Tak jsme chvíli meditovali nad cenami zboží a služeb a následných sazeb na hodinu třeba u právníka, doktora, programátora a montérů všeho druhu v USA i v ČR. Když jsem mu řekl, že jsem za stěhování bytu nedávno platil firmě asi 4 tisíce, tak prý se přestěhuje a začne dělat stěhováka v Praze :-)

Prý, "proč jsem si nepronajal auto a všechno nepřestěhoval sám"?

Jsou to ale idealisté v USA, že? Kdyby tak věděli, že není jednoduché si pronajmout nějaký stěhovací auto, že u nás jsou baráky i bez výtahu, kdy nemíním tahat stoly a skříně z/do čtvrtého patra a raději zaplatím nějaké firmě. (A to jsme nestěhovali úplně všechno, většinu nábytku do nového bytu kupujeme nově.)

Když jsem pak šéfovi napsal, že nás ještě čeká zítra stěhování klavíru, za což specializovaná firma bere i s pojištěním bratru 4-5 tisíc, tak se "položil" úplně.

Jasně, šéf si dělal srandu, neboť IT borec nebude nikdy dělat stěhováka, ale každopádně to bylo hezké zamyšlení nad tím, že cena za práci je velmi různě ohodnocena. Už jen srovnání duševní a fyzické práce, příp. srovnání ocenění neurochirurga, učitele, opraváře, práce uklízečky, zedníka,... o ceně v různých lokalitách na světě ani nemluvě.

Když jsme u IT, tak znám kluka, co jako správce sítě +50 PC a inf. systému má na Moravě kolem 25 tisíc a pro srovnání - bývalý kolega, který dělá skoro to samé v Praze, tak má 40 tisíc. Třetí kamarád, dělá podobnou věc jako contractor a vydělává asi 65 tisíc a to nepracuje vůbec celý den. A to jsme jen u jednoho oboru a u jedné specializace! Vemte si, jak pak vypadají rozdíly u programátorů různých specializací v Praze, Londýně, New Yorku, či v Indii...


Jde jen o naše vnímání světa!

O co jde? Jen a pouze o náš pohled na svět a naše vnímání hodnot, kdy naše ocenění nemůžeme s nikým srovnávat. Ten kluk na Moravě je třeba docela spokojený i se svým menším příjmem, neboť nemusí platit drahé bydlení v Praze nebo v Londýně, žije si relativně v pohodě a do přírody má blízko.

Tak co, je výhodnější dělat stěhováka nebo IT specialistu? Znalosti a potřebné náklady na provoz jsou různé, support má také jinou cenu, čistá hlava a fyzický pohyb má také své výhody :-)

14 comments :

Dolfa řekl(a)...

Vím, že o tom článek uplně není, ale na jednom mém oblíbeném blogu řešili stěhování firmou/své pomocí taky. Viz http://www.thesimpledollar.com/2007/07/08/calculating-the-cost-of-a-moving-service-versus-the-cost-of-doing-it-ourselves/

Anonymní řekl(a)...

Odyseus:
Na slovensku kachličkári berú toľko, koľko stál meter štvorcový. Takže keď meter dobrého obklady stojí 3000, toľko zoberie aj majster. V praxi si tak za desať metrov štvorcových čo spraví za deň zarobí až až. Nech by som inštaloval a konfiguroval hocijaký počítač, toľko by mi tu nedal nikto. Tu má hodnotu len práca ktorá sa dá chytiť do ruky, ktorú vidno. Za to že si sadnem za počítač a za pol hodiny všetko začne fungovať čo nefungovalo mi nikto nedá poriadne prachy. Nikto neberie do úvahy roky strávené pri počítačoch kým som sa naučil to čo viem dnes. Ale to sa zmení, pracujem na sebe.

Cayman řekl(a)...

Hmm, klasika. Koukám, že na Slovensku je to podobné, jako všude na světě, kde si (zatím) neváží duševní práce. Každý zaplatí bez nějakých řečí řemeslníkovi, ale aby ocenil kvalifikovanou práci třeba IT borců, tak to ne.

Ale je to asi normální tržní chování, i když se nám nemusí líbit. Kdo si nevydělá doma, tak odchází do ciziny (třeba doktoři a sestřičky, kteří od nás prchají do Německa nebo Irska).

Kam to ale spěje? V Čechách většinu řemeslné práce třeba dělají Ukrajinci, všude v obchodech potkávám hezké Slovenky, které začínají jako prodavačky a pak si v Praze jistě najdou něco lepšího, na každé ulici je plno Číňanů a Vietnamců, v Tescu dělá plno Nigerijců,...

Holt svět se spojuje a už nemůžeme koukat na hranice států a rozlišovat národnosti. Taky bychom se měli naučit být flexibilní a umět se stěhovat za prací, za počasím, či jen tak :-)

Anonymní řekl(a)...

Teď jsi mi připomněl naše stěhování Praha-Brno. Všechny nabídky na převezení našeho skrovného majetečku začínaly na 12.000 Kč (až do 19.000) za postel, stůl, gauč a osobní věci. A mezi těmi nabídkami byla zapadlá jedna, kde mi totéž nabízeli za pět tisíc... A nakonec nás za těch pět tisc i odstěhovali!! Tak si říkám, jestli by tvůj šéf skutečně nevydělal na tom být stěhovákem...

Anonymní řekl(a)...

Poslední "Anonymní" je Manželka z http://manzelka.bloguje.cz :)

Cayman řekl(a)...

Ahoj "manželko"! Vím, že přidávání komentářů je zde nějaké divné, ale příště můžeš zkusit při přidání komentáře místo volby Anonymous zvolit Other a tam je pak možno zadat jméno i Web adresu.

Díky a ahoj!

Anonymní řekl(a)...

Noho, Caymane, jde to! :) Díky! Právě jsem na blog nigérie do komentářů přidala "pohádku z Dakaru", hlavně pro tebe :)

Anonymní řekl(a)...

...a až si zvyknu, že "název" tady znamená "MŮJ název" a ne "název diskusního příspěvku", bude to úplně super! :)

Cayman řekl(a)...

Ty nigerijské pohádky jsou opravdu neskutečné! Díky za tu novou v komentářích. Jen fakt nevím, co by na takové příběhy říkaly nepřipravené české děti, a to jsou i některé české pěkně morbidní (z našeho pohledu).

Zkoušel jsem kdysi doma arabské pohádky a musel jsem toho nechat, neboť dětem se sice líbily, ale já i žena jsme se až báli :-))

Anonymní řekl(a)...

No ono jestli to není tím, že je těžké sehnat někoho kdo by dělal rukama. Až budou zástupy lidí hledat práci stěhováka, obkladače, tak je možné se dočkat jiných cen, ale vzhleem k tomu jak e to vyvíjí na západ od našich hranic bude to spis tak, že si 2 měsíce počkáte na řemesníka a pak ho královsky zaplatíte. Ale proč ne, osobně v těchto rozvírajících se nůžkách vidím spousty podnikatelských příležitostí.

Anonymní řekl(a)...

Pohádky: Caymane, jestli to nebude tím, že už jsme zapomněli, jak morbidní jsme i my bývali jako děti (mými nejoblíbenějšími výletními mísy v útlém mládí bývala kasemata s mumiemi, kostnice, mučírny a hladomorny). A jestli jsi někdy četl nebo slyšel originální Němcové Popelku (figuruje v ní zámek s lidožravými obry, vypíchané oči, upálený manželský pár (ano, Popelka se dopustila loupeřné vraždy) a různé jiné odpornosti) , musí ti ve studni zasypaní vesničané připadat jako selanka...

Anonymní řekl(a)...

Má sestřenice zrovna letos dokončila magisterské studium obor bohemistika... Marně shání práci...Tak jsme to rozebíraly kolem a kolem a došly jsme k jasnému závěru-rodiče nás zcela mátli!!!!"Uč se, uč se, ať z tebe něco bude-učitel, doktor..."
Jooooo, zatímco popelář má 28,000 měsíčně, nástupní plat na základní škole se pohybuje kolem 12,000...
nigeria.blog.cz

Anonymní řekl(a)...

Jééé, teď koukám , vy tu řešíte "moje" nigerijské pohádky:))))

Anonymní řekl(a)...

Podle mě IT lidiček je strašně moc mě do firmy někdo pořád volá cca 20 krát za měsíc a nabízí výhodný web či výhodnou udržbu sítě.
Pamatuji si jeden příběh po revoluci bylo dobré mět zeleninu (stánek) no a všichni hrr na zeleninu (pořídit si stánek) a co myslíte ? Na fleku kde byl 1 jich najednou bylo 10 a nevidělal nikdo.

A co se týká stěhovacích služeb a cen je to velmi a velmi jednoduché a v čem je tajemství ?
Prosadit se jako stěhovací firma chce velmi velmi hodně peněz na reklamu jinak si můžete o práci nechat zdát. A + další běžné náklady
a jste na nákladech o kterých si může prodejce počítačů nechat zdát.

A jak to vím ? Mám jednu
Mějte se Soukop

Okomentovat