Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Podnikání v USA aneb všechno je možné v Americe

O možnostech podnikání v USA jsem už tady několikrát psal, včetně shrnutí, že v USA je možné podnikat úplně se vším a prodávat, co vás napadne - třeba "naběračky" na sníh, které "vyrábí" sněhové koule na koulování, aby si děcka třeba nezamokřily rukavice :-)

Je to asi dva měsíce, kdy jsem prováděl SEO test na "podnikání v USA" a testovací příspěvek jsem stáhnul, aby tady na blogu nezavazel. Dopadlo to docela dobře a ověřil jsem si, že kdo umí, tak dokáže lehce "prokličkovat" vyhledávacími algoritmy Googlu i bez placení nějaké firmě s rádoby SEO specialisty (asi každý Web vývojář ví, o co se jedná).

(Na Seznamu to není až tak jednoduché, neboť ten je úplně jiná "garda" a zřejmě bez zaplacení pořádného "bakšiše" za zápis v jejich katalogu firem změna pozice ve vyhledávači není tak jednoduchá, hahaha.)

Jak ale několik lidí požadovalo, tak zde uvádím alespoň základní linky z daného příspěvku, nyní bez veškeré té SEO omáčky, jak byla minule. Snad to tedy bude někomu k něčemu - minimálně alespoň k zamyšlení, jak je to přesouvání krabic (i bez firmy v USA) jednoduché, když dokážete najít kupce :-)


Podnikání v USA:

Strávil jsem tedy pár hodin "podnikáním v USA" anóbrž hledáním, jaké jsou výhody založit si na podnikání v USA lokální firmu přímo v US. Chápu základní výhody firmy v USA, ale myslím, že pro standardní podnikání pomocí Internetu není žádná lokální firma nutná.

Pracuji-li třeba jako "software contractor", tak sídlo můžu mít kdekoliv, třeba na Cayman Islands, bankovní převody z/do USA fungují bez problémů, podobně jako prodej přes Web, či přijímání hovorů z US na vaše lokální americké číslo, přičemž sedíte někde v Beskydech. V rámci business víza navíc lze cestovat do USA relativně bez problémů, takže ani krátkodobá práce (třeba instalace, či vyškolení) přímo u zákazníka v USA není problém i při neexistenci lokální firmy.

(Jasně, existují výjimky, když např. indická firma chce vyhrát nějakou státní zakázku, tak většinou založí lokální firmu v USA - zpočátku třeba jen s 1-3 americkými zaměstnanci, kteří zvedají telefony, a zbytek tzv. "americké firmy" sedí někde v Bangalore, odkud dodává zboží, či služby do USA.)


Blogy a servery o podnikání v USA:

Na co jsem ale při svém hledání narazil je množství čechoameričanů v USA, kteří provozují web stránky o USA a snaží se nějakým způsobem pomáhat všem, kteří s podnikáním v USA začínají nebo o něm uvažují. Za všechny stojí za návštěvu:

Podnikání v USA
(Blog českého podnikatele v USA s informacemi a nápady o tom, jak podnikat v USA, včetně praktických ukázek realizace)

Podnikání v Americe
(Weblog o možnostech a způsobu podnikání v USA)

Život v USA
(Jak jde život za velkou louží, aneb imigrantův deníček)


Plno dalších firem nabízí krome tipů a rad na podnikání v USA, také právní pomoc, popř. poradenské služby v USA a zastupování společností. Najdete i užitečné publikace o podnikání pro české společnosti ke stáhnutí zdarma, např. pěkně zpracovaný dokument pro všechny zájemce Podnikání v USA - Stručný průvodce pro české společnosti.

Chcete-li pracovat nebo podnikat v USA, tak najdete mnoho dalších zdrojů, jako je např. inzertní server - Podnikání v USA, Amerika, Spojené státy Americké nebo Práce v USA, popř. nápomocné může být i některé diskuzní fórum, např. Praca, cestovanie a pobyt v USA.


Další zdroje pro české exportéry:

Informace o podnikání v USA pro české exportéry poskytují i významné vládní instituce, jako je např. Generální konzulát České republiky v Chicagu.

Zahraniční poptávky, projekty a tendry nejen v USA nabízí vládní agentury na podporu zahraničního obchodu a investic, jako je CzechTrade, který má přímo v USA centrum na podporu spolupráce s firmami v USA. Další významnou agenturou na podporu podnikání a investic podporující investice USA pro ČR je i CzechInvest.

Podporu podnikání v USA nabízí i Velvyslanectví ČR v USA, kde najdete např.:

- nabídky spolupráce při vstupu na americký trh,
- poptávky po českém zboží v USA,
- právnické služby v USA,


Na mnoha českých portálech zaměřených na ekonomiku, podnikání a export do USA, EU i do dalších zemí, najdete plno doplňujících informací. Viz např. BusinessInfo.cz - sekce Spojené státy americké, kde najdete nabídky z on-line databáze aktuálních zahraničních poptávek, včetně poptávek na zboží i služby z USA.

(Před měsícem byla třeba poptávka z USA na skleněné knoflíky, klavírní učebnice s CD, nyní je jedna z posledních publikována US poptávka na foukané ozdoby a bižuterní komponenty pro prodej v USA.)


Závěrem základní pravidlo obchodu:

Takže kdo chce podnikat v USA, tak ví, že stačí jen trochu pohledat, po jakém zboží je v USA "hlad", čili poptávka, poté najít výrobce v ČR (nebo v Číně, chcete-li), který by byl schopen zboží pro USA vyrobit, a reálný business v USA je zde.

Fakt vás to ještě nepřešlo? Myslím ten mamon po zbohatnutí a penězích? Tak tedy hodně štěstí a s chutí do toho, když vás to baví a bude bavit :-)

0 comments :

Okomentovat