Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Kdo chybí na LinkedIn jako by ani nebyl

Jsou dokonalé věci, které stojí za to pochválit a propagovat, takže si dovolím doporučit LinkedIn portál, který jistě mnozí znáte, ale vidím, že asi půlka známých tam ještě není, což je škoda. Takže Viléme, Markéto, Lukáši, Vojto, kde jste?

Našel jsem tam sice plno známých jmen z celého světa, ale pár lidí mi ještě chybí v profilu v mých Connections, pár lidem jsem ještě nenapsal Recommendations a několika lidem jsem ještě neodpověděl na jejich Questions.

"This isn’t networking, it’s what networking should be!"

LinkedIn není jen nějaký portálek, kde si můžete "jen" vytvořit osobní Profile, kde si můžete strukturovaně vytvořit odborný životopis a posílat na něj jen link job agenturám. Je to hlavně opravdová "social network", která skvěle spojuje váš odborný profil, web stránky, absolvované školy a zaměstnání s kamarády a kolegy ve vašem profilu. Můžete si tak vytvořit seznam bývalých, či současných kolegů, vidět jejich kontakty, můžete poslat žádost všem na doporučení, která tak zlepší váš profil, příp. můžete poslat otázku a požádat třeba o pomoc všechny ve své "síti". Podobně, když někdo pošle nabídku na práci z vaší "sítě", tak se vám nabídka objeví na stránce a je na vás, jestli odpovíte nebo někoho doporučíte.

Profil vytvoříte velice rychle i bez nějakého podrobného CV, no a hned můžete začít vyhledávat kamarády, známé, či kolegy ze školy nebo práce. Buď tam již jsou, tak stačí přidat do své sítě, případně jim můžete poslat invitation. Rychlé, spolehlivé, profesionální!

(Trochu mi jen vadí Adsense reklamy na okraji, ale dá se to přežít, neboť vzhledem k užitku celého portálu se to dá tolerovat.)

Jak tedy vypadá stav mé sítě?



2 comments :

jan řekl(a)...

Pouzil jste LinkedIn nekdy na neco uzitecneho?
Mam tam par "connections", ale vyznam mi zatim unika.

Cayman řekl(a)...

Jde asi o to, tam mít co nejvíce Connections, aby se více využily všechny možnosti správného Social Networkingu. Já tam mám alespoň většinu posledních kolegů a chci tam přidat další bývalé, až budu mít chvíli času.

Co třeba konkrétně využívám?

- můžu poslat link na svůj Profile, když hledám nějakou zakázku nebo práci (kolegové a manageri mi navíc doplnili nějaké reference v Recommendations, což je velice strategické z mnoha důvodů)

- můj Profile je současně přístupný celé komunitě (+10 MIO lidí), když někdo hledá nějaké klíčové slovo, které mám uvedeno ve Specialities a chce třeba s něčím pomoci

- při přihlášení se mi hned zobrazí Questions a Jobs & Contracts z mé sítě, kde se někdy aktivně něčeho zůčastním (je to jako diskuzní skupiny, ale jen pro registrované z celého světa)

- neocenitelné je také to, mít k dispozici síť lidi (obvykle specialistů) v mé network, kdy tam mám teď třeba 56 přátel, kolegů, bývalých šéfů, a současně můžu být ve spojení až s 15.000 lidmi (2.level) nebo 1,5 MIO (3. level), což jsou "Friends of Friends"

= pošlu třeba otázku, kde sehnat bydlení na Floridě, jak dobře plánovat projekty nebo kde sehnat contract, či něco technického a +15.000 lidí to vidí a jelikož jsem Friend of their Friends, tak je velká šance na pomoc bez toho, abych někoho spamoval mailem :-)

Dokonalé je také to, že můj mail je chráněný a přesto dostávám interní (jen na LinkedIn) nebo externí poštu (do mailu) a že si můžu konfigurovat viditelnost mých údajů v Profilu, což na normálních web stránkách nejde tak lehce.

Okomentovat