Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Metoda "zahrnout a rozšířit" je dobrá cesta pro nové produkty a služby?

Několikrát jsem už tady psal, že dle mého nemá cenu podnikat v oblastech, kde vládne přehnaná konkurence (např. realitní portál, music servery), podobně si myslím, že nemá moc cenu vyvíjet produkty, které už jsou na trhu rozšířené a mají tisíce, či milióny uživatelů. Úspěšné služby ale stále lákají další a další napodobovatele a plagiátory, a já určitě nejsem z těch, který by musel jejich řady rozšiřovat. Věřím, že většina z vás také ne.

Omluvitelné snad je, když někdo něco napodobuje ze studijních účelů, příp. si chce vyzkoušet nějakou technologii. Třeba studenti malířství se také učí tím, že malují - kopírují obrazy starých mistrů, ale rozdíl je, že ty "kopie" pak neprodávají jako "originály" (doufám tedy), jak je vidět v případě software, či Web služeb, u mnohých i rádoby úspěšných firem.

Jak mě ale upozornil kamarád, tak jsou případy, kdy se nějaká firma vrhne na trh bez ohledu na nějakou konkurenci a nemusí se jednat o nějaké kopírování. Prostě, někdo má nějaký nápad, sen, představu, chuť, případně peníze, a tak se pustí do zdánlivě bláznivého souboje s trhem. No a když to umí lépe, jak "konkurence" a hlavně, když nabídne uživatelům něco více, tak se není čemu divit.


Stačí "zahrnout a rozšířit"?

Typickým příkladem úspěchu nového produktu může být třeba MicroSoft, který se vrhl na vývoj MS Excelu i přesto, že na trhu vládl Lotus123, či QuattroPro, podobně začal s vývojem MS Wordu, který přišel na trh v době monopolu "bezkonkurenčního" editoru WordPerfect. MS totiž použil jednoduchou strategii "zahrnout a rozšířit", tj. udělal software, který obsahoval funkce stávajících produktů, něco nového doplnil (třeba lepší marketing) a bylo vymalováno.

Kde je dnes Lotus ("a Forgotten Division of IBM"), či WordPerfect ("the Stream-Formatted editor" from WordStar, Novell, Corel...), o OS2 ani nemluvím?


Jeden excelentní nápad:

Podobnou cestou, hodnou následování, může být nápad využít bohatou nabídku open-source projektů a pomocí jednoduché metody "zahrnout a rozšířit" nabídnou úplně něco jiného, co může mít na trhu úspěch. Zkuste tedy zapátrat, co je na trhu open-source projektů k nalezení a třeba vás napadne něco zajímavého, co by mohlo mít úspěch, když se tomu dá nějaká přidaná hodnota.

Ukázková metoda využití takového nápadu byla třeba použita ve službě Fog Creek Copilot, kdy jsem si úspěchem 100% jistý, neboť za ním stojí Joel Spolsky z New Yorku, jeden z mnou obdivovaných guru s otevřenou myslí a rozumným pohledem na svět.

Když si vezmu, jak jednoduchý to byl nápad, použít pro Fog Creek Copilot volně dostupnou open-source technologii, dodat tomu jen slušivý kabátek a user-friendly rozhraní, zabalit to do pěkné a jednoduché nabídky pro zákazníky, tak business je tu a dle mého i dobrá služba, která musí být na trhu žádaná.

Jsem ale zvědav, kdy zase půjde nějaký český plagiátor "nakupovat" a udělá českou verzi podobné služby ;-)

Viz také - Microsoft used to be smarter

0 comments :

Okomentovat