Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Bloggerske Blues a srdce dokořán, kam já se to jen vydám?

Stále mi někdo posílá zajímavé linky na různé osobní, či odborné deníčky, takže mě vážně napadá, jestli to za čas neskončí tak, že nakonec všichni budou bloggovat, tj. psát si vlastní myšlenky a poznámky do svého blogu, ve volných chvílích pak budeme všichni číst cizí blogy, bavit se cizími životy, argumentovat v komentářích,... no a když náhodou zbude nějaký čas, tak budeme taky někdy pracovat.

Celý náš život bude online?

Vzpomeňte, jaké to bylo před lety, kdy PC měli jen "odborníci" a připojení k Internetu jen pár "vyvolených". No a dnes? Začíná to pomaloučku, polehoučku, kdy nejprve mají všichni doma jeden, či více počítačů (v síti), pak jsou všichni na Internetu, a pak to jde ráz na ráz - ICQ, AIM, či MSN (Trillian, Pidgin), Skype, vlastní Web, vlastní Blog, + profily všude možně - del.icio, Technorati, LinkedIn, MySpace, YouTube... + Favorites všude možně, + Foto galerie všude možně, nemluvě o veškeré mailové korespondenci na webu.

Co nám potom zůstane doma?

Pár milostných dopisů z minulého století převázaných stuhou ve staré krabici, pár knížek, které jsme od někoho dostali, ale nikdy nečetli, neboť všechno čteme online, pár zažloutlých fotek po rodičích z dob, kdy ještě nebyly digitály, pár ošuntělých cédéček, které jsme si v pominutí mysli koupili, ale nikdy neposlouchali, neboť vše máme v MP3, pár starých videokazet, 8/16mm filmů, které již nelze na ničem přehrát, ale je nám líto je vyhodit, pár zaprášených krabic s negativy, diapozitivy, což ani nevíme, k čemu sloužilo, taky pár barevných papírků s obrázky, kterým si říkalo bankovky. Stačí ale jedna pořádná povodeň... a je "uklizeno" ;-)

Ochraňujme své online "poklady"!

Schválně, jak zálohujete své online životy? Osobní deníček máme na webu, vedeme si online kalendář, veškeré kontakty a maily jsou také kdesi v pavučině, všechny fotky máme online kdesi v galeriích, domácí videa a hudbu jsem také přesunuli do online prostoru. A přitom stačí tak mááálo, třeba ztratíme mobil a kontakty jsou fuč, nejde internet, zhavaruje počítač, vypadne proud i UPSky, či nedejbože shoří Google datacentrum i se zálohami... a je "vymalováno" ;-)

Co nám zůstane "navždy a daleko"?

Přesně, jak říkal kdysi dávno před lety můj děda, kulak jeden poctivý, komunisty pronásledovaný, ale hrdý a nezlomný:

"Zůstane ti jedině to, co máš v hlavě! Znalosti, zkušenosti, zážitky, přátelství, láska, úcta a čest, otevřená mysl, vztahy k lidem, srdce dokořán! Tak se podle toho chovej a nehoň se za věcmi, majetkem a zlatými pozlátky. Do hrobu si stejně nikdo nic nevezme, otisknou se jen tvé skutky a zůstanou jen vzpomínky a dojem, který tady člověk zanechá."

0 comments :

Okomentovat