Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak najít "Dream Work" - Základní kroky

Follow your dreams!Kdysi před lety jsem měl takový sen, že chci pracovat jako programátor na volné noze a pracovat vzdáleně z domu přes Internet pro firmy v USA.

Chtěl jsem mít doma dobře vybavené pracoviště jako takový home office, pracovat v pohodlí domova, žít s českými náklady a být odměňován jako IT Contractor.

Sen se mi splnil a já to "vydržel" skoro 3 roky, kdy jsem pak trochu poupravil své priority, začalo se mi líbit cestování po světě a práce z domu už nebyla tak prioritní. Ono má něco do sebe, když jedete někam na dlouhodobý projekt, náklady na cestu a pobyt jsou plně hrazené a je možno do nákladů zahrnout i pobyt rodiny ;-)

Základem ale bylo, že jsem si dal vysoký cíl (dle někoho nereálný), šel jsem za ním a něco jsem pro jeho splnění udělal.

Jak si tak vzpomínám, bylo to mnoho souvisejících kroků, takže zde nejprve ty základní tipy, co mi pomohly na začátku:


1. Kvalitní životopis a reference:

První, co po vás bude každá firma chtít, je přehled vaší praxe a znalostí, popř. projektů, na kterých jste se podíleli a dané znalosti získali. Kdo ještě nemá bohatý životopis s referencemi, tak má mnoho cest, jak si životopis vylepšit.

Hodně nadšenců v celém světě tak pracuje zdánlivě zdarma na všech těch open-source projektech, vytváří free programy, popř. aktivně pracují pro neziskové nebo výzkumné organizace, přispívají do odborných časopisů, píšou si odborný blog. Dělají, co je baví a současně si zlepšují reference.


2. Vlastní Web stránky:

V dnešní době je snad nutností, aby každý měl nějakou základní prezentaci na Webu. Nejde o to mít vlastní server nebo doménu ani nic náročného, stačí třeba jen HTML verze životopisu, která bude dostupná všem, co chtějí nabídnout práci nebo contract.

Vězte, že solidní firmy hledají solidní pracovníky, proto mají rádi, když se můžou blíže seznámit se svým budoucím pracovníkem, s jeho znalostmi, popř. i s rodinným zázemím. Když vidí, že něco děláte s nadšením, tak se vám podařilo vytvořit velmi dobrý dojem a dobré předpoklady pro další úspěšné jednání.

Kdo neví, tak míst, kde je možno si osobní Web stránky umístit zdarma, je celá řada - profesní profil (CV) si můžete vytvořit třeba na LinkedIn, základní stránky můžete začít ma Google Sites, blog můžete vytvořit třeba na Blogger.com, kdo chce, tak si zaregistruje vlastní doménu a vytvoří si i profesionální Web prezentaci.


3. Registrace na Job portálech:

Jednou z cest jak najít práci snů nabízejí Jobs portály, dobré Jobs agentury a všechny možné Recruitment companies u nás i ve světě. Každý si ale musí dát pozor na jejich solidnost, neboť poslední dobou se mnoho pracovních nabídek na některých portálech duplikuje.

Některé pracovní portály totiž nemají za úkol vám sehnat práci, ale účelem je jen vytvoření databáze specialistů, kteří hledají práci a tu databázi pak zpeněžit ;-)

Při registraci životopisu doporučuji tedy zásadně používat speciálně pro dané účely vytvořený free email, z důvodu omezení spamu. Pro bližší informace se všemi detaily je pak vhodné odkazovat na vlastní Web prezentaci.


V samostatných příspěvcích se někdy rozepíšu, jak najít práci v cizině, jak poznat dobré pracovní nabídky, jak se stát IT kontraktorem, jak vyjednat dobrou cenu za projekt nebo dobrou hodinovou sazbu, či jak úspěšně pracovat z domu.

2 comments :

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,

fakt to takhle jde? Muj sen je zacit delat pro Svedsky, Norsky nebo UK trh. Jsem solidni webdesigner a flashar (mam hodne slusny portoflio i pro velke klienty), ale at delam co delam...tj. pisu do ruznych firem, odpovidam na jobs na freelancers.net etc, ale vetsinou mi nikdo ani neodepise :-) asi bude chyba nekde na me strane, ale nemuzu prijit na to kde.

Rozhodne je to dost demotivujici, hlavne kdyz ctu tvuj, johnuv, nebo fandoruv blog a sleduji ten kopec uspesnych lidi v tomhle segmentu :-)

Je pravda, ze nezkousim ruzny contracty ala guru.com, moc se mi nechce zapasit o zakazky za 100$ s 10 indama (mozna je to ta chyba).

V podstate se asi na nic neptam, je to jen takove anonymni vyplakani se a zivot pujde dal.

Kazdopadne se tesim na pokracovani techto supr clanku a mozna by bylo dobre pridat i nejaky detailnejsi informace tveho zacatku. Urcite to nebylo jednoduchy.

Steve

Cayman řekl(a)...

Samozřejmě, není to tak jednoduché a nějakou dobu to trvá. Když jsem před lety začínal, tak jsem se registroval na asi 50 Job portálech ve světě, odpovídal na každou zajímavou nabídku,... několik měsíců NIC, podobně jak píšeš ty. Chce to ale vydržet, zlepšovat se, zkvalitňovat své Web stránky a portfolio a ono to přijde.

KDO NĚCO CHCE a opravdu po tom touží, tzn. že neodbočuje z cesty, tak se mu to podaří. A to je jediná rada a přístup, který funguje.

Jinak, plně souhlasím, že nemá cenu "zápasit" o zakázky s dumpingovými cenami indů všude možně.

Okomentovat