Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Času máme všichni stejně (málo)

S nalezením Dream Work a se stanovením osobních priorit, zájmů a osobní cesty, souvisí i časové priority, neboť k čemu využijeme svůj osobní čas, to je jen a jen naše volba. Každý máme stejně času a každý ho trávíme jinak. Nikdo si nemůže stěžovat, že má málo času. Lze jedině říkat, že jsme čas využili na něco jiného, jak někteří druzí, třeba více úspěšnější, kterým bychom se chtěli podobat a dosáhnout podobného úspěchu.


Čas je jediná hodnota, kterou máme a můžeme ovlivnit!

Je to všechno jen otázka priorit. Někdo rád sportuje, druhý podniká na Webu, někdo rád poslouchá hudbu, kouká na TV, čte noviny, jiný chodí po hospodách. Další se třeba učí jazyky nebo něco odborného, aby byl úspěšný ve svém oboru u nás nebo někde v cizině. Bohužel, v dnešní době nejde dělat víc věcí naráz a být ve všem úspěšný. Každý si musí zvolit 2-3 věci, co ho baví, kterým se chce věnovat a dělat to naplno.

Když mým snem bude třeba práce v Irsku, tak budu naplno hledat práci v Irsku, učit se AJ, popř. Irish, abych okouzlil, no a nebudu čekat, až mi někdo něco dohodí nebo až náhodou půjde štěstí kolem. Určitě ale nebudu ztrácet čas něčím, co mě do Irska nepřivede, neboť všechno podřídím svému cíli a stále si budu připomínat, o co mi jde.

(Nebudu třeba číst české noviny, ale učit se jazyk čtením cizích, nebudu hodinu na obědě kecat o blbostech, nebudu koukat na TV,...)


Všechno souvisí s časem!

Času máme všichni zoufale málo a tak je potřeba každou chvíli patřičně využít a zabývat se jen tím důležitým. Na Webu se dá najít plno tipů, jak optimalizovat svůj čas a získat o trochu více času, jak ostatní, tj. být úspěšnější. Když budu např. každý den 1 hodinu dojíždět do práce, tak ztrácím denně 2 hodiny. Kolik je to hodin ročně pro názornost?

1 hod. cesty tam + 1 hod. zpět = 2 hod. denně
2 hod. denně * 20 dnů = 40 hod. měsíčně
= 480 hodin ročně "on the road"!

Představte si, co by se dalo při úspoře takového času všechno udělat, kolik projektů dokončit? 480 hodin ročně je asi 2,5 měsíce normálního pracovního času (8 hod. denně, 180 hod. v měsíci).

Projekty někdy trvají dlouho do noci
Za 2-3 měsíce pracovního času se už dá něco udělat a třeba dokončit nějaký menší projekt, že?

2 comments :

Anonymní řekl(a)...

dik, Vas clanek me nuti nektere veci lepe promyslet...

pepperos řekl(a)...

ano, pri me optimalizaci casu se nyni anglictinu ucim ve sprse kazdy den. doporucuji podcast http://www.eslpod.com/, diky nemu se muzete ucit i pri sprchovani jako ja. :-)

Okomentovat