Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Proč nechci budovat tým vývojářů v ČR

Jeden čtenář se v komentáři k jednomu dřívějšímu příspěvku na téma IT Systémy v Excelu ptal na následující:

"Chtel jsem se zeptat, proc proste nektere ze zakazek co nestihas nepredavas dal lidem v cr, ktere by sis overil, ze umi a neberes nejaky share?"

Musím to tedy trochu objasnit:


1. Doporučovat se dá jen to, s čím má člověk zkušenosti

V zásadě se nebráním tomu, že bych někomu v ČR dohodil zakázku, kterou mi někdo pošle a já na ni nemám čas nebo se mi nelíbí, popř. je mimo můj obor, či zákazník přímo požaduje nějaké prostředí, programovací jazyk nebo technologii, které neovládám a nemám čas se učit.

Musím ale říci, že když už někomu něco přepošlu, tak musím mít 99% jistotu, že zakázka bude nějak (alespoň) uspokojivě vyřešena. Když už nějakému zákazníkovi doporučím specialistu, tak dávám všanc své jméno a tak se tohle dělá jen mezi lidmi, které člověk zná a má s nimi nějaké zkušenosti. V každém případě je jednodušší a rychlejší zákazníkovi z USA doporučit nějakého specialistu z USA.

Už se mi také párkrát vymstilo, když jsem někomu v ČR něco dohodil a pak se mi po čtvrt roce zákazník z USA ozval s výčitkami, "koho" jsem jim to doporučil, že daný "specialista" není schopen něco dodělat, že někdo nedodržel termín dodání, že někdo není k zastižení, že řešení je špatné a co oni teď s tím?!


2. Není to můj primární "business"

Nechci se také zabývat tím, že budu hledat někoho, kdo by chtěl na nějakém projektu pracovat, nechci ztrácet čas hledáním, jestli má nějaký externista čas, jestli zná to či ono, popř. jestli se mu nabízený projekt líbí nebo ne. I kdybych měl seznam zájemců o spolupráci, kteří by se specializovali na nějaké technologie, tak by mi to zabralo čas, než bych někoho našel, domluvil se, předal zakázku, popř. začal hledat někoho jiného a opět stejné domlouvání ;-)

"Čas je jediná hodnota, kterou máme a záleží jen na nás, jak se svým časem naložíme." (Viz také - Nežijte život někoho jiného)


3. Nechci budovat žádný tým vývojářů ani zakládat firmu

Kdybych to chtěl dělat, tak bych si musel udělat seznam externích vývojářů pro různé technologie, nejlépe mít několik lidí pro jednu oblast, průběžně seznam updatovat, sledovat, kdo je jak vytížen, na co se specializuje, jaké má zkušenosti. A když už bych tedy měl nějaký takový seznam, tak bych musel jednotlivce trochu otestovat, jak na tom jsou s odborností, kdy stejně bych neměl jistotu, že by pak na nějaké "dohozené" zakázce pracovali kvalitně, či dodrželi termín.

To už by bylo lepší založit software house a zaměstnat vlastní programátory, ale já nechci a nemíním dělat nějaky body-shopping, tj. dealera, který nabízí a prodává lidi a stará se jen o nějakou administrativu. Z toho jsem už vyrostl!

Se zaměstnáváním stálých i externích vývojářů jak z ČR, tak i z USA, už mám své "zkušenosti" a nechce se mi řešit s tím spojené starosti. (Viz také - Nutnost specializace...)


"Spoléhejte se jen sami na sebe, na své znalosti a zkušenosti, snažte se sami, neboť nikdo za vás váš život žít nebude."

Dostanu-li tedy nějaký návrh na spolupráci, tak buď se na to vrhnu sám a zodpovídám si tak sám za svoji práci, za svoje nasazení, za slíbený termín dodání, případně to dohodím co nejrychleji prvnímu člověku, co mě napadne a s kým mám zkušenosti.

Vůbec mě nezajímá nějaká provize za práci, neboť to se ani nedá nijak domlouvat a stačí, že příště jsem třeba zase já "na oplátku" doporučen někým jiným. Jasně, že někdy někoho nenajdu hned a tak zakázku s omluvou odmítnu a doporučím jen nějaké kontakty, kde by se mohl zákazník zeptat.

Už před časem jsem si říkal, že je to vlastně škoda, jak to tak sleduji na Webu a v okruhu svých známých, kteří by se na něco chtěli vrhnout. No a jelikož i nějací kolegové v US řeší podobné "problémy", tak jsme se rozhodli (společně s jedním dobrým americkým chalanem), že to vyřešíme jednou provždy a uděláme jednoduchý portál pro všechny zájemce o remote work zakázky, který bude zaštiťovat US firma a kam budeme odkazovat všechny naše zákazníky stálé i nové, kteří tam budou moci zadávat své poptávky, popř. hledat lidi.

(Nebude to ale ani Guru.com ani Freelance.com, neboť to bude pro jiný okruh zákazníků a jiný okruh specialistů.)

Je to před dokončením, ale díky současnému stěhování, zapojování serverů atd., jsme to museli ještě posunout. Snad tedy v nejbližší době...

2 comments :

Anonymní řekl(a)...

Diky za rozsahle vysvetleni :).

jan řekl(a)...

jsem velmi zvedav

Okomentovat